Akersposten

– Her blir du ikke trykket ned, du blir løftet opp!

Daglig leder Stein Skedsmo (i blå skjorte) og en av de andre ansatte, Heidrun Stenvang (med skjerf) sammen med flere av brukerne på Villa Ly. Foto: Fredrik Eckhoff

– Før slet jeg med å komme meg opp av senga, jeg sto gjerne ikke før halv fire. Nå står jeg opp klokken 10 og gleder meg til å være litt sosial, sier Erik, en av brukerne på Villa Ly på Slemdal.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

SLEMDAL: – Her er det lov å komme bare for å drikke kaffe, eller man kan delta på aktiviteter. Det er helt uten forpliktelser, sier Trond, som er brukernes representant på Villa Ly.

Stein Skedsmo (t.v) og to av brukerne foran flotte Villa Ly.

Vi er samlet i spisestuen i den gamle, ærverdige villaen på Slemdal, sentralt plassert bare et steinkast unna t-banestasjonen. Med 3,70 under taket og en stor, solfylt hage i front, lager villaen en flott ramme rundt et tiltak som er livsviktig for mange mennesker i Bydel Vestre Aker.

– Aktivitetssenteret vårt er et lavterskeltilbud, en sosial møteplass for folk med utfordringer innen psykisk helse. De fleste her er utenfor arbeidslivet, men det er også noen som jobber som bruker stedet, sier daglig leder Stein Skedsmo. Han sitter sammen med en annen ansatt, Heidrun Stenvang, og flere av de faste brukerne av aktivitetssenteret, blant andre Trond, Erik og Morten. Det er tirsdag, og Akersposten er invitert når malegruppa er samlet.

Terapeutisk effekt

Primus motor for malegruppa er Morten. Han forteller at han er på Villa Ly hver tirsdag, og noen ganger er han med på tur på mandager.

– Jeg liker å male, og jeg ser den terapeutiske effekten det har at folk setter seg ned og samles om noe, sier Morten, som forteller at den årlige utstillingen hver vår gir deltakerne noe ekstra å jobbe mot.

– Jeg syns dette tilbudet er utrolig positivt og er blitt godt kjent med dem som er her. For meg betyr Villa Ly og malegruppa veldig mye. Her blir du ikke trykket ned, du blir løftet opp! Det er veldig positivt, sier han. – En deilig hage har vi også, med eget drivhus og grill.

Plass til flere

Aktivitetssenteret Villa Ly flyttet til Slemdal for fire år siden. Villaen er eid av Blindern og Vinderen sanitetsforening og leies av Bydel Vestre Aker. Senteret startet opp på Hovseter under navnet Treff 88 i 2005. I den gamle villaen på Slemdal trives både brukere og ansatte helt supert, men de understreker at det var én ting som var en fordel på Hovseter: Stedet var lettere tilgjengelig, og det var enklere for folk å stikke innom.

– Der var det lettere å stikke innom for en kaffe. Her må man finne frem til oss, sier Trond. Og det er nettopp det både brukere og ansatte mener at enda flere burde gjøre.

– Vi har fra 35 til mer enn 60 personer innom i løpet av uken, og det er plass til flere, sier daglig leder, Stein Skedsmo. – Det er fint hvis budskapet om Villa Ly kan spres til enda flere.

Sosialt og inkluderende

Rundt bordet snakkes det om de ulike aktivitetene i løpet av uken. Man kan være med å lage mat, det er turdager både mandager og torsdager, det er maling på tirsdager, og på fredager er det duket for quiz – med kake. Da kan det gjerne være opptil 20 deltakere og god stemning.

– Det er viktig at dette er fredagsquiz MED kake. Det er ikke så viktig å finne ut av hvem som vant. Etter at quizen er ferdig, er det kaken som er viktigst! sier Trond.

– De to siste årene har vi vært med Holmenkollstafetten, sier Erik. Selv var han med for to år siden og forteller at han hadde siste etappe inn på Bislett stadion.

– Jeg løp veldig fort på første runden inne på Bislett, men det var runde til…, smiler han. – Den gikk ikke så fort.

Både ansatte og brukere er med på laget, og stafetten er et supert mål hver vår, som gjør at motivasjonen for å røre på seg blir litt større.

– Vi samles og trener nesten hver eneste uke. Terskelen er lav for å være med på laget. Du kan gå, jogge eller krabbe – eller heie på, sier Skedsmo. – Alle får være med på samlingen etterpå.

Psykiatri, ikke rus

Daglig leder vil gjerne understreke av Villa Ly er et møtested for dem som har utfordringer innen psykisk helse, og at dette ikke er et sted for rusede.

– Man kan ikke komme hit ruset, sier han, og det nikkes rundt bordet.

– Hva betyr Villa Ly for dere i hverdagen?

– Dette er et veldig fint hus, med en stor hage vi kan bruke. Det er sosialt her, og det er mange av de samme som kommer igjen. Det gir en trygghet, sier Erik. – Før slet jeg med å komme meg opp av senga, jeg sto gjerne ikke før halv fire. Nå står jeg opp klokken 10 og gleder meg til å være litt sosial.

Plass til flere

– Og her er det plass til flere. Det er god plass, sier Trond.

– Hvordan kommer man i kontakt med Villa Ly? Er det bare å stikke innom?

– Ja, det går an å komme innom, eller man kan avtale på forhånd. Det er fint å prate sammen først, snakke litt om reglene våre og sånt, sier daglig leder Skedsmo. Han sier det bare er å ringe ham, eller sende melding, på tlf 99 48 32 54.

Her finner du mer informasjon om Villa Ly, som ligger i Tennisveien 2G på Slemdal.

Les også:

Byantikvaren om Smestad: Høy arkitektonisk verdi og viktig kulturhistorie

Stor boligutvikler kjøper opp ved Røakrysset

De var lykkelig uvitende om hva som skulle ramme dem

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...