Akersposten

– Hver gang jeg snakker om saken, begynner jeg å skjelve

– Jeg kom hit i 1973, til et fantastisk land, en fantastisk skole, en arbeidsgiver som støttet lærerne og foreldre som spilte på lag med lærerne. Slik var det på 70-tallet. Slik er det ikke nå, sier den pensjonerte læreren Clemens Saers (68). Dette bildet er tatt i 2016. Arkivfoto

Det sier Clemens Saers, som ble skadet for livet av en elev i klasserommet på Oslo Handelsgym. Nå anker han erstatningssaken til Høyesterett.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.01.2020 kl 12:05

VESTRE AKER: Det var i 2014 han ble angrepet. Da hadde Clemens Saers, som bor i Vestre Aker, jobbet som lærer i nesten 40 år. Han kom til Norge i 1973, etter å ha vokst opp i Nederland og Sverige.

En elev forsøkte å presse seg inn i klasserommet hans på Oslo Handelsgym. Saers prøvde å lukke døren, men eleven tok tak i strupehodet til læreren og vred rundt.

Angrepet påførte ham både fysiske og psykiske skader. Stemmen er gradvis bygget opp igjen fra hvisking til 30 prosent av gammel stemmestyrke. Han har fått konstatert posttraumatisk stresslidelse.

– Hver gang jeg snakker om saken, begynner jeg å skjelve, sier Saers til VG.

VG skriver videre at eleven ble dømt til å betale Saers en oppreisningserstatning for å dekke deler av de tapte inntektene hans, men har ikke betalt. Saers fikk yrkesskadeerstatning.

Saers mente skolen og utdanningsetaten også hadde sviktet i forkant, og saksøkte Oslo kommune. Det har ført han ut i en årelang kamp i rettsapparatet, delvis finansiert av tusenvis av støttespillere fra hele landet, som sender han penger på Vipps.

LES OGSÅ: – Jeg husker godt at jeg tenkte "det gjør ikke vondt å dø"

Avvist – anker til Høyesterett

Både tingretten og lagmannsretten har avvist at kommunen har et eget erstatningsansvar. Nå anker Saers saken videre til Høyesterett.

– Det er svært trist at han har opplevd dette, og de konsekvensene det har hatt for ham. Tingretten kom imidlertid til at kommunen ikke var erstatningsansvarlig for handlingen Clemens Saers ble utsatt for, sa daværende rektor Trond Lien til Utdanningsnytt i mai.

Lagmannsretten kom også til at det ikke var utvist grov uaktsomhet. Samtidig mente retten at det var kritikkverdig at ledelsen ved skolen kjente til at eleven utgjorde en risiko, men ikke informerte Saers om dette, med bakgrunn i taushetsplikten.

For Saers er kampen større enn hans egen erstatningssak.

– Nå står lærerne helt alene i klasserommet. Det er veldig synd, for våre barn og barnebarn trenger en god skole. Men de voksne tør ikke lenger sette grenser, sier Clemens Saers til VG.

Les hele saken i VG.

Følg Akersposten på Facebook

LES OGSÅ: – Jeg husker godt at jeg tenkte "det gjør ikke vondt å dø"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...