ANNONSE
Annonse

«Hovseter har sine kvaliteter, og Røa sine, men hvorfor velge?»

«Hovseter har sine kvaliteter, og Røa sine, men hvorfor velge?» skriver James Stove Lorentzen (H).

Urent politisk trav av Arbeiderpartiet, mener Høyres James Stove Lorentzen om beslutningen om å legge forhåndsstemmelokalet til Hovseter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2017 kl 11:29

ANNONSE
Annonse

Under overskriften «Hovseter framstår som bedre enn Røa» forsvarer Aps gruppeleder i Vestre Aker BU Peter Hausken det rødgrønne flertallets beslutning om å flytte forhåndsstemmelokalet fra Røa til Hovseter. Det er en beslutning som ved første øyekast kanskje kan se uproblematisk ut, men som gir meg en følelse av at Ap tar valgtaktiske hensyn uverdig et demokrati.

Dette er så vidt meg bekjent første gang et politisk flertall bevisst har overstyrt administrasjonens anbefaling i en sak som i utgangspunktet skal være upolitisk.

På borgerlig side mener vi at forhåndsstemmelokaler bør legges til bydelssentre når det er mest naturlig, og vi trodde inntil nylig de andre partiene var enige. I Vestre Aker har vi to slike bydelssentre. Det er Vinderen, og det er Røa. Det er riktig som Hausken opplyser at biblioteket på Røa ikke kan benyttes ved valget til høsten på grunn av rehabilitering, men det er to viktige forhold han behendig hopper bukk over i sitt innlegg. Det første er at Arbeiderpartiet allerede i fjor høst foreslo å flytte forhåndsstemmelokalet fra Røa til Hovseter, lenge før det kjent at biblioteket ville bli utilgjengelig i perioden.

Han nevner heller ikke at valgstyrets sekretariat fant en alternativ plassering for et forhåndsstemmelokale rett ved biblioteket. Det er altså ikke slik at det ikke er mulig med et forhåndsstemmelokale på Røa. Sannheten er at Arbeiderpartiet rett og slett ikke vil ha det der. De vil ha det på Hovseter, som tilfeldig eller ikke, er det stedet i Vestre Aker bydel hvor partiet tradisjonelt har hatt høyest oppslutning.

Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo bystyre uttalte forleden til Dagsavisen at «For oss er det viktig å ha forhåndsstemme-stedene der folk bor. Det blir jo tilgjengelig for flere hvis det havner på Hovseter». Det er et poeng Hausken følger opp i sin kommentar og utdyper betydningen av at lokalet står der «mange folk jobber, slik at man treffer flest mulig velgere i perioden før valget». Vi i Høyre er helt enige, men som Akerspostens lesere er godt kjent med kan akkurat det argumentet like gjerne brukes om Røa som om Hovseter. Hovseter har sine kvaliteter, og Røa sine, men hvorfor velge?

I et forsøk på å unngå at valgstyret skulle la det gå politikk i behandling av saken om plassering av forhåndsstemmelokaler, og for å ta ønsket om å motivere til høyere valgdeltakelse på alvor, foreslo Høyre derfor at man etablerte forhåndsstemmelokaler både på Hovseter og på Røa. Utrolig nok stemte Arbeiderpartiet, SV og MDG mot dette forslaget, og etterlater etter min mening et uheldig inntrykk av at de egentlig ikke er opptatt av økt valgdeltakelse, men kun økt oppslutning om eget parti.

James Stove Lorentzen
Oslo Høyres bystyregruppe og medlem av Valgstyret

LES OGSÅ:
"Hovseter framstår som bedre enn Røa"

"Dette er starten på slutten for Hovseter"

ANNONSE
Annonse