Akersposten

Her er fremtidens entreprenører

SKAPENDE UNGE: Disse ungdommene ved Midtstuen skole gir med sin kreativitet håp om en bedre fremtid. Foto: Vidar Bakken

Ikke godt å vite. Uansett, finalistene til Ungt Entreprenørskap fra Midtstuen ungdomsskole viser at kreativiteten er på topp og at flere av ungdomsskolens entreprenører har en gründer i seg. Bak det ene prosjektet ligger det også en helt spesiell historie.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2019 kl 13:05

MIDTSTUEN: Akersposten møtte de fire gruppene, som av dommerne i Ungt Entreprenørskap er plukket ut til å representere Midtstuen skole i den store Oslo-finalen. Bare det å komme til finalen er en bragd i seg selv. To fulle gymsaler med potensielle gründere møtte dommerpanelet. Foresatte, besteforeldre, venner og lærere var også til stede under de unge entreprenørenes presentasjoner på Midtstuen skole.

- Det var så mye bra at vi følte at vi kunne sendt 30 bidrag til Oslo-finalen, sier lærer Richard Prestegård, som skal følge elevene til kurs/forberedelser til Oslofinalen i sentrum etter møtet med Akersposten.

Bærekraft og Miljø

Utenfor hovedinngangen møtte Akersposten en engasjert gjeng til fotografering, før det bar inn i et klasserom hvor gruppene fikk fortelle om prosjektene sine. Ungt Entreprenørskap er en landsomfattende konkurranse hvor oppgaven er å utvikle et prosjekt med fokus på at elevene skal se på sin hverdag og finne behov som de mener mangler. Prosjektet skal ha noe med bærekraft og miljø å gjøre. Presentasjonen som elevene skal gjøre i finalen kan være gjennom et utkast til produkt, logo, plakater, video eller nettsted.

Deltakerne fra Midtstuen skole holdt kortene tett til brystet før prosjektene skal presenteres i den store finalen, men et lite innblikk fikk vi.

Falt selv mellom vognsett og perrong

Ella Handeland, Mathias Fredriksen og Cecilie Hauglie Hansen (ikke til stede) har utviklet et prosjekt kalt Gap Breaker.

- På flere T-banestasjoner er det et stort mellomrom mellom t-banevognen og perrongen. Når det for eksempel er glatt, kan barn eller voksne skli og falle ned og bli sittende fast mellom t-banevognen og perrongen. Det kan være svært farlig, sier Ella.

- På Skogen stasjon er det for eksempel et gap på opptil 60 centimeter opplyser Mathias.

Gruppen har utviklet ideen med Gap Breaker som skal «tette igjen» dette hullet.

- Det er snakk om en plattform som er festet til T-banevognen. Den kommer automatisk ut og tilpasser seg høyde og avstand til perrongen, slik at passasjerene kan komme trygt på og av t-banevognen, sier Ella.

- Hver dag er det mange skolebarn som bruker t-banen. Det skal være trygt å bruke den, sier Mathias.

Det har gjennom årene vært flere ulykker knyttet til at både barn og voksne har falt mellom vogn og perrong. Og i denne sammenheng er Akersposten kjent med at Ella selv har opplevd å gli på isen og så falt ned og blitt sittende fast mellom t-banevognen og perrongen.

- Det skjedde på Voksenlia stasjon, men det gikk heldigvis bra, sier Ella nøkternt.

Akersposten vet fra andre kilder at det var mer dramatisk enn som så. Føreren av t-banevognen oppfattet ikke situasjonen, men en venninne klarte å holde igjen dørene. Dermed kunne ikke t-banen kjøre videre og Ella fikk mulighet til å komme seg opp på perrongen. Hadde t-banen kjørt, kunne det endt med katastrofe. Nå endte det heldigvis bra, bortsett fra noen stygge skrubbsår.

- En av lærerne våre har også falt ned i denne sprekken på Voksenlia stasjon, opplyser Mathias.

I tillegg hadde Akersposten en sak om en person som falt på Voksenlia T-banestasjon etter fjorårets 5-mil og ble fastklemt mellom vognsettet og perrongen, før hun havnet under vognsettet. Der fikk hun strøm gjennom seg og ble hardt skadet. Alt dette tyder på at prosjektet Gap Breaker har høy relevans.

Les også: Falt under t-banevogn på Voksenlia

- Vi har satt i gang en signaturkampanje for å finne personer som kan yte noe i forhold til prosjektet. Så langt har mer enn 50 personer sagt seg villig til å være med å utvikle prosjektet, sier Ella.

Saken fortsetter under bildene

TEAM GAP BREAKER: Består av Ella Handeland, Mathias Fredriksen og Cecilie Hauglie Hansen (ikke til stede). Foto: Vidar Bakken

Hvor er hunden?

Prosjektet PetCom med Cecilia Maria Varstad, Estevi Synnøve Severino-Melsbø og Anette Fongen Grimholt dreier seg om å finne igjen kjæledyrene sine og da særlig hunder og katter. Behovet er der. Det kan Akersposten skrive under på, etter å ha etterlyst bortkomne hunder og katter i flere omganger.

- Vi har startet med å utvikle en nettside, hvor for eksempel en som har mistet hunden sin kan gå inn å etterlyse hunden gjennom å legge inn bilde og tekst. Vi har laget en enkel nettside, som vi vil utvikle videre. Vi vil at den til slutt skal dekke hele landet, hvor landet blir delt opp i byer og regioner, slik at etterlysningen kommer opp i riktig område, sier Annette.

NETTSIDE: Et eksempel på PetComs nettside. Skjermdump

- Videre vil vi utvikle en app, som gjør det enda mer brukervennlig. Tjenesten vil vi skal være gratis. Med denne tjenesten vil det ikke være samme behovet for å sette opp plakater eller dele ut flyers, som ikke er bra for miljøet, sier Cecilia.

Gruppen har også et annet miljøperspektiv basert på gjenbruk. De har blant annet samlet inn tennisballer som ikke lenger er brukbare for spill og knyttet sokker rundt disse. Disse lekeballene for hunder skal selges i nettbutikken.

- Vi har testet disse lekene på hunder og de synes det er kjempegøy, forteller Estevi Synnøve.

TEAM PETCOM: Består av Cecilia Maria Varstad, Estevi Synnøve Severino-Melsbø og Anette Fongen Grimholt. Foto: Vidar Bakken

Kan kaste kladdeboken

To grupper hadde fokusert på helt konkrete produkter. Prosjektet WhiteDesk sørger for at den gamle kladdeboken kan kastes for alltid. Saga Wiren, Vetle Elias Flagstad og Haldis Marie Engelstad kunne kort og konsist fortelle om et whiteboard, som både kunne være fast inventar, nedfelt i en del av pulten og en variant som var mobil. De viste til miljøbelastningen knyttet til storforbruk av papir, når elevene drev med alt fra regneoperasjoner til skisser og tegninger, på papir som ikke skulle brukes videre.

- Når man er ferdig på whiteboardet kan man bare stryke ut og så sparer man trær som må til for å lage papir, understreker Vetle Elias.

TEAM WHITEDESK: Består av Saga Wiren, Vetle Elias Flagstad og Haldis Marie Engelstad. Foto: Vidar Bakken

Under vann

Gutta bak StuckDuck med Henrik Boran Rustad, Ruben Nissen Molvær, Andreas Skjølsvold Ræder og Kristoffer Taraldsen (ikke til stede) har tatt med miljøperspektivet under vann. Gruppas prosjekt dreier seg om en dykkerhanske med helt spesielle egenskaper. Den har kunstig svømmehud mellom fingrene. Den har lommelykt integrert i hansken og et spesielt gripestoff som beskytter hendene.

- Denne hansken kan blant annet brukes til å plukke søppel fra sjøbunnen, forteller gutta.

Godt tenkt, når vi vet hvilke enorme mengder med søppel som er lokalisert i ulike sjø- og havområder.

TEAM STUCKDUCK: Består av Henrik Boran Rustad, Ruben Nissen Molvær, Andreas Skjølsvold Ræder og Kristoffer Taraldsen (ikke til stede). Foto: Vidar Bakken

Ungt Entreprenørskap

Selve Oslomesterskapet er tirsdag 2. april på SENTRALEN i Oslo. Der møter de skarp konkurranse fra skoler i hele Oslo.

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv

Ungt Entreprenørskap skriver på sin nettside: Entreprenørskap er evnen til å se muligheter og gjøre noe med dem. Det handler om å tørre og ville omsette ideer til praktisk handling. Evnen til entreprenørskap kan trenes, og UE jobber derfor for at flest mulig elever og studenter skal få entreprenørskapsopplæring.

Les mer om Ungt Entreprenørskap her

Les også:

– Vi skal ikke ha det slik at barn er redde for å gå til idrettslag, skole eller venner

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...