ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Ikke alle ungdommer prioriterer å kjøpe frukt når de er i butikken

Når 18.000 ungdomsskoleelever i Oslo nå skal få gratis frukt servert rett i fanget minst to ganger i uken, er det med et sterkt ønske om at noe av den usunne maten byttes ut.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2019 kl 16:07

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

RIS: – Vi ser at det spises boller og brus hver dag, sier Viana Torkzad, en av de to elevrådslederne på Ris skole, og hun får støtte fra den andre elevrådslederen, Olivia Solli.

– Det er mange elever som spiser mye usunt. Med gratis frukt på skolen åpner det for flere sunne alternativer, sier Olivia.

Tar ikke alltid de sunneste valgene

Onsdag formiddag tok de to, sammen med hele klasse 10B, imot byrådene Tone Tellevik Dahl og Inga Marte Thorkildsen i klasserommet på Ris skole. Det skulle markeres at dette var første dagen for det nye «Frukt i skolen»-prosjektet. Nå får 18.000 ungdomsskoleelever i Oslo gratis frukt servert minst to ganger i uken.

De to byrådene påpekte at frukt i skolen var noe som den nåværende regjeringen kuttet ut i 2013. Helsebyråd Tellevik Dahl sier til Akersposten at de får stadig innspill fra elever og elevorganisasjoner om at frukten har vært savnet.

– Vi er veldig glade for at vi nå kan sette i gang dette prøveprosjektet, som skal vare i to år. Vi vet at næring påvirker både konsentrasjon og yteevne. Vi vil gjerne at elevene skal være konsentrerte når skolen begynner, sier helsebyråden.

Akkurat som de to elevrådslederne, påpeker Tellevik Dahl at det ikke alltid er de sunneste valgene elevene tar når de får i seg mat i løpet av skoledagen.

– Det er ulikt innhold i det man spiser, og ungdomsskoleelevene går gjerne ut og kjøper seg det som ikke er det mest næringsrike, sier hun.

– Ikke alle ungdommer prioriterer å kjøpe frukt når de er i butikken. Vi gjorde kanskje vel ikke det alltid selv heller da vi gikk på skolen, sa oppveksbyråd Inga Marte Thorkildsen til Ris-elevene.

Viktig økning for en del elever

Rektor Monica Dellemyr er godt fornøyd med at frukten er tilbake i ungdomsskolen i Oslo.

– Helse er en del av samfunnsoppdraget vårt. Vi håper jo at mer frukt i skoledagen vil gi varige endringer, sier rektor til Akerposten.

Særlig for dem som får i seg lite frukt ellers, vil tilbudet være spesielt viktig, og rektor Dellemyr forteller at de lager en plan for å følge ekstra godt opp dem som ikke kaster seg først over frukten når den serveres.

– For noen vil jo frukt på skolen to ganger i uken bety en økning i fruktspising fra null til to ganger, påpeker hun.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!