Akersposten

– Ikke alle ungdommer prioriterer å kjøpe frukt når de er i butikken

Når 18.000 ungdomsskoleelever i Oslo nå skal få gratis frukt servert rett i fanget minst to ganger i uken, er det med et sterkt ønske om at noe av den usunne maten byttes ut.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2019 kl 16:07

RIS: – Vi ser at det spises boller og brus hver dag, sier Viana Torkzad, en av de to elevrådslederne på Ris skole, og hun får støtte fra den andre elevrådslederen, Olivia Solli.

– Det er mange elever som spiser mye usunt. Med gratis frukt på skolen åpner det for flere sunne alternativer, sier Olivia.

Tar ikke alltid de sunneste valgene

Onsdag formiddag tok de to, sammen med hele klasse 10B, imot byrådene Tone Tellevik Dahl og Inga Marte Thorkildsen i klasserommet på Ris skole. Det skulle markeres at dette var første dagen for det nye «Frukt i skolen»-prosjektet. Nå får 18.000 ungdomsskoleelever i Oslo gratis frukt servert minst to ganger i uken.

De to byrådene påpekte at frukt i skolen var noe som den nåværende regjeringen kuttet ut i 2013. Helsebyråd Tellevik Dahl sier til Akersposten at de får stadig innspill fra elever og elevorganisasjoner om at frukten har vært savnet.

– Vi er veldig glade for at vi nå kan sette i gang dette prøveprosjektet, som skal vare i to år. Vi vet at næring påvirker både konsentrasjon og yteevne. Vi vil gjerne at elevene skal være konsentrerte når skolen begynner, sier helsebyråden.

Akkurat som de to elevrådslederne, påpeker Tellevik Dahl at det ikke alltid er de sunneste valgene elevene tar når de får i seg mat i løpet av skoledagen.

– Det er ulikt innhold i det man spiser, og ungdomsskoleelevene går gjerne ut og kjøper seg det som ikke er det mest næringsrike, sier hun.

– Ikke alle ungdommer prioriterer å kjøpe frukt når de er i butikken. Vi gjorde kanskje vel ikke det alltid selv heller da vi gikk på skolen, sa oppveksbyråd Inga Marte Thorkildsen til Ris-elevene.

Viktig økning for en del elever

Rektor Monica Dellemyr er godt fornøyd med at frukten er tilbake i ungdomsskolen i Oslo.

– Helse er en del av samfunnsoppdraget vårt. Vi håper jo at mer frukt i skoledagen vil gi varige endringer, sier rektor til Akerposten.

Særlig for dem som får i seg lite frukt ellers, vil tilbudet være spesielt viktig, og rektor Dellemyr forteller at de lager en plan for å følge ekstra godt opp dem som ikke kaster seg først over frukten når den serveres.

– For noen vil jo frukt på skolen to ganger i uken bety en økning i fruktspising fra null til to ganger, påpeker hun.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...