Akersposten

«Høyres triksing med tall står til stryk»

Bystyrerepresentant Henrik Dahl Jacobsen (Ap).

«Problemet med Høyres skolepolitikk er at de gråter krokodilletårer når de er opposisjon over trange skolebudsjetter, men når de får ansvar, klarer de ikke innfri,» skriver bystyrets Henrik Dahl Jacobsen (Ap).

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2020 kl 13:23

Da de rødgrønne overtok styringa i 2015, var arven fra Høyre-styret en osloskole kuttet til beinet. Valgresultatet i 2015 markerte slutten på årlige kutt i skolen og snuoperasjonen ble satt i gang. Derfor er innlegget til Høyre-representantene i Akersposten om skoleøkonomi helt absurd, når deres eget parti har stått fremst for å tappe osloskolen for ressurser.

Fra perioden 2010-2015, da Høyre sist hadde skolebyråden, kuttet de systematisk i skoleøkonomien hvert eneste år. Kuttene kom i form av generelle rammekutt og at skolene kun fikk 80 % av kostnadene ved økt elevtall. Osloskolen ble dermed tappet for 350 millioner, noe som gjorde at skoler fra vest til øst slet med helt uholdbare trange rammer.

Etter valgresultatet i 2015, og rødgrønne overtok, ble heldigvis kuttene snudd til økte budsjetter. Blant annet har grunnfinansieringen økt, og skolene finansieres nå 100 % for elevtalsvekten. Dette er satsinger som bidrar til bedre økonomiske rammer for samtlige skoler i hele byen. I tillegg har osloskolen fått flere lærere, særlig blant de yngste trinnene, og vi har fått mer målretta satsinger på ungdomstrinnet og vgs.

Problemet med Høyres skolepolitikk er at de gråter krokodilletårer når de er opposisjon over trange skolebudsjetter, men når de får ansvar, klarer de ikke innfri. Tilsvarende situasjon ser vi nå nasjonalt, der Høyre har styrt skolepolitikken i 7 år. For eksempel vedtok stortinget en lærenorm, noe Høyre-representantene i innlegget skryter av, men som statsminister Erna Solberg kalte «den største kamelen de har svelget denne høsten». For å innfri lærenormen må Oslo nå bruke omlag 180 millioner av egne budsjettmidler for å fullfinansiere den, fordi Høyre i regjering ikke gir Oslo nok ressurser til å gjennomføre satsingen.

I innlegget har Høyre-representantene rett at det er læreren som betyr mest for hvordan elevene lærer på skolen. Derfor er det absurd at de både var motstander av lærernormen, men heller ikke har klart å sikre nok kvalifiserte lærere. Etter 7 år med regjeringsansvar har antallet ukvalifiserte lærere i grunnskolen økt med over 40 %, og samtidig må erfarne lærere slutte fordi regjeringen opprettholder et rigid krav om å ha karakter 4 i matematikk for å kunne undervise[1].

Historien har vist at Høyre, verken i Oslo eller nasjonalt, klarer å gjøre de nødvendige satsingene på skolen når de får ansvar. Likevel har de frekkheten nådegave til å kritisere Arbeiderpartiet for skoleøkonomi, selv om de sist ved makta i Oslo brukte skolen som salderingspost.

Henrik Dahl Jacobsen
bystyrerepresentant, Oslo Arbeiderparti

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...