Akersposten

«Hevnen» (1)

Akerspostens store påskekrim – av Hanne-Karine Sperre

Illustrasjonsfoto: Vidar Bakken

«Leiligheten bærer preg av lite luft, og en stram lukt setter seg i neseveggen. Inne på soverommet ligger en kvinne på sengen, livløs.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.03.2018 kl 08:02

Nå er det endelig tid for kvikklunsj, fregner, påskeegg og utepils. For noen av oss med ski på beina, for andre asfalt i sentrum. Med et forsøk på å dra en blodig Venner for livet variant i Oslo vest, presenterer Akersposten her vestkantens påskekrim-variant av den populære serien.

Mens vennskapene og historiene veves, blir vi med på en jakt gjennom snølagte boligstrøk i Oslo vest, der vonde traumer svømmer i samme pytt som vennskap og velstand. I sum bærer vennegjengen statistikken videre, av alt man ikke snakker høyt om, og ellers det man skryter av, og som mange kjenner seg igjen i. Skilsmisser, krangling, kriser, økonomisk mislighold og kredittkort, dårlig råd, lett soning, utroskap, hemmeligheter, manglende sexlyst, årgangsviner, fettsuging, hårtap og litt sykdom.

DEL 1

Torsdag 22. mars 2018

Vinteren slo tidlig rot på vestkanten i år, og den ser ikke ut til å åpne for våren riktig ennå. Store mengder snø skaper fremdeles problemer flere steder og derfor også en fremkommelighet med livet som innsats. Mengdene med snø gjør veiene glatte, trafikken går treigt, og Bymiljøetaten har lenge hatt store problemer med å brøyte gater og fortau.

Sistnevnte tema antenner i tillegg sosiale medier, mediene som er det relasjonelle limet for tiden. Det er der avtaler gjøres, det er der man vises, det er der man observeres, og det er der man dømmes. Vestkantens eldre sliter med at lokalbanken og reisebyråene slukes til nettet. Og det byr på utfordringer å ha nesen nedi en smarttelefon.

Klokken er 6 om morgenen. «Jeg vet ikke når før var, men det var bedre da,» grynter Halfdan Svendsen til seg selv. Etter frokost har han tatt med seg en bok og svart kokekaffe på termos, med nøyaktig samme kaffemengde som han og kona har drukket på deling hver eneste morgen de tre tiårene de hadde vært sammen. To måleskjeer per kopp.

Svendsen sitter nå ute, like bak det gamle sjarmerende og trekkfulle stabburet på gården. Nabohuset ligger der mørkt og taust. Det er ikke annet å forvente, slikt har det ligget i 30 år.

Soyamelk, melk, melk fra masserte kuer eller fløte. «Hørt sånt tull!» tenker Svendsen, mens han rynker pannen. Det var lettere å kjøpe kaffe før i tiden. Før hadde vi bare ett valg. Kaffen var svart. Valgmuligheten var redusert til, med eller uten en melkeskvett. Eller sukker. Noe som, strengt tatt, gir fire mulige kaffekombinasjoner, og ikke bare ett valg. I dag er det jo et sirkus hvis man skal kjøpe seg en kopp kaffe.

Før i tiden, da han var yngre, stod han på gårdsplassen hver lørdag og søndag, åpnet panseret og lærte detaljer om hva de forskjellige delene heter og hvilken funksjon de har. I dag løper unge menn rundt i bar overkropp med bildekk over hodet eller i et tau etter seg, midt i arbeidstiden, og så sender de sin Audi på dekkskift. Byen er full av folk som vil ha lunsjpauser hele dagen, de driver bare med PT-timer og skatteparadiser, går på pornoklubber og kjøper svarte tjenester.

Halfdan Svendsen putter hendene i lommene på den blå kjeledressen. Her om dagen stod han foran disken i en sånn butikk som selger kaffe, på Røa. Han betraktet ekspeditøren, og så ba han om en kopp kaffe og et wienerbrød.

«Foretrekker du kanskje lys eller mørk belgisk sjokolade i en varmende mocca?» hadde ekspeditøren, som neppe har skrudd på mange biler i sitt liv, der han står med sin ensifrede BMI, sagt til Svendsen.

«Eller kanskje du foretrekker en latte? Med eller uten hasselnøttsirup, om jeg får anbefale.»

Halfdan hadde måttet ta seg sammen for ikke å miste besinnelsen allerede da.

«Jeg vil en sterk, svart kaffe i en kopp» hadde han formant.

«Da tenker jeg en americano er noe for deg, hvor mye vann skal du ha i americanoen? Halvt-om-halvt? Enkel eller dobbel espresso?»

Svendsen hadde sett på ekspeditøren som om han hadde begynt å snakke et fremmed språk. Han hadde ristet frenetisk på hodet og lent seg over disken.

«Nei, det vil jeg for faen ikke!» Og så hadde han gått ut døren.

Halfdan Svendsen er 79 år. Han bor innerst i Sørkedalen, godt bevart inne i den spesielle Nordmarks-stemningen. Han kjører Volvo og han jobber noen timer hver dag som vaktmester. Han er høy. Men never på størrelse med et lasteplan, og øyne som stadig er på utkikk. Han liker naboene på andre siden av veien, spesielt Kathrine. Sykepleieren. Selv om hun og mannen sjelden står opp et øyeblikk tidligere enn nødvendig. Sånne selvstendig næringsdrivende. Kvelden før hadde de holdt leven, men sine venner med aksjeporteføljer, som kjører Audi og Tesla, fordi de vet ikke bedre. Tullebukker som tar fri hver fredag og kjører til hyttene sine, jålebukker nedtynget i gjeld og skilsmisser.

Men Halfdan har gjort opp for seg. Alltid gått på jobb. Han var ingeniøren som arbeidet kontinuerlig med støy- og vibrasjonstesting slik at Volvo Trucks holdt seg foran konkurrentene. Aldri hatt en sykedag. Alltid tatt sitt ansvar. Det er det ingen som gjør lenger.

Katten til Halfdan Svendsen sitter nonchalant på benken ved siden av han. Der de sitter ligner de to av bygdas slåsskjemper som vokter nærmiljøet og holder oppsyn.

*

Hanne Sørensen er lektor, med lederansvar for organisering og koordinering innenfor eget fagfelt. Født og oppvokst i Røahagan. Jobben på en av vestkantens oppsamlingsplasser for ungdom, Hovseter skole, opptar en del av tiden hennes, og til tider er det lite fritid å spore. Hun bor med sin katt i Hovseterveien, og går i pressede tider i stjerne mellom leilighet, arbeidsplass, bodypump-timer på Basic i Aslakveien og noen kvelder med mørkerøde glass bordeaux i selskap av venninnen Anita Elander. Vennskapet går tilbake i tid, preget av åpenhet og interessante samtaler.

Hun hadde gått glipp av gårsdagens samling med vennegjengen hjemme hos broren og Kathrine, der høy sigarføring kunne karakteriseres av tydelig selvfornøyd opptreden blant flere av dem, etter hvert som beruselsen tok overhånd. Før i tiden hadde Kristian delt ut tusenlapper i tips til en kelner på Bristol Grill, han satte også fyr på noen tusenlapper for riktig å understreke en høy sigarføring.

Kristian er finansanalytiker til margen. Hytte på fjellet og ved sjøen. Hus på Vettakollen. Vellykkede barn, skilt. Og så sykler han selvsagt til jobben. Sammenliknet med han, er alle andre et vandrende vitaminunderskudd. Finansanalytikeren fra Vettakollen starter dagen i fartsstripa på sykkel på vei til kontoret. Det er tempoet og treningseffekten som er motivasjonen, ikke manglende parkeringsplasser og økende avgifter. Lettere krum i lumbaldelen av ryggen, med sin V-formede ryggtavle, puster han lett og svett over trikkelinjer og åler seg gjennom rushtidens kø langs Slemdalsveien. Alltid på rødt lys, til tider på feil side av midtrabatter, for å holde sporet. Analytikeren mister ikke rytmen i tempoøkten.

Han har bygget formuen sin på å jage etter investeringer i franske luksushoteller. Der andre kjendisinvestorer har opplevd pengesluk og store tap. Kristian dater nå den 15 år yngre Camilla, en sprek og søt dame. Det eneste som virkelig gjør henne opphisset er når en mann gir henne sitt Mastercard. Slik at hun kan gå på spa, trene yoga, kjøpe nye klær og drikke chablis. En tidligere partner erklærte overfor henne at han ønsket seg barn, og ikke et slikt som kommer langveis fra, som Camilla panisk foreslår. Camilla ble lovet au-pair, og et aktivt spaliv, men i frykt for hva en graviditet vil medføre av vandalisering av kroppen, gjorde Camilla det slutt.

Blandet med torsdagens tussmørketid mellom solnedgang og skumring som ligger pakket rundt skolebygningen, er Hanne fornøyd med at hun ble hjemme i går slik at hun fikk unna en del arbeid i dag. Det er kaldt ute, ned mot minus ti. Klokken nærmer seg ti. Hun har alltid jobbet iherdig med studier og karriere. Tidvis kan hun gripes av et noe bittert og lengselsfullt tilbakeblikk, og opplever et slit med å oppnå det hun vil i livet. Men hun er tross alt selvstendig. Egenrådig.

Hun slukker lyset på kontoret og låser seg ut. I kveld bærer det hjem, og Hanne ser frem til å slumre foran «feelgood»-tv og litt rødt i glasset. I morgen har hun bevilget seg en etterlengtet avspasering. Utenfor har snøen blåst seg sammen til store fonner, der de ligger dyneformet. Hanne kjenner kulden bre seg i kroppen mens hun trekker kåpen tettere rundt seg og løper lett mot porten som leder til inngangsdøren i blokka.

Hun registrerer en mørk bil stå parkert utenfor skolen, og erkjenner at hun ikke liker det, men løper videre bortover den smale gangveien. På vei mot oppgangen, må hun knipe sammen øynene for snøen som kommer fykende mot henne. Hanne snur seg med ryggen mot vinden, for å få håret bort fra ansiktet. Hun puster lettet der hun står ved døren til oppgangen, litt oppgitt over sin egen redsel. Så smetter hun lett inn og skynder seg med raske skritt oppover trappene. Den kjente lyden av at døren lukkes i etasjen under henne uteblir. Hanne blir urolig. Så blir alt svart.

Fredag 23. mars 2018

Hanne Sørensens lommebok ligger delvis under snø. Været er godt, med sol og lite vind. En skotupp på en foret Viking Ultra barnestøvel, størrelse 34, sparker borti den svarte lommeboken fra Mikael Kors. Støvelens eier, en gutt på åtte år, gisper i det han oppdager det som ligger i snøen. Stolt plukker han den opp og børster av all snøen. Det napper i spenningsmuskelen, og den unge gutten springer ivrig hjem med lommeboken i høyre hånd. Den unge gutten liker små mysterier og elsker å være detektiv.

*

På en annen kant av bydelen tar fredagsfølelsen bolig i hjemmet til Anita Elander og mannen Fredrik. Anita avslutter arbeidsuken med hjemmekontor etterfulgt av en løpetur alene, og så en treningsøkt med sin personlige trener Conrad Pax. Treningsguruen som har livnært seg som personlig trener for kvinner i Holmenkollåsen siden 2005. Pensjonert verdensmester i styrkeløft. Avsluttet heroisk for 10 år siden med ny verdensrekord sammenlagt (1230), verdensrekord i knebøy (490), europarekord i markløft (390), ny personlig beste i samtlige øvelser, gull sammenlagt, gull i knebøy og markløft, samt sølv i benkpress. Sper på formuen via sitt eget selskap, PT Life.

Conrad er ingen «meat head». Derimot er han medlem av Mensa, tidligere Farmen-deltaker, og en selverklært livsmestrer som også underviser om hvorfor mennesker blir overvektige, ulykkelige, deprimerte, og hvordan de kan bli kvitt ulike avhengigheter. PT-virksomhet med en solid økonomisk plattform. I fjor hadde han en registrert formue på 4,6 millioner kroner, mot 1,7 millioner kroner året før. Han er registrert med to eiendommer. Bilene han har eid, vitner om tysk smak. Han kjører nå en Porsche Macan Turbo fra 2014, hans fjerde Porsche i rekken.

På utsiden sees forholdet til Anita og Fredrik som perfekt. Men temaer som truer idyllen unngås. Fredrik er en ener på kjøkkenet, men fredagene er forbeholdt asiatisk fra et av vestkantens bedre takeaway. Her har sushi, dytta taco og pizza ut av sofakroken, og programflaten tegner god hvitvin og dype samtaler, i stedet for gullrekka. Fredrik starter alltid helgen ut med ski- eller løpetur, avhengig av årstiden. Alltid helstøpt Swix dress og Heming-lue. I lys av sesongen har han nettopp gjort unna et par mil i preparerte traseer ved Frognerseteren.

Søndag 25. mars 2018 (palmesøndag)

På tampen av helgen ligger Anita Elander og slanger seg lang på sengen. Dagen hvor deler av Oslos befolkning benytter Holmenkollåsen som rekreasjonsområde. Det skal svettes, luftes og nytes i villabebyggelsen oppover bakkene, og i marka. På ski, til fots eller på kjelke. Blant fortetning, utbygging og nydelig utsikt ved inngangsporten til Nordmarkas vestre del sees moteriktige kvinner og menn. Enten det er Heming-lue og Dæhlie-dress, eller turister med ryggsekk fra Alexander Wang, Louis Vuitton eller Prada. For befolkningen ellers holder det med Kånken fra Fjellräven eller bekledning fra Vestre Aker Skiklubb.

Anita ser bort på mannen sin. Hun smiler. Han retter på blazeren foran speilet. Samme rutine hver dag. Der han står i sin overdrevne trang til å framheve seg selv. Han næres som den som er best, kjekkere, sterkere. Han omgir seg med intellektuelle og høystatusmennesker. Han har en sterk driv av at omgivelsene ser opp til han, noe arrogant, like fullt har han en stor omgangskrets, og han har alltid hatt kjærester. Men aldri over tid. For Anita er han helt perfekt. Og omvendt.

Hun har flyttet rundt i Oslo vest siden ungdomstiden. Anita Elander går under karakteristikken vellykket. Rik, god utdannelse, advokat, med egen virksomhet. Hun er gift på andre året. Notorisk utro. Nærmeste venninne er Hanne Sørensen. Allsidighet er et nøkkelord ved samtalene og det gode vennskapet. De er faste tennispartnere og har til felles en kjærlighet for viner fra Bordeaux.

Anita ligger fremdeles lang på sengen og betrakter mannen før han skal av gårde. Fredrik er marinejeger. Med kropp som en olympisk mester. Ferdig med 18 års kontrakt med påfølgende sluttbonus. En nordmann i særklasse, skal kameratene ha uttalt, som er å bli regnet som en av de beste spesialsoldatene. Grunnet en nylig oppstått hudsykdom, hyperkeratose, i håndflater og pigmentforandringer, må han ta det rolig.

Anita Elander svinger beina ut av sengen, gulvet er kaldt og hun trekker på seg et par tjukke sokker før hun tusler ned i første etasje. Hun har ikke tenkt seg ut for dagen, og skal nyte et døgn alene mens Fredrik er på den tradisjonsrike middagen på Bristol Grill sammen med gode kamerater fra ungdomstiden. Anita betrakter den vinterbleke huden og blir stående ved vinduet og ser på all snøen som hadde falt i løpet av natten. Skyene ligger grå og lave. Gradestokken viser 10 minus. Det er kaldt i huset. Anita setter i gang kaffemaskinen, der den etter hvert brummer svakt og gir fra seg varm damp. Hun tar med seg koppen bort til vinduet igjen, og blir stående å varme begge hendene rundt den fulle koppen.

Fredrik vipper opp lokket på Mac‘en for å sjekke innom nyhetene. Fronten på Akersposten.no denne palmesøndagen forteller, blant mer snø i vente, om noen gamle drapssaker på vestkanten. Den, eller de, skyldige går enda løs. En uoppklart sak tegner drapet på en familie på fire. Et blodig syn hadde møtt etterforskere og rettsmedisinere tilbake i 2009. Kamerablitzen hadde kastet hvitt lys i nyhetsbildet i ukesvis, der også leserne kunne vitne blodig skrift på veggen inne i familiens hus på Ullern. Det ble enorme spekulasjoner, masse vitneavhør og mange ulike spor ble fulgt opp. Saken kaster en skygge etter den oppklarte drapsgåten, der det eksisterer et uløst drap på fire mennesker hvor det aldri ble tatt ut siktelse eller funnet bevis. Historien går som kalde gufs gjennom margen til vestkantens innbyggere, men 9 år har passert, så blant dagens påskepuls har livet gått videre blant borgerne.

Anita Elander håndterer sin oppmerksomhetstrang gjennom fasaden, og vier lite refleksjon over sitt kortvarige ekteskap som er nær ved å havarere. Gjennom statusoppdateringer på Facebook og retusjerte bilder på Instagram, er det lite å spore av skantende samliv og dysfunksjonelle relasjoner. Hun er ingen trofékone, tross for høyst attraktivt ansikt og kropp. Det spores ikke en kvinne som giftet seg med en materielt vellykket mann, som vil forlate henne med et generøst skilsmisseoppgjør, for å gifte seg med en ny, mye yngre kvinne.

Anita tjener gode penger. Noe hun har gjort siden hun satset som jordbærselger på Bogstad som ungdom. Hun hadde de største bærene, gikk hardt ut og fikk monopol før hun fylte 20 år. Men hun skulle gå i sin farfars fotspor, den eneste i hennes dysfunksjonelle familie som fremstod som noenlunde grei. Anita ble advokat med et kall til å hjelpe. Når hun ikke hjelper klienter, treffer elskere, spiser bedre middager med mannen sin, drikker Bordeaux med Hanne eller spiller tennis, sitter hun alene i en påkostet funkisbolig på 560 kvadrat fordelt på fire etasjer, hage på alle sider, takterrasse og seks arasjeplasser. Her ser hun på Sylvia Kristel i tittelrollen som Emmanuelle. Alle husets flater er til enhver tid velstelt og velduftende, lojalt utført av deres hushjelp, Kryztina, tre dager i uken.

Hun heller i seg resten av kaffen, reiser seg og tar med seg mobiltelefonen opp i andre etasje. I det hun kysser Fredrik lett på kinnet, ombestemmer seg og slår nummeret til en venninne. Hun ringer for å invitere seg selv på vin og oppdatert sladder. Det er lenge siden sist nå.

Mandag 26. mars 2018

Blant bydelens om lag 45.000 innbyggere, sitter kriminaletterforsker Vegard Bakken i bilen sin og ser på at det tynne islaget på frontruta smelte sakte. Viften fra varmeapparatet blåser for fullt. Klokka viser 09.47, gradestokken noen minusgrader. Bakken har spist et stykke kald pizza til frokost og skyldt det ned med varm Farris. Grønn. På badet hadde han studert sitt eget speilbilde og konkludert med at han så en veldig sliten mann. Han hadde brukt 15 minutter på å måke frem bilen.

Bilen hans våkner til liv, noe som ikke er selvsagt, så ruser han motoren noen ganger før han svinger ut fra fortauskanten på Lilleaker. Hans 23 år gamle Opel Kadett, eller Rakett som han liker å kalle det. Med installert kompressor horn som blåser luggen av Oslo Vests Tesla eiere. Bakken er den skarpskodde etterforskeren som stadig viser omverdenen hvordan høytstående politikere har skjeletter i skapet. Alt fra sidesprang i kornåkere, spredning av nakenbilder og høyt forbruk av dyre viner på statens regning. Alt i alt er Bakken en person det er vanskelig å kjenne sympati for. Han er grinete og tverr, forakter flere av kollegene sine, og sitter for det meste oppe om natta med billig rødvin og nettpoker.

Det tar Bakken 15 minutter å kjøre fra Lilleaker opp til Slemdal. Villabebyggelsen som representeres i brettspillet Monopol. Han parkerer i oppkjørselen til en herskapelig villa i Dalsveien. Villaen har flere garasjeplasser og en hybeldel større enn hans eget hus. Bakken går ut av bilen og stamper føttene i den snøkledte oppkjørselen. Han kikker på sine hvitkledde kolleger som nesten går i ett med snøen. Hybelinngangen ligger på høyre side, med inngang fra hagen. Bakken ser den døde kvinnen med én gang han tråkker over dørstokken.

Den døde kvinnen sitter fastbundet i en stol. I rødt nattøy. Med begge armene vrengt bakover. Bena hennes spriker, og haken henger mot brystet. Håret hennes henger fyldig rundt ansiktet. Kastanjebrunt. En stor kniv hadde perforert lyskemuskulaturen hennes, og hun hadde flere dype flenger i bukhulen. Fra sårene synes en dam av blod som omringet stolbena under henne. Halsen hennes er forvridd og øynene livløse. Hun er grovt mishandlet, sier en kollega samtidig som han reiser seg opp fra knærne og hilser med et nikk.

Det er husets eier som har meldt fra til politiet, og patruljebilen har ankommet før klokken 9 for nærmere sjekk. Som den opprørte huseieren først hadde meldt, var kvinnen allerede død og det var mye blod. Politiet har sperret av området før Bakken ankom. Nå er det krimvakta som har overtatt og Bakken er satt som leder av etterforskningsteamet.

*

Et lengre steinkast fra Slemdal, blir Hanne Sørensen samtidig savnet av kolleger på Hovseter skole når hun ikke møter på jobb mandag morgen. De har ringt henne på mobilen, men anropet føres rett til telefonsvareren.

En patruljebil er i området Hovseter etter at en åtte år gammel gutt fant en lommebok fredag og senere var vitne til noe hans mor refererte til som mistenkelig oppførsel samme ettermiddag.

Det snør tett, akkurat slik meteorologene har varslet. Store flak av fnugg driver gjennom luften der de slører til sikten. Patruljebilen med de to unge politimennene parkerer bilen i noen gamle hjulspor i Hovseterveien, og rusler de få hundre meterne bort til nummer nitti.

Moren til åtte-åringen står klar i døråpningen, frodig dame, en slik som snakker på inn- og ut pust. Hun minner om typen en skikkelig sint kvinne i norsk offentlighet som aldri kommer godt ut av det.

«Sønnen min har funnet en lommebok, med et bankkort,» befaler kvinnen i døråpningen, som en hardtslående påstand.

«Jeg kjenner på meg at det er noe som ikke stemmer,» ytrer hun. Engasjementet er såpass sterkt at det har indikert et særs høyt adrenalinnivå.

Med litt hjelp fra foreldrene, hadde det ikke tatt lang tid før gutten hadde funnet lommebokens eier, her på Hovseter. Gutten hadde funnet lommeboken på vei til skolen fredag morgen. Han forteller til politimennene at han syns det var spennende når han fant den, der den lå i et spor i snøen. Bankkortets eier var adressat i Hovseterveien og gutten ville levere den tilbake. Samme ettermiddag hadde gutten oppsøkt eieren. I første etasje på blokka var det tette gardiner foran hvert eneste vindu, og gjerdet rundt blokka var høyere enn han selv, forteller han ivrig. Han hadde nølt litt før han åpnet porten og gikk forsiktig mot oppgangen. På veggen ved inngangsdøren sto navnet til lommebokens eier med sorte bokstaver på et skilt. Hanne Sørensen.

Gutten hadde ringte på døra fredag ettermiddag. Like etter hørte han det sprake i et vindu høyere opp. Bak noen gardiner kunne han se noen, men det var ikke så lett å få øye på hvem. «Er dette din lommebok?» hadde gutten ropt mot vinduet mens han tok noen skritt bakover. Han så en skikkelse med mørke øyne rettet mot ham i det åpne vinduet. I det han hadde sagt det, forsvant vedkommende fra vinduet.

Gutten forteller at han syns det hele var litt skummelt, og at ikke ville leke detektiv lenger. Han åpent porten igjen med raske hender og løp hjem til foreldrene. Gutten torde ikke annet enn å lukke døren ordentlig godt igjen etter seg da han kom hjem. Og så låste han med sikkerhetslåsen. Foreldrene forteller at de antok at vedkommende i vinduet ikke ville vise seg eller ville ta i mot fremmede. Så de slo seg til ro med å forsøke igjen over helgen.

De unge politimennene hører morens forklaring ferdig, og bestemmer seg for å avlegge adressen et besøk. De spaserer bort til bankkortets eier, og på den lille stien opp mot oppgangen treffer de på en av naboene. En gammel kjenning. Den tidligere rusmisbrukeren som klarte å bli rusfri, etter flere år som tung narkoman.

De slår av en prat, før han låser politiet inn i oppgangen og viser vei til kvinnens inngangsdør i tredje etasje. Ingen lukker opp, tross for gjentatt skjærende drag fra ringeklokken. Før de går, tar han ene i dørhåndtaket, som straks skal vise at ytterdøren står ulåst.

De går inn i leiligheten, og gir seg til kjenne. Men det er ingen respons. Leiligheten bærer preg av lite luft, og en stram lukt setter seg i neseveggen. Inne på soverommet ligger en kvinne på sengen, livløs. Hun har blødd kraftig fra hodet der et tungt slag ser ut til å ha truffet henne. Synet som møter dem, svir seg fast. Ansikt hennes er knust. Kroppen hennes er grovt mishandlet. Det er ingen tegn til liv. De melder tilbake til operasjonssentralen, og sperrer av området.

*

Klokken har passert 11. Fredrik og to kamerater sniker seg på bussen på Majorstuen, mens de tre andre blir igjen på hotellet med en lengre frokost. Etter en bedre middag, etterfulgt av hvite og røde godbiter i glasset, og påfølgende overnatting i byen, settes kursen hjemover. Av erfaring lar man bilen stå, og er noe tro mot den grønne trenden. Ingen av dem har drukket kaffe i dag, kun Cola Zero. Bare tanken på å la noe varmt renne ned gjennom de tørre strupene fremstår som frastøtende etter gårsdagen.

En av gutta, som alltid presenterer seg som «Paal med to a-er», setter seg bakerst i bussen med den ene armen i fatle etter en skulderoperasjon. En treningsskade. Paal pumper jern på fritiden for å holde ryggen rak etter siste samlivsbrudd og et mislykket forskningsprosjekt. Et prosjekt som kostet han en avtale med Namsfogden i 5 år. Han er utskuddet i flokken. Alltid vært. Eier en fet SUV, har tre samboerskap bak seg, ett barn med hver av dem.

Trond Sørensen er tvillingbroren til Hanne. Det er han som alltid biter litt på venstre lillefinger, mulig grunnet en undertrykket uro. Trond blir stående ved døra. Sånn i tilfelle han trenger å komme seg raskt av bussen. Han er den underfundige. Listig og lur, men uten særlig feil. Han man aldri får helt tak på, men som alle liker. Fyrrig temperament. Lett antennelig. Korrekt. Klok. Aldri vært singel. Selvstendig næringsdrivende av rang. Kremmer.

Han giftet seg med tobarnsmoren Kathrine for noen år siden. Kathrine er en 41 år gammel nevrotisk sykepleier, nervøs og redd av seg, der hun stadig uttrykker frykt og angst for det som blir oppfattet som vanlige ting. De passer sammen som hånd i hanske og nyter somre på hennes barndomsplass i Mandal. Kathrine jobber deltid i turnus. Hestedilla. Hun fikk sin første orgasme på hesteryggen, og etter det har hun blitt der. Heldigvis vokser de fleste jentene fra seg hestedilla, men det finnes noen eksemplarer som aldri kommer seg videre. Sånn som Kathrine. Gift. Skilt. Gift igjen.

Blant mannens kamerater liker hun Fredrik best, men kona hans, Anita, gjør henne svært nervøs. Trond og Kathrine flyttet til bygdesamfunnet i Sørkedalen, der de fikk sjelelig ro på stedet, omgitt av en kultur som skiller seg distinkt fra resten av kommunen, og som har bevart det motsatte av det urbane preg. Siden den tid har de fått to barn sammen, og teller nå seks i husholdningen.

Kameratene, som har kjent hverandre siden ungdomstiden, med grøftefyll og punk, har alltid vært en sekserbande. De startet ut i livet med gode kort på hånda, og karrieren var tidlig staket ut.

Morten Tanum er ingeniøren med teknologisk utdanning som stadig krabber seg oppover karrieremessig, mens samlivet stuper. Noe elskerinnen fyller opp for, sammen med hans nyinnkjøpte linjelekre nullutslippsbil Tesla. Kona heter Tonje og er regissør. Hun tegner det perfekte familieliv med tre barn, hvor to av dem er tvillinger. Smiler på alle bilder. Legger kun ut intellektuelle dokumentarer, og morsomme videoer av barna på Facebook. Kommenterer aldri.

Tonje har et voldsomt, og udekket, erotisk behov. Hun har pløyd gjennom alt som er av husmorporno, og hun har slukt det meste av lærebøker om både mannens og kvinnens anatomi. Like fullt ligger hun sjelden med mannen sin. Han er det nyeste politikerskuddet, fra øvre del av Holmenkollen. Han har opparbeidet seg solid kompetanse fra rådgivningstjenester til både privat og offentlig sektor. Så ble han altså politiker på heltid. En dyktig en sådan. 48-åringen med lange fingre og lange blikk etter damer. Han er kjent for å ha klådd seg til diverse kjønnsorganer, på en eller flere kolleger. Etter omfattende avsløringer, av Bakken, har det nå dukket opp enda en skandale som omfatter 48-åringen og andre politikerkolleger og deres enorme appetitt på kvinner. Nær følgesvenn av Kristian, som både er kompanjong og rådgiver, sammen utgjør de et elitekavaleri.

Så har vi legen med det dusinvanlige navnet Ole Hansen. En lyslugget, godt trent mann i starten av 50-årene. Han snakker alltid i utropstegn, og legger trykk på forstavelsene i sine formaninger. Idrettsmedisiner og spesialist i ortopedisk kirurgi. Blant hans meritter finnes noen år på Idrettsmedisinsk Institutt, en gullmedalje og et par utmerkelser. En rask karakteristikk er at han holder høy fart gjennom arbeidsdagen, i tillegg til å løpe frem og tilbake til jobb, mens blodet strømmer opp forbi kragebeina og hvor ideene myldrer. Han synes artroskopi er vakkert og har ellers høy appetitt på livet. Barsk sjarmør. Gift med Wenche. Startet et nytt sosialt erotisk nettverk sammen med sin kone i fjor.

Kona Wenche Berg er blendende vakker. Under oppveksten gjorde gutta alt for henne, mens jentene freste av sjalusi og nedlatende ord. Hun ble forhåndsantydet slik at det for den utkårede mannen, ville hun bli en måte for han å vise frem sin velstand og suksess for andre. Den typiske stereotypen: Ung, pen kvinne uten nevneverdige midler, verken i håndveska eller mellom ørene. Der hun gifter seg med en rik, mektig, eldre fyr. Han har rett og slett kjøpt seg et trofé, og hun har byttet utseende mot spenn. Men Wenche skulle vise venneflokken fra barndommen annerledes, der hun ender opp med at den soleklare, sterkeste, drivkraften i partnervalg, er likhet. Hun valgte en kjæreste, og nå mann, som ligner henne selv både når det gjelder utdanning og fysisk attraktivitet. Hun er vant til, som legefrue, å bli omtalt som en trofékone av observatører som bare legger merke til hennes blendende utseende og mannens status, uten å innse at hun er en fremgangsrik professor og overlege.

*

Hjulene spinner på litt på isen før de får tak. 46-bussen putrer så oppover bakkene i vestkantens forstad, der noen rikmannsvillaer pryder et ellers grått Oslo vest.

Utenfor en av de større villaene i denne smale vestkantalléen står en rekke politibiler, noen av de sperrer deler av veien, blå lys sender lydløse ekko gjennom snøen. Siden den norske hovedstaden danner nitriste kulisser denne påsken, vekker dette stor interesse hos de tre kameratene på bussen. Sett bort fra at Trond blir nervøs, og det slår seg på magen, blir analytikeren stram i ansiktet. Det kjennes en tilstand der blodsirkulasjonen er utilstrekkelig til å møte kroppens behov. Bussen blir stående, og passasjerer om bord står fritt til å ta inn det som foregår i oppkjørselen til denne villaen i Dalsveien på vestkantens solside.

Som maur i en tue går tekniske etterforskere ut og inn av huset, der det tydelig innhentes og granskes tekniske spor.

Akersposten.no forteller om funnet av en død kvinne. Et lik. Politiet har sendt krimtekniker til et hus på Slemdal, etter at en kvinne ble funnet død mandag morgen, forteller avisen. Vi fikk inn meldingen klokka 09.04. Pårørende er varslet. Politiet er på stedet og det opplyses om en pressekonferanse senere. Den døde kvinnen er i slutten av tyveårene. Vi foretar rundspørringer og snakker med familie, venner og tidligere arbeidskolleger av avdøde. I tillegg er vi i gang med tekniske undersøkelser i leiligheten, opplyser politiførstebetjent i Oslo politidistrikt.

Samtidig dukker et nytt nyhetsvarsel opp på displayet. Politi og krimteknikere har rykket ut til en leilighet på Hovseter mandag formiddag, etter funn av en død person. I en pressemelding sendt ut av politiet kommer det fram at det er funn på stedet som gjør at politiet etterforsker saken som drap.

Vi har fått inn en god mengde opplysninger om begge drapene, men vi er ikke i mål. Vi har å gjøre med ukjente gjerningspersoner og vi mangler motiv. Politiet går nå inn i en analysefase i etterforskningen, og håper de vil finne ledetråder som kan ta oss videre i saken, sier politiinspektøren ved seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Bla om til neste kapittel av "Hevnen" her!

LES OGSÅ: Hun lover minst ett mord i Oslo vest i påsken

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...