Akersposten

– Hun var herjet av sjalusi, ensomhet og nazisme

Høstens foredragsserie på Ullern kultursenter begynner med Marie Hamsun. Det er Anne Hege Simonsen som er første foredragsholder. Hun har skrevet en biografi om kvinnen og en spennende tidsepoke.

– Det har vært spennende å skrive biografien om Marie Hamsun, sier Anne Hege Simonsen. Onsdag er hun å høre på Ullern kultursenter klokken 12.00.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2020 kl 13:49

LILLEAKER: – Hun var en meget motsetningsfylt person, fortsetter Simonsen, som underviser på OsloMet - på Institutt for journalistikk og mediefag. Sosialantropologen har selv arbeidet både som journalist og redaktør.

– Hvorfor akkurat henne?

– Jeg ønsket å se nærmere på mellomkrigstiden og fant ut at jeg ville gjøre det ved hjelp av en person som levde i den tiden.

– Var Marie Hamsun et godt valg?

– Ja, så absolutt. Det har vært en spennende reise i denne tidsperioden. Hun var en meget oppegående person, men samtidig meget underdanig i forhold til ektemannen Knut. Hun lot seg dominere.

Kjærlighet og mørke

«Kjærlighet og mørke» heter biografien som kom ut i 2018. Der går det fram at hun var herjet av sjalusi, ensomhet og nazisme.

– Det interessante er at hun faktisk ble mer nazist etter krigen, sier Simonsen som har hatt tilgang på venninnebrev.

– De forteller mye om Marie Hamsuns personlighet og utvikling, fortsetter Anne Hege Simonsen og legger til at for en som skal skrive en biografi, er slikt materiale helt enestående.

– Var kona til ham som ga oss Sult, Pan og Benoni verd en biografi?

– Ja, så absolutt!

Sjakk og høye smørbrød

Ullern kultursenter er i gang igjen med de gode foredragene senteret er så kjent for. De trekker vanligvis mange mennesker.

– Det er en glede å få folk tilbake, sier kulturleder Nina Sivertsen. Hun er strålende fornøyd med at aktivitetene nå er i gang i huset på Llilleaker.

– Nå spilles det sjakk, snakkes fransk, og det trimmes. Det spises vafler, og det er høye rekesmørbrød. På fredag er det konsert med Kristin Minde. Du verden så stas, sier Sivertsen. Fredagens konsert heter «Fly Me to The Moon».

– Forventer du at mange kommer?

- Det blir veldig spennende å se. Vi satser stort på å følge smittevernreglene. Her er det en meters avstand og antibac. Jeg håper at folk velger å komme. At det er smitte i samfunnet kan vi ikke få gjort noe med.

Stolene i salen vil bli satt opp i riktig avstand – en meter.

– Selv om du kommer sammen med noen, så la stolene stå hvor de er plassert.

– Hvor mange er det plass til?

– I salen kan det sitte 30 og på galleriet 20.

Her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. Det nytter ikke i disse tider å holde av plasser for andre.

Navn og nummer

- Alle må gi fra seg navn og telefonnummer. Hvis det skulle bli nødvendig må vi vite hvem som har vært her og hvordan vi kan få ringt dem.

Så er det selvsagt antiback. Ingen slipper unna det.

- På grunn av smitteverntiltakene har vi i høst noen færre som går gå på kurs. Det er fortsatt noen ledige plasser så bare ta kontakt hvis det er noe du kunne ha lyst til å være med på. Så får vi se om det lar seg gjøre, sier Nina Sivertsen som tror at høstens program ved Ullern kultursenter kan være med på å gi gode opplevelser til brukerne.

Også bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten er glad for alt som kan åpnes opp under trygge rammer.

Sentrene viktige

– Ullern kultursenter og Skøyen aktivitetssenter er viktige arenaer, sier Joten og legger til at begge er sentrale ledd i det forebyggende helsearbeidet og at de er en del av det som gjøre bydelen aldersvennlig.

- I tillegg er Stoppestedet – som Ullern kultursenter er en del av - et flerbrukshus med aktiviteter både for den eldre og yngre garde.

– De som har fulgt med i Akersposten har sett kampen for å beholde Vinderen seniorsenter i Bydel Vestre Aker. Er det fare for at Bydel Ullern mister sine?

– Dette er to levende sentre. De er med på hindre at mennesker blir isolerte så her satser vi på begge sentrene og legger til rette for god utvikling i årene som kommer, sier Joten. Det er snart fem år siden bydelen overtok driften av de to sentrene.

– Det har vært meget vellykket og vi er godt fornøyde med aktivitetene, sier Joten og legger til at de to tilbudene er ulike og at de utfyller hverandre på en god måte.

– Slike levende steder er med på å spre glede og gi liv, sier Marie Anbjørg Joten og legger til at er det noe bydelen ønsker å gi innbyggerne, så er det meningsfulle liv.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...