ANNONSE
Annonse

Her hadde norsk fotball sin første gullalder

Gressbanen hadde naturlig gress som den andre banen i Norge. Her ble det i mange år spilt landskamper, ikke minst med seirer over både Sverige og Danmark. Slik ser banen ut nå, med mistenkelig jevn gressvekst... Foto: Fredrik Eckhoff

I noen år, for nesten 100 år siden, var Gressbanen Norges landslagsarena i fotball. – Her har vi slått Sverige og Danmark, sier fotballekspert Øyvind Steen Jensen, som har skrevet boken Bronselaget.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2016 kl 10:16

ANNONSE
Annonse

GRESSBANEN: Øyvind Steen Jensen har skrevet mange bøker om fotball. Boken om Bronselaget – som vant bronse under sommer-OL i Berlin i 1936 – forteller først og fremst dette lagets historie. Imidlertid tar Øyvind Steen Jensen leseren med til starten da Norge spilte sin første landskamp i 1908. Dessuten forteller han om de første årene med landslagsfotball. Det ble mange nederlag.

Nr. to med gress

Da Gressbanen ble åpnet I 1918, var den Norges andre fotballbane med gressdekke. Den første var Stavanger Stadion. En av iniativtagerne til å få anlagt Gressbanen, var Mercantile-spilleren Mathias “Macken” Aas, som i 1908 spilte på Norges første landslag. Han var far til den kjente Aftenposten-tegneren, nå avdøde Ulf Aas.

Fotballekspert og forfatter Øyvind Steen Jensen. Foto: Privat


Gressbanen-tomten var eid av skipsreder Olaf Ditlev-Simonsen og han var engasjert i idrettslaget Ready, der sønnene var med. Ditlev-Simonsen bygget for egen regning en vei fra Slemdal til Gressbanen, i tillegg til vann- og kloakkledninger. Så var alt klart.

Den første kampen på Gressbanen ble spilt i 1918 mellom det svenske laget AIK og et bylag fra Oslo. I slutten av 1920-årene sto Ullevaal Stadion ferdig, og denne ble da Norges nye landslagsarena.

Gullalder på Gressbanen

I 1918 og 1919 gikk Norge inn i en meget sterk periode.

– Faktisk så sterk at noen har valgt å kalle den for norsk landslagsfotballs aller første gullalder. Det var en svært kort gullalder. Verdens korteste, rett ut sagt. Den varte i et drøyt år, forteller Øyvind Steen Jensen, som sier resultatene var oppsiktvekkende gode.

Først ble Sverige slått med 4-3 på Gressbanen 29. juni 1919. Dette var Norges første hjemmekamp på gress. Kampen ble spilt i et øsende regnvær.

– Gunnar Andersen fra Lyn rundet som første norske spiller sin landskamp nummer 25. Kaare Engebretsen fra Mercantile var i upåklagelig scoringsform i denne perioden og lagde to av målene, forteller Jensen.

Seier over Danmark

Den 31. august samme år spilte Norge uavgjort 1-1 mot Nederland – også denne gang på Gressbanen.

– Engebretsen fra Mercantile hadde tegnet seg i målprotokollen igjen. Den 14. september vinner Norge sin aller første borteseier, og da uten knussel: Sverige blir banket med 5-1 i Göteborg, etter at den ustoppelige Engebretsen hadde scoret ikke mindre enn tre av målene.

En uke etterpå, den 21. september 1919, spilles det en ny kamp på Gressbanen: Norge vinner 3-2 over Danmark.

– Denne første gullalderen kulminerer den 29. august 1920 i Antwerpen, der Norge slår England med 3-1 i de olympiske leker. Nordmennene var ikke levnet rare sjansene etter å ha trukket mektige England i første runde, men anført av en strålende opplagt Gunnar Andersen gikk laget respektløst til verks og fikk tidlig et overtak i kampen, sier han.

– Einar «Jeja» Gundersen fra Odd ga Norge ledelsen. England kom tilbake og utlignet etter en halvtime, men nordmennene fortsatte å spille offensivt. I begynnelsen av 2. omgang fikk de lønn for strevet, «Jeja» var frempå igjen og la på til 2-1. Kort tid etterpå økte Einar Wilhelms fra Fredrikstad til 3-1. Deretter innledet engelskmennene det rene stormløpet mot det norske målet, men nordmennene pakket seg sammen i eget forsvar og red stormen av. En av de største sensasjonene til da i den olympiske fotballhistorien var et faktum, forteller Steen Jensen.

Deretter tapte Norge for Tsjekkoslovakia og Italia, og dermed var det eventyret slutt. Det ble ingen ny gullalder før OL i Berlin i 1936.

LES OGSÅ: Ingen mindreårige flyktninger til Montebello

Bydel Ullern fikk bot for omsorgssvikt etter at eldre kvinne døde

To tyver hoppet i Hoffselven

– Helt Fleksnes på Hovseter

Ingen respekterer fartsgrensen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse