Akersposten

– Hjerteskjærende å lese om eldre som «tvangsflyttes»

Aina Stenersen (t.v) fra Frp og eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap)

– Vondt å se, mener Aina Stenersen (Frp) om eldre som havner på sykehjem langt unna der de har bodd hele livet. Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), mener derimot at satsingen på eldreomsorgen er sterkere enn noen gang.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2018 kl 15:35

OSLO VEST: Mange har reagert på Akerspostens artikkel om eldre som må flytte på sykehjem langt fra sine bomiljøer, som Sonja Karlsen fra Lilleaker. Byrådet har lagt ned 350 plasser og ser for seg at enda flere sykehjemsplasser nedlegges. Dette får helsepolitisk talsperson for Oslo Frp, Aina Stenersen, til å reagere.

– Det er hjerteskjærende å lese eldre som «tvangsflyttes» på denne måten, sier hun til Akersposten. Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) sier man ikke legger ned – men bygger nytt.

Viser til valgløfte

Aina Stenersen sier videre: – Jeg registrerer at byrådet legger ned hundrevis av sykehjemsplasser i hele Oslo, og at mange står på ventelister. Jeg synes det er vondt å se at Mona Benteruds mor blir nærmest tvangsflyttet fra Lilleaker til Sofienberghjemmet, og at 40 står i kø, sier Stenersen.

– Jeg vet at både pårørende, bydelene og de ansatte gjør det de makter, så her er det byrådet som legger for fort ned, slik at bydelene ikke makter å møte behovet til de eldre. Det er også et faktum at Oslo mangler Omsorgs+ boliger, sier Stenersen.

– Blir det da nærmest dagsorden å flytte eldre rundt i byen?

– Når så mange står på venteliste eller ønskeliste allerede i dag, og når det rødgrønne byrådet varsler å kanskje legge ned ytterligere 400 nye sykehjemsplasser, så frykter jeg dessverre at mange flere eldre blir tvunget rundt i Oslo på ulike hjem hvor tilknytningen er lav eller ingen. Det mener jeg er helt uakseptabelt, sier Stenersen.

– Flere skal bo hjemme med styrket tjenestetilbud?

– Byrådet er veldig raske til å vise til valgløftet sitt om 500 nye stillinger i hjemmetjenesten, men kan bare vise til 90 nye konkrete årsverk siden 2015 til oss i bystyret. Jeg har allerede i januar i år sendt skriftlig spørsmål l til eldrebyråden fra Arbeiderpartiet, og i år etterspurt dokumentasjon på flere stillinger til oss i bystyret, men ikke fått noe svar av eldrebyråden.

– Sykehjemsterskel for høy

Stenersen sier at hun har snakket med flere ansatte på sykehjem i Oslo.

– Flere sier at mange eldre som endelig får sykehjemsplasser, er mye dårligere enn før. Terskelen for å gi sykehjemsplass, og søke om det, mener jeg er for høy. Det vi ofte ser, er at pårørende sliter seg ut hjemme. Ofte får de to på sykehjem, og ikke bare én. Flere er utslitt.

Hun mener at terskelen for å få sykehjemsplass bør være lavere for de som ønsker det.

– Og så kan de som kan, og, eller ønsker å, bo hjemme, velge det. Jeg syns ingenting om at byrådet setter disse to ulike formene for eldreomsorg opp mot hverandre. Ingen ønsker å bli syk, sier Prp-politikeren.

– Sykehjemsplassene bør definitivt primært være der man kommer fra. Dette gir trygghet for alle vedkommende.

– Hva synes du om at ventelistene ikke blir offentliggjort?

– Det synes jeg er helt feil. Det er klart at de bør offentligjøres og ligge tilgjengelig på nettet. Jeg vil lage et forslag som går på at dette bør offentliggjøres og legge det frem for bystyret, sier Stenersen. – Men om enkelte av spesielle ønsker for eksempel på grunn av spesiell behandling av demens eller andre årsaker, burde det også etterkommes. Det er mennesker, ikke dårlige systemer, som skal være prioritert.

– Pusser opp og bygger nytt

Eldrebyråden i Oslo, Tone Tellevik Dahl, svarer slik i en e-post til Akersposten:

– Det er svært viktig for meg at folk får sykehjemsplass og at de får den plassen de ønsker seg. Derfor skal jeg selvsagt ta opp vente- og ønskelistene som Akersposten skriver om, med Sykehjemsetaten.

– Men Byrådet legger ikke ned sykehjemsplasser i Oslo, men pusser opp og bygger dem opp på nytt. Det er godt dokumentert at det rødgrønne byrådet overtok et enormt vedlikeholdsetterslep i sykehjemmene etter 18 år med borgerlige styre i Oslo. Nå som vi er inne i en periode med færre pleietrengende i Oslo, må vi utnytte denne perioden til å pusse opp og bygge nye sykehjem frem til antallet eldre øker igjen, sier Tellevik Dahl.

Hun mener at de nye sykehjemmene blir langt bedre enn den standarden som Høyre og Frp satt da de styrte byen.

– Med Arbeiderpartiet og et rødgrønt byråd får Oslo en ny sykehjemstandard som i tillegg til teknisk oppgradering, inkluderer enerom med eget bad, mulighet for samboerrom og tilbud som sansehager, restaurant, treningsrom, spa, frisør, dagligvarebutikk, bar, fotpleier og tannklinikk. Bare i løpet av de neste månedene setter vi i gang med Tåsenhjemmet, Ryen helsehus og Lindeberg sykehjem, sier byråden.

– Eiendomsskatt gjør eldreløft mulig

– Frem mot 2021 bruker vi 10 milliarder kroner på å ruste opp Oslos eldreomsorg. Det inkluderer oppgraderte og nye sykehjem, flere medarbeidere på sykehjemmene og en tredobling av antall omsorgsboliger i Oslo. I tillegg 500 flere stillinger i hjemmetjenestene, som vi har på plass allerede i 2019. Eiendomsskatten gjør vårt eldreløft mulig, sier hun.

– Verken Frp eller noe annet borgerlig parti er i nærheten av en slik satsing på eldreomsorg. Det er denne satsingen som gjør det mulig å ta Oslo fra den stoppeklokke- og institusjonsbaserte eldreomsorgen som Frp og de borgerlige partiene skapte, og over til en trygg og mangfoldig eldreomsorg der eldre får fortsette å være sjef i eget liv.

– Det har vært overkapasitet på sykehjemsplasser i Oslo nå, og over 90 prosent av de som søker om sykehjemsplass får plass. Når noen ikke får plass, er det fordi søker i dialog med pårørende og kommunen kommer frem til at det er andre tilbud, for eksempel omsorgsbolig eller hjemmetjenester, som er mer aktuelt for dem, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl.

LES OGSÅ: – Mor "tvangsflyttes" etter langt liv på Lilleaker
Russen får fjernet omdiskutert, dumpet snø på Tryvann
«Naboer på Montebello anbefaler bymessig fortetting på det varmeste»

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...