ANNONSE
Annonse
Akersposten

Hjørnesteinen - en hjørnesteinsbedrift

VELKOMMEN: Fargerikt og flott da Hjørnesteinen vendte hjem. Ole, Renee Ragle, Espen og Astrid Figved ønsker velkommen. Foto: Vidar Bakken

Lavterskeltilbudet og treffstedet Hjørnesteinen er tilbake på sitt opprinnelige hjørne etter fire år i «utlendighet».

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2017 kl 17:03

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLERN: Da Ullerntunet sykehjem skulle fornyes og bygges ut, måtte Hjørnesteinen tilbringe fire år i et stort rom på Arbeidertunet på Lilleaker. Nå er de tilbake på Ullerntunet i nyoppussede lokaler. Stemningen var stor da den offisielle åpningen gikk av stabelen forrige uke.

I skjønn forening

Hjørnesteinen er et treffsted for mennesker med psykiske helseproblemer fra 18 år og opp til godt voksen. Det er ikke et behandlingssted, men et sosialt og trivelig møtested. Gjennom samvær, turer, matlaging, felles måltider og kursvirksomhet ønsker brukere og ansatte å skape meningsfylte dager. De legger vekt på at de gjør de fleste aktiviteter sammen, og sammen var de så absolutt på åpningsdagen. Her var nye og tidligere brukere, ansatte, politikere, bydelsadministrasjon, frivillige, samarbeidspartnere og venner i skjønn forening.

VELKOMMEN: Fargerikt og flott da Hjørnesteinen vendte hjem. Ole, Renee Ragle, Espen og Astrid Figved ønsker velkommen. Foto: Vidar Bakken

Kvalitet

Ole som besøker Hjørnesteinen jevnlig var veldig fornøyd med de nye lokalene.

- Vi har fått et fantastisk stort kjøkken hvor vi kan samles og ha matkurs. Aktivitetsrommet og kosestua er flotte. Vi har også fått nye toaletter. Det er ikke spart på kvaliteten, sier Ole.

Innholdet

Det var en rekke taler under åpningen. Fagansvarlig Astrid Figved fortalte om Hjørnesteinen som ble åpnet for 17 år siden og hva som skulle bli innholdet i dette lavterskeltilbudet.

- Det skulle dreie seg om et sted å være og et sted å lære, sa Figved, som fortalte om alle de ulike tilbudene som er knyttet til stedet.

Alt fra matlagingskurs, spanskkurs og keramikkurs til blomsterbinding og yogakurs er med. I tillegg er det jevnlige husmøter og høytidsfester knyttet til jul, påske og 17 mai, samt de tradisjonelle høsttakkefestene og sommerfestene.

- Her kan du treffe hyggelige mennesker, på et sted man vet er der. Vi vil hverandre vel og vi vil være inkluderende. Her det bare å komme til en samtale. Alle er velkomne. Med de nye lokalene får vi også større muligheter med flere aktiviteter, sa Figved.

Glad og trist

Renee Ragle var rørt denne dagen. Hun har jobbet på Hjørnesteinen i ni år og hadde sin siste dag på jobben.

- Jeg er både glad og trist på samme tid. Jeg er glad for at Hjørnesteinen står ferdig, men trist for at jeg ikke lenger får jobbe sammen med alle de flotte brukerne og ansatte, sa Ragle.

Hun kunne fortelle om en omfattende flytteprosess med pakking fra morgen til kveld.

- Jeg vil takke Rusken for den fantastiske innsatsen de gjorde i forbindelse med flyttingen til nye Hjørnesteinen, sa Ragde, som var opptatt av at man nå sto overfor en ny tid med store muligheter for rekruttering og nye aktiviteter.

Hun benyttet også anledningen til å takke Dag Helme for pengegaven til Hjørnesteinen som har bidratt til mange flotte turer rundt i landet for brukerne.

- Vi går lyse tider i møte på alle måter. Under «onsdagspraten» vil dere komme med gode og nye forslag til bruk av Hjørnesteinen. Husk man er ikke bare en diagnose, man er så mye mer. Man er først og fremst en person med ressurser, sa Ragde blant annet og avsluttet med et dikt av Tomas Tvanströmer.

TALERE: Bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten og Espen var blant dem som holdt tale under åpningsseremonien. Foto: Vidar Bakken

Trygt og fint

Espen er blant dem som har vært mye på Hjørnesteinen de siste fire-fem årene.

- Sammen skal vi skape et nytt og levende brukersted med nye og gamle brukere, sa Espen, som takket alle støttespillere til Hjørnesteinen.

- Takk for at dere er med og skaper et trygt og fint sted for oss alle, sa Espen.

Leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen, berømmet brukere og ansatte for deres tålmodighet og at de klarte å opprettholde funksjonen for Hjørnesteinen i ganske så primitive omgivelser i fire år.

- Jeg er glad dere fikk det til. Utholdenheten er kronet med seier, sa Pedersen, som sa han var stolt over at man hadde dette tilbudet i bydelen.

- Jeg skryter av Hjørnesteinen til dem jeg møter. Jeg er stolt over at vi har dette i Ullern. Dette er et sted som vi alle kan ha behov for å stikke innom en gang iblant, sa bydelslederen.

Bydel Ullern har bidratt med 200 000 kroner til inventar til stedet.

STOLT BYDELSLEDER: Carl Oscar Pedersen overrakte skryt og blomster til Hjørnesteinen. Til høyre Renee Ragle. Foto: Vidar Bakken

Verdifulle mennesker

Bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten syntes det var blitt utrolig koselig på stedet.

- Det er blitt et fantastisk sted, hvor samstemt det er med farger og møbler. Dere som er her viser hvilke kreative evner dere har og med bevissthet rundt dette å skape noe viktig. Gode omgivelser betyr mye, sa Joten.

Hun var ikke så glad i ordet brukere.

- Vi er først og fremst mennesker og medmennesker. Vi er alle en del av bydelen og alle er vi innbyggere som bidrar. Hjørnesteinen har «en viktig for deg-dagen» hver dag. Alle har vi behov for å bli sett, å bli sett som verdifulle mennesker, sa Joten.

Før det var servering av frukt, kaker og kaffe til alle fremmøtte, leste Asle Hagen sitt eget dikt "Hjørnesteinen:

Et hjørne, en stein.
Et hjørne av steinen.
En stein kan ved første øyekast virke grå og kjedelig, men ser
man nærmere etter oppdager du at hver eneste stein er unik.
Det finnes egentlig ingen gråsteiner.
Noen steiner er kanskje litt harde, andre noe mykere.
Husk da at alle steiner kan snus.
Enkelte steiner er mer synlige og skinner,
mens andre har i seg glimmer.
Et hjørne kan være skarpt og man kan komme rundt hjørnet.
Man kan treffes på hjørne,
og gjerne foreta et hjørnespark.
En hjørnestein er en viktig del av et fundament. Uten en hjørnestein
blir ikke konstruksjonen stabil.
Det er en virkelig bedrift at Hjørnesteinen finnes,
ergo er vi en Hjørnesteinsbedrift.
Derfor må dette hjørne bevares og passes på.
Vedlikeholdes og foredles. På best mulig måte,
til fordel for alle. For alltid.

Les også:

Dette er nye Skøyen

Advarte mot bommen - så smalt det igjen

- Vi ønsket nabolagsfølelse

Båtopplaget forsvinner, men løsningen er der