«Hjertesoner rundt alle skoler i Vestre Aker»

TRANGT: Mange barn som går til skolen må forholde seg til trafikk i nærheten av skolen. Illustrasjonsfoto
Hvordan skal vi trygge skoleveien rundt barnas skoler? Fullt trykk på arbeidet med å skape hjertesoner rundt skolene er ett av svarene for trygg skolevei.
Publisert: 29.04.2020 kl 13:35
Sist oppdatert: 29.04.2020 kl 13:36
Trafikksituasjonen i Vestre Aker engasjerer – og bekymrer. Lokale aksjonsgrupper, foreldregrupper og enkeltbeboere har over år satt et søkelys på problemene. Og Akersposten følger opp og spurte nylig: Må du egentlig kjøre barna til skolen?
Trafikksikkerheten i Norge er i dag på topp på verdensbasis, ikke minst på grunn av et solid kunnskapsgrunnlag. Tre faktorer er av betydning: føreren, bilen og veien. Når så mange av oss vil bruke bil på samme tid, blir det køer og en trafikkbelastning så stor at den skaper uoversiktlige og farlige situasjoner. Bilene våre er blitt bedre. Og lokalt er det mye som kan gjøres for å bedre trafikkforholdene: redusere gjennomfartstrafikk; senke fartsgrenser; fjerne fremmedparkering; etablere trafikkdempende tiltak, flere enveiskjøringer og bedre fortau.
Samtidig som redusert vekst i bilbruk i byområdene er et bredt tverrpolitisk mål krever problemene felles innsats på så vel by- som bydelsnivå. Fysiske trafikksikkerhetstiltak (fartshumper, lysregulerte/opphevde gangfelt, o.a.) er et ansvar for bymiljøetaten (BYM), mens bydelen er viktig som igangsetter og tilrettelegger. Bydelsutvalget tar stilling til en rekke individuelle saker om trafikksikring i enkeltveier. Et nytt samlende grep som skolene i bydelen kan søke om å starte opp, er bli en hjertesone-skole. Det innebærer en geografisk sone rundt skolene, uten unødig biltrafikk og med stoppe- eller hentesoner utenfor sonen som gjør det tryggere for elevene å gå eller sykle. Hjertesone er like fullt noe langt mer enn fysiske tiltak, det handler også om folkehelse og å fremme en kultur for aktiv mobilitet.
Hjertesone-prosjektet er et samarbeid mellom mange aktører som ønsker å fremme barns trygghet, sikkerhet og helse på skoleveien: bl.a. Trygg trafikk, Statens vegvesen, Oslo kommune, Helsedirektoratet, Politiet, Foreldreutvalg, Syklistenes Landsforening og Miljøagentene. Etablering av en Hjertesone gir i seg selv en egen viktig oppmerksomhet om trafikksikkerhet lokalt og fokus på trafikkopplæring i skolen.
I Oslo har det fra 2018 vært to pilotskoler som har prøvd ut konseptet (Rødtvedt og Ekeberg) mens ytterlige 15 skoler søkte i 2019 om å få delta. Av disse er det bare Huseby skole i Vestre Aker som søkte. Fra Rådhuset er det etablert et eget prosjekt, som Bymiljøetaten leder i samarbeid med Utdanningsetaten og Undervisningsbygg. Byrådet har bestemt at det skal jobbes med 15 nye skoler i 2020. Bymiljøetaten har satt av 10 mill. kr. til formålet, mens det tas sikte på å utvide arbeidet med Hjertesoner til alle Oslo-skolene innen 2023. Fysiske tiltak som følge av Hjertesonene går innenfor BYMs investeringsmidler.
Miljøpartiet De Grønne i Vestre Aker fremmet i januar en sak om å fremme hjertesoner i bydelen – og saken er nå satt på sakskartet til neste bydelsutvalgsmøte den 14.mai. Der håper vi at vi får med oss flertallet i bydelsutvalget på et forslag om at vi aktivt, blant annet gjennom deltakelse i skolenes driftsstyrer og skolemiljøutvalg, vil støtte, fremme og arbeide for at det lanseres Hjertesoner rundt alle skolene i Vestre Aker. Skolebarna våre trenger den ekstra oppmerksomheten og ressursinnsatsen som hjertesone-prosjektet kan gi. Aktiv mobilitet og trafikksikkerhet i bydelen krever mer enn hjertesoner, men hjertesonene er en viktig og god start!
Vibeke Nenseth (MDG)
Medlem bydelsutvalget Vestre Aker
Ida Hydle (MDG)
Medlem Vestre Aker byutvikling-, miljø-, samferdsel- og idrettskomite