ANNONSE
Annonse

Humor og rørende øyeblikk når Linda inviterer til språktrening

Linda Sandaker fra Røa er på vei tilbake fra mange år med sykdom. Nå bruker hun kreftene sine på utlendinger, norskopplæring og integrering. Foto: Fredrik Eckhoff

For Linda Sandaker fra Røa har de siste ni årene vært en kamp for å komme tilbake til livet, etter at hun ble rammet av sykdommen ME. Nå er hun på vei tilbake, og kreftene bruker hun på immigranter som vil lære norsk.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse

RØA: Hun forteller at hun var helt utmattet og ute av drift i flere år.

– Jeg lå i sengen i opptil 22 timer i døgnet. Det eneste jeg orket, var å lese litt, sier Sandaker, som inntil da hadde en karriere i shippingbransjen. Først det siste året har hun sakte, men sikkert klart å være i aktivitet igjen – og da har Vestre Aker frivillighetssentral vært et naturlig sted å starte.

– Jeg er ikke frisk fra sykdommen, men jeg har lært meg å leve med den, sier hun og forteller at riktig kosthold og energisparing i hverdagen er viktig for at hun skal fungere best mulig.

Nysgjerrig

Som aktiv på frivillighetssentralen var Sandaker på språkkafeen på Røa bibliotek, der utlendinger kommer for å lære norsk.

– Jeg skulle egentlig bare innom og se hva det var. Jeg visste ikke at jeg skulle bli leder for den, sier hun. Det ble syv måneder med spennende oppgaver og møter med interessante mennesker fra mange land.

– Hvordan ble det til at du engasjerte deg i dette?

– Jeg har alltid hatt mange utlendinger rundt meg, både i familien, blant venner og på jobb, sier Sandaker. Språk har hun alltid vært opptatt av.

– Jeg er også veldig nysgjerrig, og det er spennende å prøve å forstå andre mennesker, lære hvordan de tenker som de gjør. Jeg ble kalt julenissen av mamma. Jeg blir ikke lykkelig hvis jeg ikke gir av meg selv, smiler hun og forteller om givende møter med spennende mennesker.

– Deltakerne tilbyr masse humor, og det er mange rørende øyeblikk. Man får så mye igjen. Jeg fikk en mail fra en deltaker som skrev at hun følte at hun var blant familie. Da føler man at man betyr noe for noen.

Har tatt det et steg videre

Nå har Sandaker tatt språkkafékonseptet et skritt videre og startet opp gruppen Snakkis, for flyktninger og arbeidsimmigranter. Hver fredag klokken 16 arrangerer hun språkopplæring på Vestre Aker Frivillighetssentral, og på Facebook har Snakkis nå rundt 400 medlemmer. På fredagene er de 17 ivrige deltakere, som alle har samme mål: Å bli bedre i norsk for å bli bedre integrert i samfunnet og fungere bedre i jobb og i hverdagen.

Hun forteller at hun har deltakere fra Mexico, Iran, Polen, Nederland, Afghanistan, Syria, Serbia, Slovakia, Brasil og Palestina, blant annet.

– De er en veldig fin blanding, og de lærer mye av hverandre. Mange av dem har høy utdannelse og ligger allerede på et ganske høyt nivå språklig. Jeg har opplevd at én lærte å snakke flytende norsk på et år, sier Sandaker.

– Jeg har for eksempel med et ektepar fra Serbia, begge utdannet IT-ingeniører. De jobber i Serbia for å tjene opp penger, og så drar de til Norge i tre måneder, og da går de på de kan av språkkafeer. Dette gjør de for å skape seg en økonomisk fremtid. De lærer seg norsk så fort som mulig. De er nok allerede på nivå 3 av 6. Og det har de gjort på tre måneder! sier hun.

Sandaker beskriver sterke personligheter, oppegående og ressurssterke mennesker som har mye å fare med

– Men de har først og fremst fokus på det nye livet de ønsker å skape og er motiverte for å lære seg språket, sier hun.

En del av jobben hennes er å skaffe samarbeidspartnere og sponsorer til prosjektet. Til nå har hun fått med Peppe’s og 123levert til å levere mat, Adlibris og Obos sponser skriveblokker og penner. I tillegg har hun møtt velvillighet fra museer, teatre, konsertarrangører og Holmsbu Spa, slik at gruppen får oppleve kultur og språk i praksis. Omvisning på NRK-huset har det også blitt. Hun forteller også at de har fått klær fra butikker som Annen Etage på Røa, Lystig og Vic.

Ønsker flere med på laget

Sandaker skulle gjerne tatt imot flere i Snakkis-gruppen, og hun vet at mange flere ønsker å delta. Men da trenger hun flere frivillige. 17 mennesker fra 12 forskjellige land er allerede i overkant mange å veilede for én person.

– De frivillige trenger ikke annen kompetanse enn å være god i muntlig og skriftlig norsk. I tillegg til språktrening, hjelper jeg for eksempel til med jobbsøknader, intervjuer og gir råd om NAV, sier den engasjerte kvinnen.

Hun forteller at hun, i samarbeid med NAV, har en drøm om at hun på sikt kan bygge opp dette til et firma som kan gi ordentlige, betalte jobber. Men i mellomtiden er det altså full fart på fredags ettermiddager på Vestre Aker Frivillighetssentral, et tilbud som forhåpentligvis kan utvides med flere frivillige etter hvert.

Er du nysgjerrig, ta kontakt med Linda Sandaker på Facebook.

LES OGSÅ: Bevisførsel i tåkeheimen i ytre vest

Følg Akersposten.no på Facebook

ANNONSE
Annonse