Akersposten

– Hva skjedde egentlig på disse dagene? tenkte Bjørg

Bjørg Duve fra Ullern, tidligere journalist og nå frivillig på Ullern kultursenter på Lilleaker. Her er boken som er spekket av interessante historiske hendelser, som også har plass til lesernes egne høydepunkter. Foto: Fredrik Eckhoff

Boken er spekket med historiske hendelser og personer, kuriositeter og merkedager knyttet opp mot bestemte datoer. Forfatteren, Bjørg Duve fra Ullern ser for seg at «Dagene – de som var og de som kommer» vil være et nyttig oppslagsverk for eieren i mange, mange år.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.03.2017 kl 11:35

LILLEAKER/ULLERN: Var det noe spesielt som skjedde 7. oktober 1998, lurer du kanskje? Ja, da landet det siste flyet på Fornebu lufthavn.

Eller, har det skjedd noe spennende eller dramatisk akkurat på dagens dato, 19. mars, i Oslos historie? Ja, det vil vi si. Denne dag i 1352 er den antatte datoen for en av byens mest dramatiske bybranner. Nesten hele byen ble ødelagt.

Eller hva med 11 oktober 1993? Da ble William Nygård skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig på Slemdal.

Slik ble boken til

Bjørg Duve er den tidligere journalisten fra Ullern, som for tiden er kjent for de fleste som frivillig på Ullern kultursenter på Lilleaker. Der er hun blant annet aktiv når foredrag og aktiviteter skal arrangeres for brukerne.

Den tidligere journalisten har lang fartstid i aviser som Varden og Telemark Arbeiderblad, og hun har vært redaktør for fagbladet NaFo-NYTT. Det siste året har du kanskje lagt merke til at hun står bak en del artikler her på Akersposten.no, gjerne forhåndssaker til foredragene på Ullern kultursenter.

– Hvordan ble boken «Dagene» til?

– Jeg er flittig leser av avisspaltene som forteller hva som skjedde på «denne dagen» for lenge siden. Jeg er interessert i historie, sier Bjørg Duve til Akersposten.no.

– Under arbeidet med boken ble jeg fascinert av den samfunnsutvikling vi har hatt – og som vi faktisk er en del av. Vi har svært mye positivt å se tilbake på. Vi er selvsagt uenige om hvilken samfunnsutvikling vi ønsker, men når en ser tilbake på hva som har skjedd helt fra dansketiden – ja, så har vi hatt en meget god utvikling, sier hun.

– Det er ikke uten grunn av Norge skårer høyt på FNs målinger om det beste landet å bo i. Vi er utrolig heldige som bor i dette landet, men det må aldri ta fra oss det personlige engasjementet om å videreføre dette samfunnet på en god måte. Det har hver og en av oss ansvar for, sier den engasjerte damen, som forteller at hun også har tatt med noen dikt i boken.

– De er hentet fra mine to diktsamlinger «Bare himmelen smiler» fra 2012 og «Som å bli stemt» fra 2013. Det er min far som har tegnet, sier Duve.

Plass til egne, viktige hendelser

Hun forteller at hun så at eldre mennesker ikke har det så enkelt med «bare å taste inn» fødselsdager og med varsling årlig. Det er også satt av plass til å notere inn egne hendelser på hver dato. Det kan være viktige bursdager man skal huske på, andre merkedager, eller det kan være notater for ettertiden, slik at man husker når viktige ting skjedde.

– Det er noen som trenger den gode, gamle boken. Derfor er denne bare med datoer og ikke årstall, sier hun.

Noen ting har hun viet litt mer plass, og det finner man samlet etter hver måned i boken.

– Blant annet jul, påske og pinse. Hvordan regne det ut? Hvor tidlig og sent kan påsken komme? Og jeg har skrevet om overgangen til den Julianske kalenderen og om skuddår. I februar i 1700 sløyfet vi dagene fra 18. februar til 1. mars for eksempel, sier hun.

Snakker om boken

Mandag 20. mars klokken 12 skal hun presentere boken sin, «Dagene – de som var og de som kommer» på Ullern kultursenter.

Boken er for øvrig mulig å få bestille hos alle bokhandlere. Hos Røa Bokhandel har de den i hyllene.

PS! Til deg som leste om denne boken på vår Facebook-side, og som lurer fælt på hva svaret på spørsmålet vi stilte der, er:
15. mai 1950 innvies Oslo rådhus i forbindelse med markeringen av byens 900-årsjubileum.

Les også:

DEBATT: «Hovseter framstår som bedre enn Røa»

- Skål ungen min

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...