ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Hvor var du da …?

Onsdag 6. mars kan du høre forfatteren Thor Gotaas (til h.) fortelle om livet til skilegenden Oddvar Brå på Ullern kultursenter. Foto: Randi Bolstad.

– Alle over 45 år og som er født og oppvokst her i landet, har hørt spørsmålet: «Hvor var du da Brå brakk staven?», sier forfatter Thor Gotaas til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2019 kl 10:29

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Onsdag 6. mars klokken 12 holder Gotaas foredrag på Ullern kultursenter om nettopp vår store skiløper og verdensmester, Oddvar Brå. Hvis du har glemt når det var? Datoen var 25. februar 1982. Stedet var Holmenkollen – og det var ski-VM på hjemmebane.

– Odelsgutten Oddvar Brå bestemte seg allerede 12 år gammel at han skulle bli verdensmester, fortsetter en entusiastisk Gotaas.

Oddvar Brå ble født i 16. mars i 1951 i Melhus i Trøndelag.

– Det vil si at han bestemte seg for å bli verdensmester allerede i 1963.

To ganger ble han verdensmester, og to ganger vant han verdenscupen sammenlagt. Første gang han ble verdensmester var to dager før det legendariske stavbrekket – nemlig på 15 km i Holmenkollen 23. februar. Tid: 38.52.5 – datidens raskeste 15-kilometer. Onsdag i forrige uke ble Røa-gutten Martin Johnsrud Sundby verdensmester på den samme distansen under VM i Seefeld i Østerrike.

– Han har 16 norske mesterskap. I en årrekke var han den dominerende skiløperen her i landet, men han traff sjelden toppformen til de store mesterskapene.

Hvor var du?

Gotaas kommer til å snakke om livet til vår kjære langrennsløper.

– Han er en beskjeden kar, forteller Gotaas, som har skrevet bok om mannen som alltid vil bli husket for den dramatiske stafett-innspurten i Holmenkollen den 25. februar i 1982, da han i duell med Alexander Zavjalov brakk staven. Resultatet ble at stafettgullet ble delt med Sovjetunionen etter en dramatisk jevn innspurt.

I etterkant av den hendelsen oppsto det kjente spørsmålet «Hvor var du da Brå brakk staven?». Setningen oppsto som en følge av at Dagbladet åpnet en spalte for å gi plass til folks refleksjoner og følelser etter TV-opplevelsen.

Humoristisk

Thor Gotaas har mange historier å fortelle, og det blir mye å humre over på Ullern kultursenter etter hvert som forfatteren forteller om skilegenden. Gotaas, som er født i Brumunddal i 1965, har gitt ut 32 bøker – svært ofte kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

– Hvorfor ble du interessert i Oddvar Brå?

– Jeg er vokst opp med ham, kommer det raskt. – Jeg er født i 1965.

Thor Gotaas er for mange også en kjent stemme fra radio og TV. I mange år har onsdagens foredragsholder vært landets selvoppnevnte protokollfører når det gjelder langrenn. At mannen har humoristisk sans er det ikke tvil om. Thor Gotaas har blant annet gitt ut boken sitt liv som middels langrennsløper.

Du kan altså få med deg hans foredrag om skilegenden på Ullern kultursenter onsdag 6. mars klokken 12.