Akersposten

«Hvor går Bydel Vestre Aker?»

DEBATT: Bydelspolitikere fra Ap, SV og MDG

PÅ TEAMS: Politikerne i Vestre Aker bydelsutvalg må avholde møtene på Teams. Det viser seg at det er vanskelig med "korridormøter" og å oppnå kompromisser med denne møteformen. Skjermbilde av møtet med noen av representantene.

Et knapt borgerlig bydelsflertall sier ja til ny privatisering av velferdstjenestene og nei til klimabudsjett og frikjøp av tillitsvalgte

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2020 kl 15:11

Bydel Vestre Aker har vært gjennom en krevende budsjettrunde. Bydelen er gjeldstynget, og har vært det lenge. Grunnen er at Vestre Aker i mange år har kjøpt dyre (men ikke alltid like gode) velferdstjenester, i stedet for å tilby dem selv.

Dette var lenge rådende politikk, i en bydel der Høyre fram til ganske nylig har hatt et årelangt, rent flertall bydelsutvalget. Sykehjemsplasser og boliger for utviklings-hemmede i bydelens egen regi ble nedlagt og barnevernsarbeidere oppsagt. Og altfor dyre tjenester utenfra er kjøpt slik at bydelens gjeld bygget seg opp, år for år.

På bakgrunn av den krevende økonomiske situasjonen fikk bydelen i 2017 gjennomført en kartlegging og analyse av velferds- og omsorgstjenestene. Her ble det foreslått at bydelen i større grad skulle stå for disse tjenestene selv. Snuoperasjonen er i gang. Bydelen produserer nå flere tjenester selv og styrker det forebyggende arbeidet på lavere trinn i «omsorgstrappen». Rødgrønn gruppe (AP, MDG og SV) støttet bydelsdirektørens forslag til budsjett på siste BU 17.12. Likevel vedtok Høyre, Venstre og Frp et alternativt budsjett der bydelen igjen skal sette mest mulig ut på anbud og private tjenesteytere skal foretrekkes.

Nødvendig snuoperasjon – men barn og unge skjermes

Gjelden på nærmere 40 millioner skal nedbetales på to år. Det har gitt vanskelige velferdskutt – først og fremst på områder der bydelen allerede bruker mer enn andre bydeler, eller på områder der alternative tjenester finnes (f.eks. Ruters populære rosabusser til eldre). Det aller viktigste for oss rødgrønne – AP, SV og MDG – har vært å skjerme de mest sårbare i bydelen fra kutt og uforsvarlig underforbruk. Derfor er vi glade for at Byrådet i sin siste ekstrabevilgning til bydelene øremerket tilbud til barn og unge.

Vi var også sterkt imot Høyres flertallsvedtak om å fjerne frikjøp av verneombud og tillitsvalgte. Retten til frikjøp er hjemlet i Arbeidsmiljøloven og Hovedavtalen.

Skynde oss langsomt

Vi må skynde oss langsomt, for flere deler av Vestre Akers snuoperasjon vil ta tid. Mens bydelen får kontroll på økonomien, må vi ivareta barn, unge og de blant oss som trenger bydelens tjenester aller mest. Såpass må vi klare, selv med en bunnskrapt og gjeldstynget bydelskasse. Vi vil jobbe videre for flere helsesykepleiere på skolene, for lavterskeltilbud til ungdom på ungdoms- og videregående skole, og for at alle ungdommer i Bydel Vestre Aker skal ha et fritidstilbud å gå til.

Oppsiktsvekkende motstand mot klimatiltak fra Høyre

Rødgrønn gruppe i Vestre Aker bydel foreslo at bydelen skulle gjennomføre et klimabudsjett som en oppfølger til Byrådets initiativ. Dette klimapolitiske verktøyet står nå andre bydeler og byer nasjonalt og internasjonalt i kø for å kopiere.

Rødgrønn gruppe foreslo å utrede bydelens inntektspotensial ved å utrede om deler av bydelens bilpark på 59 biler kunne inngå i en bildelingsordning. Også dette er et kostnadsbesparende klimatiltak som nå vurderes og rulles ut i mange norske kommuner. Vi rødgrønne foreslo dette for over et år siden, som et kostnadskutt som ikke rammer innbyggerne. Også dette forslaget ble nedstemt.

Blir bydelens budsjett anket inn til bystyret?

Vi kunne heller ikke støtte Høyres forslag om at Bydelsdirektøren skal sikre at «annet»-poster i budsjett og regnskap (som inkluderer tjenester fra eksterne leverandører) ikke skal overstige 15%. Høyre vedtok dette til tross for at Bydelsdirektøren gjorde det derfor klart i BU-møtet at hun må vurdere å anke vedtaket inn for Bystyret i henhold til reglement for bydelene § 5.3.

Bydelsutvalget kunne vært mer samstemt

Det har vært en god tradisjon i bydelsutvalget å søke omforente, og dermed mer kraftfulle, vedtak når et samlet BU står bak. Rødgrønn gruppe stilte seg åpen for å finne samlende tverrpolitiske vedtak med utgangspunkt i Høyres budsjett, men Høyre valgte i stedet en konfronterende beslutningsprosess, der det skulle stemmes samlet over alle Høyres forslag. De rødgrønnes forslag ble stemt over ett for ett. Samtlige ble nedstemt – også forslag som de borgerlige tidligere har vært for.

Selv om alle våre rødgrønne budsjettforslag ble nedstemt av det knappe flertallet, vil vi jobbe videre for å bedre det tverrpolitiske samarbeidet i BU. Vi vil satse på forebyggende tiltak for barn og unge. Vi vil innføre klimabudsjett og andre miljøvennlige og kostnadsbesparende tiltak i bydelen.

På vegne av bydelsrepresentantene,

Ellen Lange, SV

Vibeke Nenseth, MDG

Peter Hausken, AP

Live Bressendorf Lindseth, AP

Kristin Alvsåker, MDG

Kafia Mohamud, AP

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...