Akersposten

«Hore» og «jævla homo» – helt normalt?

Hanne-Karine Sperre

"Du ligner på Donald Trump," sier 6-åringen til sin litt eldre bror. Arg refererer han til mannen på andre siden av dammen med sin manglende impulskontroll.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2018 kl 12:24

Men det kan sees en kollektivt rammelse av denne mannen, unge som gamle, hvis det ikke alltid bodd en Trump i mange av oss? Slik at vi bare må få ut ordene, med sosialt upassende innhold når vi åpner munnen, eller logger på fjesboken og scroller nedover, og omsider setter fingertuppene på tastaturet hvor noen lirer av seg ord i kommentarfelt eller statusoppdateringer.

Kanskje bør jeg ta det rolig, tenker noen. Ingen grunn til å ta på vei! Ord betyr ikke noe. Men ord vil aldri miste sin makt. Ord som «hore» har muligens glidd inn i hverdagstalen og er tømt for innhold, men ordet er like fullt sterkt i sin betydning.

Det er ikke bare president Donald som kan finne på å kalle en dame for «hore» eller «dritt». Barnas eget språk er også farget av dette. Fuck deg. Jævla homo. Hore. Skolegårds-tourettes. Det er ikke positivt at barn bruker skjellsord i daglig tale, og spesielt når de misbruker en helt naturlig legning.

Språk former virkeligheten. Er språket preget av høflighet, respekt og omsorg, preger det oppførselen, vil jeg anta. På samme måte kan brutalt språk brutalisere oppførselen. Banningen påvirker utvilsomt barnas holdninger, og tsunamien av skjellsord fører fint lite anstendighet med seg.

Er det slik at tiden er moden for en større bevisstgjøring blant kvinner og menn, mødre og fedre, om hvordan vi bruker språket vårt? Sett bort fra den psykoterapeutiske funksjonen, der tåa treffer bordbenet. Ordene som tyter sees å lindre smerten av en eller av en annen grunn, der man trenger utløp for følelser, vil noen si. For det er ikke det samme med «søren klype, der slo jeg tåen!».

Ja, sterke ord hører naturlig til språket vårt, og er uttrykk for følelser, engasjement, irritasjon og smerte. Kanskje er det ingen grunn til å ta på vei for dette språket. For en hore er ikke en hore sånn i det daglige, vil noen kanskje si.

Men til syvende og sist er ikke banning og skjellsord kommunikasjon. Ytringer av seksuell karakter er ikke minst diskriminerende, men også vanskelig for barn å forstå. Situasjonen i dag er at barn får minimalt med seksualundervisning på barneskolen, og når de får er den en teknisk sådan. Barn i dag trenger god informasjon om pornoens manglende sannhetsgestalt fra trygge voksne, i motsetning til nettets bunnløse og villedende.

Hovedfokuset må ligge på grensesetting, integritet, og behovet for et entusiastisk ja. I tillegg trenger vi en seksualundervisning som fremmer aksept for ulike identiteter, legninger og variasjoner i kjønnsuttrykk. Helt ned i barnehagealder. I det minste vil det kanskje fremme barn og unges forståelse av selvrespekt og grenser, og derfra vil kanskje ord av mangelfullt innhold prelle av som vann på gåsa. Men hva vet jeg. Hva syns du?

Hanne-Karine Sperre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...