Akersposten

«Hva er viktigere enn politisk spillfekteri?»

DEBATT: Ellen Lange (SV)

IKKE SÅ ILLE: Ellen Lange mener det står bedre til med Osloskolen enn det Høyre fremstiller den som. Foto skolebarn: NTB/Stian Lysberg Solum

Innsenders svar til Høyres innlegg om mobbing i skolen. Hun mener at dagens Osloskole på ingen måte er en vaklevoren dyspoti uten styring fordi om Høyre ikke er i byråd.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2021 kl 14:55

Å bry seg om elevenes hverdag på skolen er naturlig, nødvendig og fint. Å prøve å framstille dagens Osloskole som en vaklevoren dystopi uten styring fordi Høyre ikke er i byråd, er i beste fall å snakke ned en hardt arbeidende sektor. La oss slutte å forenkle og fordreie bildet, og heller diskutere hva som kreves i innsatsen mot mobbing.

Les saken: «Mobbing i skolen er for viktig til å være valgflesk»

Økonomien, igjen
Anita Leirvik North beklager manglende ressurser for skoler i vestlige bydeler. Vi er alle enige om at skolene i Oslo har både trang og stram økonomi. SV blir gjerne med på å presse på for videre økning av bevilgningene til skoler i hele Oslo. Men så sier North at tilskuddsordningen for Osloskolen gjør at den såkalte lærernormen (minimumstall for lærere i skolen) ikke kan oppfylles, og da må jeg få minne om to fakta.

Faktum nr. 1: I årene før 2016 hadde Osloskolen årlige budsjettkutt. Fra 2016 ble kuttene stoppet. Etter 2016 har alle Oslos skoler fått økte tilskudd. Skoler i områder med mindre sosioøkonomiske utfordringer får mindre mer enn dem med større utfordringer.

Faktum nr. 2: Da lærernormen ble innført i 2017, finansierte Oslo kommune selv de siste 20 prosentene av det som skulle til, nettopp for å oppfylle normen. Høyre var ikke for innføring av en lærernorm. Da Stortinget vedtok den, begrenset regjeringen finansieringen til 80 prosent.

Det virker ærlig talt som om Vestre Aker Høyre har litt «teflonhjerne» når det gjelder disse to forholdene. Men hvis fakta en vakker dag festner seg, kan vi kanskje heller snakke ordentlig om hva som kreves i innsatsen mot mobbing – i bydelen, i Oslo og videre utover i landet.

Arbeid mot mobbing – hva betyr mest?
North hevder også at mobbetallene i Osloskolen har «gått i været» etter byrådsskiftet i 2016.
I Utdanningsetatens årsrapporter finnes grafer over utviklingen på ulike områder. Når det gjelder mobbing, er grafene faktisk relativt flate fra 2015 til i 2020.

Det betyr ikke at man skal si seg fornøyd. Det er all grunn til å ta elevers rapportering og foresattes bekymring på alvor. Det er også grunn til å merke seg det som rapporteres i Mobbeombudets årsrapport for 2020; at noen foreldre og foresatte kvier seg for å kontakte skolen, fordi de ser at lærere og skoleledelse sliter for å bygge opp igjen rammer og klassekultur etter pandemien. Ikke minst bør vi merke oss funnene i den såkalte HEVAS-rapporten fra 2020, der det bl.a. heter: «Til tross for høy skoletrivsel, rapporterte halvparten av de 13-årige jentene og 15-årige guttene og 70% av de 15-årige jentene å være svært stresset av skolearbeidet.»

Noen skoler er bedre rustet enn andre til å møte større utfordringer, enten det er pandemi, frafall eller skolemiljø. Rammebetingelser – også de økonomiske – spiller inn. Skoleledelse kan være avgjørende. Men de viktigste faktorene heter skoleutvikling og skolekultur. Hva er det? Det er de ansattes kontinuerlige jobbing med seg selv og hverandre, for å utvikle skolen som kunnskapsbygger, arbeidsplass, kulturarena, møtested – og holdningsskaper. En sterk, felles skolekultur motvirker utstøting og mobbing. Derfor er skoleutvikling så viktig. Og det er ikke gratis.

La oss slutte å forenkle
La oss slutte å forenkle debatten om Osloskolen. La oss heller jobbe for at det blir både legitimt og forventet
at skoler bruker tid og krefter på å skape en sterk, åpen og inkluderende skolekultur,
at lærere får tid og rom til å styrke profesjonelt fellesskap og evner til konflikthåndtering,
og at elevers trygghet, trivsel og solidaritet med hverandre løftes til en grunnleggende verdi.

Skoleutvikling er mye viktigere enn politisk spillfekteri før et stortingsvalg. Det vil kreve både mot og kreativitet. Men den viktigste forutsetningen er kanskje at man utvider synet på hva som er vesentlige kunnskaper og ferdigheter.

Ellen Lange
SV-representant i Vestre Aker bydelsutvalg

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...