Akersposten

I stedet for fokus på slibrige tekster, tok Ullernrussen et krafttak mot kreft

I KØ FOR KREFTSAKEN: Her står elevene fra tredjetrinnet på Ullern videregående og venter på å få bøsser til Kreftforeningens innsamlingsakjon. Foto: privat

De siste dagene har mediene fokusert på russens klebrige russetekster fra perifere strøk i landet. Ullernrussen har fokusert på noe langt viktigere.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2017 kl 07:52

ULLERN: Akersposten fikk en henvendelse fra Kreftforeningen som gjerne ville fortelle oss om et krafttak av russen på Ullern videregående. Saken gjelder nettopp Krafttak mot kreft som er Kreftforeningens årlige landsomfattende innsamlingsaksjon.

- Vi vil gjerne fortelle om et voldsomt engasjement sist torsdag på Ullern videregående skole. Absolutt alle russ gikk med bøsser og stilte velvillig opp for denne gode saken. Til sammen fikk de inn 142 567 kroner forteller Ruth Ida Andreassen i Kreftforeningen.

Hele tredjetrinnet

Vi ringte Julian Moe, som er russens aksjonssjef for Krafttak mot kreft på Ullern videregående. Vi ville høre mer om engasjementet.

- Jeg ble utrolig overrasket over oppslutningen. Så å si hele tredjetrinnet på skolen stilte opp. Jeg hadde ingen anelse om at responsen skulle bli så bra. Det var etter skoletid og kaldt ute, men alle tok en bøsse og gjorde en innsats, forteller en glad aksjonssjef.

Les mer om Krafttak mot kreft

En av elevene sto opp

Aksjonsformålet gjorde inntrykk på russen, hvor pengene i år går til forskning på livsforlengende behandling og til bedre tilbud til dem som lever med uhelbredelig kreft.

- Det som er trist er at cirka en tredel av befolkningen blir rammet av kreft og mange får uhelbredelig kreft. Dette kan skje alle. Hva kan vi så gjøre for dem som ikke kan bli friske? En av elevene sto opp og fortalte om en i nær familie som hadde uhelbredelig kreft. Moren hennes fikk ett år ekstra levetid takket være kreftforskning og kreftforeningen. Hennes fortelling gjorde inntrykk på oss alle, sier Moe.

En annen side

Han er litt lei av det negative fokuset på russen som har versert den siste tiden på grunn av tekstene knyttet til ulike russebusslåter.

- Jeg er i hvert fall glad for at vi kan vise en annen side av russen enn det som har kommet frem i mediene den siste tiden, sier Julian Moe.

ALLE VILLE VÆRE MED: Ullernrussen var ikke vond å be da det skulle samles inn penger til kreftsaken: Foto: Ullen videregående skole

Akersposten slutter seg til rosen fra Kreftforeningen og gratulerer russen ved Ullern videregående med den flotte innsatsen. Vi ber alle som ser en bøsse for Kreftforeningen om å legge i litt ekstra. 20 000 bøssebærere er på veien landet over. Blant dem er det russ fra 13 videregående skoler i Oslo.
Bare i Oslo er det cirka 3100 personer som blir rammet av kreft hvert år og 32500 på landsbasis. Aksjonen pågår frem til 19 mars.

KRONIKK
I forbindelse med kreftsaken gjengir vi en kronikk som Anne Lise Ryel, Generalsekretær i Kreftforeningen og Ingvild Reitan, Distriktssjef, Distriktskontor Oslo har skrevet.

Livskraft når livet går mot slutten

«Du har uhelbredelig kreft».
Som kreftrammet er dette en setning du ikke vil høre, fordi det virkeliggjør din aller største frykt: Livet tar snart slutt. Det kan ta uker, måneder eller år, men livet vil uansett forkortes betraktelig. Hvordan blir tiden du har igjen? Går det an å leve når du skal dø?

Hvert år
får i overkant av 30 000 nordmenn kreft. Heldigvis overlever to av tre kreftpasienter, men årlig dør 11 000 mennesker av sykdommen. Det rammer alle; Foreldre, besteforeldre, søsken, kollegaer og venner. Astrid (29) fikk den tunge beskjeden om at hun ikke kan bli frisk, da hjernesvulsten hennes kom tilbake etter fem års fravær. Nå har hun gjennomgått kirurgi, cellegift og stråling, men kreften vil likevel ikke forsvinne helt. Astrid har mye hun gjerne skulle ha gjort i stedet for å være syk. Hun ønsker å bruke utdannelsen sin, hun vil reise og oppdage nye kulturer, hun lengter etter å være mer ute i naturen. Kreft bryr seg ikke om hva Astrid og andre i hennes situasjon ønsker seg.

I årets «Krafttak mot kreft» samler Kreftforeningen inn penger til de som lever med kreft de i dag ikke blir friske av. Vi vil at de skal leve lengre og bedre. Pengene skal gå til forskning og bedre omsorgstilbud til uhelbredelig kreftsyke og deres pårørende. Vi trenger mer kunnskap om og forskning på behandling, livskvalitet og levekår for denne gruppen, som i sin tur vil gi bedre livsforlengende og symptomlindrende behandling. Samtidig skal vi etablere og styrke omsorgstilbud som gjør hverdagen best mulig.

Folk med uhelbredelig kreft er helt vanlige folk, men uhelbredelig kreft gjør at livet ikke kan fortsette som vanlig. Hverdagen blir preget av usikkerhet. Noen begynner å forberede seg på smerter, isolasjon og dårlig økonomi. De kan bli redde og trekke seg tilbake, mens andre finner fornyet livskraft og ønsker å fylle den siste tiden med verdifulle opplevelser. Ingen av reaksjonene er mer riktig eller feil; folk med uhelbredelig kreft er like forskjellige som folk flest. Vårt mål er at denne sammensatte pasientgruppen skal få leve lengst mulig og oppleve god smertelindring, omsorg og livskvalitet. Livets siste fase skal være verdt å leve.

Det går nemlig an å leve når man skal dø. Kreft bryr seg ikke om at Astrid syns det er vanskelig å være ung og uhelbredelig kreftsyk, men hun fortsetter å gå turer i naturen og oppleve mestringsfølelse. Kreft bryr seg ikke om at Ketil (52) syns det er leit han ikke kan være like aktiv som før, men han fortsetter å snekre og glede seg over å skape ting med hendene. Kreft bryr seg ikke om at alenemoren Camilla (40) har tre barn som trenger henne, men hun fortsetter å bli med på fotballkamper og følge dem opp så lenge hun kan. Livet med uhelbredelig kreft inneholder så mye mer enn sykdom, og personene bak sykdommen er så mye mer enn bare pasienter. Det er dette årets «Krafttak mot kreft» handler om.

Sammen skal vi gjøre uhelbredelig kreft levelig.

Anne Lise Ryel, Generalsekretær i Kreftforeningen og

Ingvild Reitan, Distriktssjef, Distriktskontor Oslo.

Les også:

Ullernrevyen 2017: En kavalkade av høydepunkter

[b]- Busslinje 23 ikke forsvarlig

Ullern-gründere har funnet sin eldre-nisje

Elever fra Ullern videregående lager lys i Sierra Leone

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...