Akersposten

«Hvor var du da …?

Onsdag 6. mars kan du høre forfatteren Thor Gotaas (til h.) fortelle om livet til skilegenden Oddvar Brå på Ullern kultursenter. Foto: Randi Bolstad.

– Alle over 45 år og som er født og oppvokst her i landet, har hørt spørsmålet: «Hvor var du da Brå brakk staven?», sier forfatter Thor Gotaas til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2019 kl 10:29

LILLEAKER: Onsdag 6. mars klokken 12 holder Gotaas foredrag på Ullern kultursenter om nettopp vår store skiløper og verdensmester, Oddvar Brå. Hvis du har glemt når det var? Datoen var 25. februar 1982. Stedet var Holmenkollen – og det var ski-VM på hjemmebane.

– Odelsgutten Oddvar Brå bestemte seg allerede 12 år gammel at han skulle bli verdensmester, fortsetter en entusiastisk Gotaas.

Oddvar Brå ble født i 16. mars i 1951 i Melhus i Trøndelag.

– Det vil si at han bestemte seg for å bli verdensmester allerede i 1963.

To ganger ble han verdensmester, og to ganger vant han verdenscupen sammenlagt. Første gang han ble verdensmester var to dager før det legendariske stavbrekket – nemlig på 15 km i Holmenkollen 23. februar. Tid: 38.52.5 – datidens raskeste 15-kilometer. Onsdag i forrige uke ble Røa-gutten Martin Johnsrud Sundby verdensmester på den samme distansen under VM i Seefeld i Østerrike.

– Han har 16 norske mesterskap. I en årrekke var han den dominerende skiløperen her i landet, men han traff sjelden toppformen til de store mesterskapene.

Hvor var du?

Gotaas kommer til å snakke om livet til vår kjære langrennsløper.

– Han er en beskjeden kar, forteller Gotaas, som har skrevet bok om mannen som alltid vil bli husket for den dramatiske stafett-innspurten i Holmenkollen den 25. februar i 1982, da han i duell med Alexander Zavjalov brakk staven. Resultatet ble at stafettgullet ble delt med Sovjetunionen etter en dramatisk jevn innspurt.

I etterkant av den hendelsen oppsto det kjente spørsmålet «Hvor var du da Brå brakk staven?». Setningen oppsto som en følge av at Dagbladet åpnet en spalte for å gi plass til folks refleksjoner og følelser etter TV-opplevelsen.

Humoristisk

Thor Gotaas har mange historier å fortelle, og det blir mye å humre over på Ullern kultursenter etter hvert som forfatteren forteller om skilegenden. Gotaas, som er født i Brumunddal i 1965, har gitt ut 32 bøker – svært ofte kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

– Hvorfor ble du interessert i Oddvar Brå?

– Jeg er vokst opp med ham, kommer det raskt. – Jeg er født i 1965.

Thor Gotaas er for mange også en kjent stemme fra radio og TV. I mange år har onsdagens foredragsholder vært landets selvoppnevnte protokollfører når det gjelder langrenn. At mannen har humoristisk sans er det ikke tvil om. Thor Gotaas har blant annet gitt ut boken sitt liv som middels langrennsløper.

Du kan altså få med deg hans foredrag om skilegenden på Ullern kultursenter onsdag 6. mars klokken 12.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...