Humor og alvor med anus og skjeden
Bokbaneprosjektet til Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette Marit kom til Deichman Røa. Med seg hadde hun tre forfattere som ikke er redde for å snakke om kroppen vår.
Publisert: 09.05.2019 kl 13:30
Sist oppdatert: 09.05.2019 kl 21:38
RØA: Kronprinsesse Mette Marit er svært litteraturinteressert, og det gjenspeiler seg i hennes prosjekter for å skape engasjement rundt god litteratur. Kronprinsessens litteraturtog er godt kjent og har tidligere dekket store deler av landet. Nå er det et bokbaneprosjekt på gang, hvor hun sammen med ulike forfattere tar T-banen til biblioteker rundt i hovedstaden.
700 på venteliste
Turen startet på Bekkestua og neste stopp var Røa. Her ankom også Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon, sammen med ordfører Marianne Borgen. På denne stoppen var legene og forfatterne av «Gleden med skjeden», Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl og Jonas Kinge Bergland, lege, komiker og forfatter av «Manus om anus».

OPPTREDEN: Sivert Sivertsen spilte opp for gjestene. Fra venstre første rad: Jonas Kinge Bergland (delvis skjult), Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl, Silje Nordnes, Guro Funhjem, kronprinsparet og Marianne Borgen.
Etter at avdelingsleder på Deichman Røa, Guro Funhjem, kunne ønske velkommen til det nyoppussede og utvidede biblioteket innledet Kronprinsessen med å fortelle om bokbaneprosjektet og hvor viktig det er at litteraturen når unge mennesker.
– Vi begynte med bokbaneprosjektet på Stovner for litt over et år siden. Interessen for litteratur blant unge er i sterk vekst. Zeshan Shakars bok «Tante Ulrikkes vei» har hatt en venteliste på 700 personer som vil låne den på Deichmanske på Stovner. Dette handler om tema vi er opptatt av og om byen vi lever i, sa hun blant annet.
Kronprinsessen introduserte forfatterne og programleder Silje Nordnes fra P3, som ledet samtalen med forfatterne på scenen. Kronprinsessen viste til temaer som var vanskelige å snakke om i offentligheten og at forfatterne gjennom sine bøker har klart å gjøre noe med det.
– De er med på å ufarliggjøre temaer som er tabubelagte, sa hun.
Så var da også tonen på scenen lett og ledig med Silje Nordnes fra P3morgen som sikker programleder. Kronprinsparet brøt flere ganger ut i latter, sammen med inviterte elever fra Ullern videregående og Persbråten
Bergland kunne ikke skjønne hvorfor dette med anus skulle være så tabubelagt.
– Alle har vi vært borti det, mente Bergland.

FLOTT ARRANGEMENT: Panelet på scenen klarte å skape god stemning i salen med sin uhøytidelige tilnærming til temaer som mange oppfatter som tabubelagte.
Samtalen dreide seg mye om bøkenes tilnærming til viktige temaer som kan være vanskelige å snakke om og om myter som kan oppstå i kjølevannet av fortielse.
– En av hensiktene med vår bok er å berolige og gi folk selvtillit. Mange kan føle seg alene eller utsatt om de tror at det er noe galt med for eksempel kjønnslepper eller kjeden. Vi vil vise at du er helt normal og kan føle deg stolt og vel med den du er, sa Brochmann.
Ellen Støkken Dahl ville blant annet slå i hjel myten om at herpes er farlig og at det bare er noen få som har det.
– Tvert imot så er det vanlig å ha herpes. Det er vanligere enn å ikke ha det. Mange vet ikke en gang at de har det og smitter andre uten å vite det. Så oppstår det nye myter om hvor farlig det er med blant annet skrekkbilder på internett. Vi kan berolige med at det er veldig vanlig og lite farlig, sa Støkken Dahl.
Anus hjalp kirurgien
Panelet var innom en rekke områder som dreide seg om de mest intime sonene, uten at det ble kleint av den grunn.
Bergland kunne informere om at anus hadde uvurderlig betydning for utviklingen av kirurgi som fag. Da Ludvig 14s leger ikke klarte å gjøre noe med en stor og smertefull byll et visst sted, ble det som siste utvei tilkalt en kirurg, som skulle foreta operasjon, noe som ble regnet som svært risikofylt på den tiden. Dette var en tid hvor gjerne barbereren opererte på bakrommet. Operasjonen var vellykket og i og med at det var solkongen det var snakk om, fikk kirurgien en helt annen status fra den dag. Så vet vi det.
36 land
Ulike temaer fra de to bøkene ble berørt i samtalen fra scenen. «Gleden med skjeden» har vakt stor interesse internasjonalt og er så langt utgitt i 36 land. Forfatterne kunne opplyse om at det ikke hadde kommet noen bok som gir enkle svar om kvinnekroppen siden «Kvinne kjenn din kropp» på 70-tallet.
På spørsmål fra Nordnes om hvem som er målgruppen for boken, kunne de to fortelle om leserbrev fra alt fra en kvinne på 85 år til jenter i konfirmasjonsalder som responderte på boken.
Ordfører Marianne Borgen avsluttet møtet med å fortelle om den økende interessen for litteratur og bruk av bibliotekene.
– Jeg er glad for at vi har forfattere som er med på å bryte ned fordommer og skaper åpenhet og trygghet blant de unge, sa Borgen.
Så gikk turen med T-banen til Deichmann Majorstua hvor forfatterne Lars Saabye Christensen og Zeshan Shakar ventet. Torsdag fortsatte Kronprinsessens Bokbane til tre nye bibliotek i byen.
Les også: