Annonse: Bydel Vestre Aker

Hverdagsrehabilitering:

Hjalp Gunhild (92) på bena igjen

Etter at Gunhild i november falt og fikk et hoftebrudd turte hun ikke gå tur ute. Etter mye trening er hun nå ute og går igjen, her sammen med fysioterapeut Kristoffer Andersen.

Da Gunhild Varran Fossum falt og fikk et hoftebrudd turte hun ikke lenger gå tur ute. Nå, etter en periode med hverdagsrehabilitering, er Gunhild ute og går igjen, akkurat som før.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2017 kl 12:02

– Uten hjelp hadde jeg ikke kommet meg på bena igjen, sier Gunhild Varran Fossum (92) og smiler.

Etter at hun i november falt og pådro seg et hoftebrudd, turte ikke Gunhild å gå tur ute på grunn av fallet og skaden. Så fikk hun tilbud om hverdagsrehabilitering, der hun fikk besøk av blant annet en fysioterapeut hver dag i seks uker. Med hjelp fra fysioterapeuten trente Gunhild på å få oppfylt sine mål for hverdagsrehabiliteringen, som var å gå tur med støtte av krykke, dra på seniorsenteret, gjøre rent hjemme og å dra på butikken og handle.

Gunhild Varran Fossum fikk hjelp av blant andre fysioterapeut Kristoffer Andersen under hennes periode med hverdagsrehabilitering.

– Jeg har nådd alle målene unntatt det å gå ut og handle.

Hun forklarer at det er vanskelig å gjennomføre når det er glatt ute, og at hun vil vente med butikken til det er bart. Gunhild holdt på med hverdagsrehabilitering fra november til midten av januar, og etter mye trening er hun nå ute og går igjen som før. Målene for rehabiliteringen satte hun sammen med Kristoffer Andersen, fysioterapeut i Bydel Vestre Aker.

Han forklarer at hverdagsrehabilitering er brukerstyrt rehabilitering, der brukerne selv får bestemme hva de vil oppnå, og der målet er å mestre små ting i hverdagen. Brukerne trener på aktivitetene de ønsker å mestre, og treningen tilpasses nivået og målene til den enkelte. Treningen består av enkle øvelser og aktiviteter som bruker selv ser nytten og verdien av.

– Vi har tester før og etter programmet, både fysiske tester for å se hvordan brukeren ligger an, og et intervju, sier Andersen.

Mange kandidater til hverdagsrehabilitering

Gunhild bøyer seg ned, tar på seg skoene og knyter skolissene. Så tar hun på seg den sorte kåpen og knepper den igjen, før hun tar krykken sin og går ut døren. Gunhild viser at hun har trent på å gå ute.

– Det har gått veldig bra for jeg har fått mye god hjelp, sier hun.

Kristoffer Andersen forteller at alle nye brukere av hjemmetjenesten i bydelen blir vurdert om de er kandidater til hverdagsrehabilitering.

– Det er et tilbud som passer for alle, men vi har flest eldre fordi det oftest er de som trenger hjelp av hjemmetjenesten.

Han sier videre at brukerne blir tildelt en gruppe med en primærkontakt, en fysioterapeut, en ergoterapeut, en koordinator, sykepleiere og helsefagarbeidere. Alle i teamet følger opp brukeren, ut fra hva slags kompetanse det er behov for.

– Hjelpeapparatet i bydelen er veldig bra, påpeker Gunhild.

«Hva er viktig for deg?»

Med hverdagsrehabilitering skiftes fokuset fra passiv mottaker av hjelp til at brukeren blir aktivt med i å mestre eget liv.

– I stedet for å spørre «Hva kan jeg hjelpe deg med?», spør vi nå «Hva er viktig for deg?», forteller Andersen.

– Jeg synes det er bra at det settes fokus på brukerens ressurser.

Andersen påpeker at det er viktig med oppfølging etter endt tilbud, og at hverdagsrehabiliteringsteamet drar tilbake til brukeren og tester om effekten har holdt seg etter tre måneder og så etter ett år.

Mer informasjon fra Bydel Vestre Aker