Akersposten

De vil minke «uakseptable forskjeller» i skolen

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Til venstre, de to videregående skole i vår del av byen: Persbråten (oppe) og Ullern.

– Jeg forventer nå en seriøs debatt og håper vi nå kan samle et bredt flertall bak endringer som gi bedre muligheter for alle Oslos elever, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen, som nå har mottatt anbefalingene fra utvalget som har vurdert alternative modeller for inntak til videregående skoler i Oslo.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2020 kl 11:00

OSLO: Flertallet i utvalget anbefaler at Oslo kommune går videre med å vurdere endringer i dagens karakterbaserte inntaksmodell for å begrense ulikhet, eller å erstatte den med en modell som motiverer til å vektlegge innsats og framgang fremfor karakterer.

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding onsdag formiddag. Pressemeldingen fortsetter:

Oslo har i dag et byomfattende karakterbasert inntak til videregående opplæring. Byrådet satt i 2018 ned et kommunalt offentlig utvalg ledet av forsker Berit Lødding for å vurdere ulike modeller for inntak til videregående opplæring i Oslo. Målet var å bidra til at flere fullfører og består videregående opplæring, at elevsammensetningen på skolene blir mer mangfoldig og at flest mulig kommer inn på en ønsket skole.

– Byrådet har høye ambisjoner på vegne av elevene og Osloskolen. I dag ser vi altfor store forskjeller i den videregående skolen, og at inntaksmodellen i seg selv både bidrar til å øke forskjellene og til å hindre at flere elever fullfører og består skoleløpet. Derfor er jeg glad for at vi nå har fått et kunnskapsgrunnlag og en vurdering av ulike alternative modeller for inntak til videregående skole. Byrådet vil lytte til utvalget, høringsuttalelsene og den påfølgende diskusjonen før vi konkluderer på hvilke endringer vi eventuelt gjør, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Følg Akersposten på Facebook

Utvalget har gått gjennom kunnskap og forskning om inntak til videregående opplæring både nasjonalt og internasjonalt. De har vurdert seks ulike modeller. Utvalgets rapport viser at inntaksmodellen som Oslo i dag har slår skjevt ut både for elevene og skolene. Rapporten anbefaler å gjøre endringer for å motvirke til dels store forskjeller mellom skolene. I dagens system er det for lite mangfold og elevene på de ulike skolene speiler ikke byens befolkning, ifølge utvalget.

– Osloskolen har vært preget av sterk konkurranse over mange år der kombinasjonen av karakterbasert inntak og stykkprisfinansiering har skapt uakseptable forskjeller mellom skolene. Derfor tok byrådet to grep: vi endret finansieringssystemet for å skape større grad av rettferdighet og forutsigbarhet. I tillegg satte vi ned et utvalg for få vurdert alternativer til karakterbasert inntak. Det var viktig, for slike endringer må være kunnskapsbaserte.

– Jeg forventer nå en seriøs debatt og håper vi nå kan samle et bredt flertall bak endringer som gi bedre muligheter for alle Oslos elever, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen.

Byrådet vil nå sende rapporten fra inntaksutvalget på høring, og med utgangspunkt i rapporten og høringen vurdere endringer i den eksisterende inntaksmodellen eller innføring av en ny modell. Eventuelle endringer i inntakssystemet vil tidligst kunne oversendes Oslo bystyre første halvdel av 2021.

Forsker Berit Lødding ved NIFU har ledet utvalget som har bestått av 14 medlemmer. Medlemmene er sammensatt med deltakere fra videregående skoler, interesseorganisasjoner, forskermiljøer og medlemmer fra Elevorganisasjonen, Kommunalt foreldreutvalg og elev- og læringsombud.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...