«Hva sier miljøbyråden til dumpingplass i marka?»

VIL STOPPE DETTE: Egil Kjos tar til orde for å stoppe Bymiljøetatens planer om å bruke dette området i marka til permanent lagringsplass. Foto: Vidar Bakken
Innsender appellerer til byrådet om å gripe inn i saken på Himstadjordet i marka. Bymiljøetaten vil bruke området som lagringsplass for ulike stein- og bygningsmaterialer.
Publisert: 02.05.2019 kl 12:20
Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 12:20
Røa Vel, Røa IL, styrene i Bogstadlia, Himstadplassen og Liabakken forstår ikke hvordan vi i Vestre Aker bydel skal nå frem hos de ansvarlige politikerne i det sittende byrådet. Det vises til saken inne på Himstadjordet, som har vært beskrevet i Akersposten flere ganger. Røa Vel Nytt har også beskrevet saken og alle de ovennevnte vil ha gjennomslag for endret bruk av Bogstadleiren innenfor markagrensen.
Beliggenheten ligger inneklemt mellom skiløypa og turveien mot Sørkedalen, det ligger vegg i vegg med Bogstad Camping som gjennomgår store positive endringer. Her skal byens turister oppleve fred og ro og bruke markaområdet med Bogstad badeplass, Bogstad gård og andre aktiviteter. Det finnes ikke en egen adkomst til lagerområdet i Bogstadleiren. De bruker den regulerte turveien A-10. Her passerer de 2 lekeplasser og turgåere må vike til side.
Les også: - Nå ser det ut som en søppelfylling
Bymiljøetaten (BYM) har tillatelse til å lagre utstyr tilhørende skogsdriften i Oslo kommune på dette område, særlig fokus på drift av markastuene og driften av Bogstad Gård. Akersposten har gjennom siste halvår vist hvordan området er rasert og forsøplet. Massiv hugst og lagring av ulike typer steinmateriale, masser og rot og skrot. Etter massiv kritikk startet de en søkerunde for å få dispensasjon innenfor reguleringsplanen til utvidet lagring. Det finnes ingen beskrivelse på hvilke forhold en må ta hensyn til i form av kulturlandskapet og bekkedrag mot Bogstadvannet.
Saken er nå under behandling i Plan- og bygningsetaten (PBE) og hos Fylkesmannen. BYM ble pålagt av PBE å tilleggsdokumentere hvorfor de skulle bruke nettopp dette området inne i marka. Svaret har kommet og det blir bare mer urovekkende. De svarer at det vil bli noe økt trafikk på turveien, og at de ser for seg lagring av materialer uten et tidsperspektiv.
Les også: - Det er urovekkende at Bymiljøetaten tar seg til rette
Videre har de utarbeidet et ”Klimasatsingsprosjekt” for å etablere mottak og mellomlagring av materialer for gjenbruk. De har søkt Miljødirektoratet om støtte og fått gjennomslag for tilskudd. Begrunnelsen for dette er:
”De har en tomt bak Bogstad Camping hvor de fritt kan disponere et større areal for gjenbruk. Dette er et sterkt ønske innad i etaten. Driftsavdelingen vår har fri tilgang til restmateriell. BYM kan også overta materiell andre etater ikke lenger har behov for.”
Det er på sin plass å nevne at det fra 2020 starter et omfattende tunnelprosjekt fra Bogstad til Voksenkollen, innenfor parkeringen for badeplassen. Det skal tas ut 20 000m3 med stein fra en overføringstunell for vann. Dette er vedtatt og saksbehandlingen har hatt stor fokus på at en ikke skal ødelegge naturen med kulturlandskap og bekkedrag. Saksbehandlingen virker godt gjennomført. I alle fall skal det transporteres 20 000m3 med stein ned Sørkedalsveien og over Røa. Trafikkbelastningen vil selvfølgelig bli merkbar gjennom en lang periode. Da blir det også helt urimelig at BYM kommer i motsatt kjørebane, med all slags type materiell til lagring inne i marka på Bogstad.
Dagens byråd er også opptatt av at Oslo er europeisk miljøhovedstad. Vi har heldigvis et helt annet syn på hvilke tiltak vi skal legge til grunn for å vise miljøhovedstaden. Vi vil at lagerområdet skal brukes til aktiviteter, idrett og kulturmiljø som grunnlag for opplevelse og kunnskap. Videre fokus på oppgradering av turveier og grønne lunger med rasteplasser. Røa IL har stort behov for området til skipark og andre aktiviteter. Alle nevnte tiltak er i henhold til kommuneplanen og målsettinger som Oslo kommune selv har utarbeidet. Det arbeides med fremtidsrettede planer.
Vi må nå bruke alle kanaler og krefter på at marka ikke skal være en dumpingplass, men være til glede for befolkningen. Det understrekes at gjenvinningsformål er viktig, men det stilles svært strenge krav til etablering og drift av slike anlegg. Virksomheten tilhører industriområder og hører ikke hjemme i Oslo-marka. BYM legger til grunn at de ikke har andre steder for lagring. Men, det kan informeres om at det finnes flere godkjente mottak for materialer og masser til gjenvinning i stor-Oslo. BYM utfører mange flotte anleggstiltak, de må selvfølgelig ha tilgang til lagertomt, men det må være etatens ansvar å finne et egnet sted.
Fra markaloven § 15: Dispensasjon kan bare gis dersom hensynene i lovens formålsbestemmelse ikke bli vesentlig tilsidesatt, og fordelene ved å gi dispensasjon etter en samlet vurdering anses for å være klart større enn ulempene for friluftslivet, naturmiljøet eller allmenne interesser. Etter all oppmerksomhet og de protester denne saken har fått, er det ikke tvil. Her er ulempene så store at denne saken må bli avsluttet med et stort NEI.
Egil Kjos
Styremedlem Røa Vel