Her kastet de nærmest tomtene etter deg
Løvenskiold-navnet er sterkt knyttet til Ullern og har lange historiske bånd. Her er historien om en av Ullerns mest kjente veier.
Publisert: 12.05.2020 kl 10:45
Sist oppdatert: 19.05.2020 kl 07:46
Akersposten vil med jevne mellomrom fortelle historien bak noen av veinavnene i vårt distrikt.
Det begynte med at oberst og hoffsjef Herman Severin Løvenskiold i 1866 kjøpte gårdene Øvre Ullern og Øraker og senere Nedre Ullern. Det var hans sønn, godseier Carl Løvenskiold som begynte utparselleringen av deler av den store eiendom som lå under Ullern Gård. I 1929 og 1931 solgte han to store tomter i Ullernåsen på henholdsvis 28 og 52 mål. Prisen var 105 000 og 130 000 kroner – noe som i dagens pengeverdi tilsvarer 3,8 og 4,8 millioner kroner. Med andre ord et godt kjøp !
Kjøperne var to ektepar, hvor fruene var søstre født Wilhelmsen. Det ene ekteparet var skipsreder Trygve Kielland og han igangsatte bygging av en herskapelig villa få år etter tomtekjøpet. I januar 1935 kunne han og familien flytte inn i den første boligen i Ullernåsen. Frem til boligen var anlagt en enkel vei og Kielland og familien hadde hele Ullernåsen for seg selv.
Samme år fikk også veien et navn, nemlig Hoffsjef Løvenskiolds vei og Kielland fikk tildelt nr. 31. Litt pussig kanskje at den første boligen i åsen fikk nr. 31 – men man antok vel at det ville komme flere hus etter hvert. Og det stemte. Ikke lenger etter Kielland kom det opp ytterligere en villa med adresse nr. 50 skrått over veien for Kielland -oppført av skipsreder Arne Steckmest.
Det ble satt i gang et aktivt salgsfremstøt for flere eiendommer og det ble sågar satt opp en salgsbod og fra juni til oktober 1935 var 17 nye tomter solgt. Tomtenes minste areal var satt til 1,5 mål og kvadratmeterprisen var 4,5 og 5 kroner for tomter vest for Vækerøveien, kr 6 og 7 for tomter av Ullern og 7 og 8 kroner for tomter av Ullernåsen.
For å sukre pillen klarte godseier Løvenskiold å få påvirket beslutningen om en ny trikketrasé til en såkalt øvre linje – og dermed gjennom hans område, og nærhet til alle som kjøpte eiendom i Ullernåsen. Dermed kunne man gå ut med budskapet : ”hvad kommunikasjoner angår, er hele Ullernåsen et av de best beliggende villakvarterer i Oslo og omegn”.
(Saken fortsetter under bildet.)

Første bolig med adresse Hoffsjef Løvenskiolds vei var skipsreder Trygve Kiellands bolig i nr 31. I dag huser den Montessoriskolen Lyse, og eiendommen er bebygget med flere terrasseblokker.
Urinnvåner Trygve Kielland nedskrev i 1947 erindringer om de første årene i Ullernåsen: ”I januar 1935 flyttet vi inn i det hus som til min forbauselse fikk nr. 31 i veien med verdens lengste navn. Det var nemlig det eneste hus så langt øyet kunne rekke. Åsen lå mørk og øde. Fresende villkatter, lettbente harer, lumske rever, majestetiske elger samt gamle Emil Lyse som beredvillig hentet søppel fra første stund, utgjorde faunaen mens floraen var som i urskoger flest…..Herlige skiløyper i hele åsen, idylliske spaserveier. Min ni år gamle sønn ruslet av sted i den mørke vintermorgen gjennom urskogen til stoppestedet ”Ullern Mølle” i Vækerøveien, hvor bussen – datidens eneste kommunikasjonsmiddel, brakte ham inn til storbyen hvor senere avdøde frk. Stang i en dertil innrettet anstalt prøvet å bibringe ham nødtøftige kunnskaper”.
I 1953 overtok skipsreder Nils Astrup nr. 31 . I dag er eiendommen bebygget med flere terrasseblokker, og Montesorriskolen Lyse benytter den opprinnelige og første boligen i Ullernåsen.
Hoffsjef Løvenskiolds vei gikk opprinnelig helt fra Bærumsveien og opp forbi Åsjordet. I dag er den nederste del stengt for gjennomgang forbi Åsjordet.
Siden 1935 har veien også fått annen bebyggelse enn bare villaer. Flere terrasseblokker har adresse Hoffsjef Løvenskiolds vei.
Boligutvikler Selvaag har vært en betydelig utbygger i Ullernåsen, og familien Selvaag har selv hatt bosted i Hoffsjef Løvenskiolds vei i mange år.