Akersposten

Hvis du ikke trykker på T-knappen, kan huset brenne ned

– Ikke glem å teste sikringene, sier elektriker Rune Lorenzen. Foto: Privat

På alle moderne sikringer finnes det en livsviktig T-knapp. Den skal trykkes inn fra en gang i måneden til hvert år, avhengig av sikringstype. – Dette er det nesten ingen som er klar over, sier elektriker Rune Lorenzen fra Røa.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2017 kl 11:46

Etter å ha lest denne artikkelen, ligger det an til at blir hektisk aktivitet ved sikringsskapene i Ullern og Vestre Aker. Og ikke minst enda mere travelt får folk det med å stille inn alt som er avhengig av strøm på nytt. Den såkalte T-knappen er en jordfeilsbryter som skal stenge strømmen ved nettopp jordfeil.

Eltilsynet kommer

Det var i forbindelse med et besøk fra Eltilsynet at Akersposten ble klar over trykkeplikten. For det første gjelder ikke garantien på utstyret, hvis man ikke trykker så ofte som produsenten har anvist. Enkelte sikringer klarer seg med én trykketest i året, mens andre krever et trykk per 30. dag.

Rune Lorenzen som driver Elektro-Sivert, forteller at dette er det svært få som har satt seg inn i, men han kan bekrefte at Eltilsynet er spesielt opptatt av denne problematikken.

Brannfelle

– Når T-knappen trykkes inn, slås strømmen av. Samtidig testes sikringen for å avdekke mulige feil. Glemmer man å teste sikringene kan det skape mekanisk skade på selve sikringen eller som vi kaller det at det går jordfeil i metning, forteller Lorenzen.

– Kan det oppstå brann?

– Det kan dessverre skje, ja.

Hvis T-knappen ikke virker som den skal må den raskt byttes ut, noe som fort blir en kostnad på rundt 3000 kroner.

Les også: Denne veien heter IKKE Harald Løvenskiolds vei

Milliardbedrift på Ullern får innovasjonsprisen

Nå overvåkes søppelkassen din

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...