ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Her blir du ikke trykket ned, du blir løftet opp!

Daglig leder Stein Skedsmo (i blå skjorte) og en av de andre ansatte, Heidrun Stenvang (med skjerf) sammen med flere av brukerne på Villa Ly. Foto: Fredrik Eckhoff

– Før slet jeg med å komme meg opp av senga, jeg sto gjerne ikke før halv fire. Nå står jeg opp klokken 10 og gleder meg til å være litt sosial, sier Erik, en av brukerne på Villa Ly på Slemdal.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SLEMDAL: – Her er det lov å komme bare for å drikke kaffe, eller man kan delta på aktiviteter. Det er helt uten forpliktelser, sier Trond, som er brukernes representant på Villa Ly.

Stein Skedsmo (t.v) og to av brukerne foran flotte Villa Ly.

Vi er samlet i spisestuen i den gamle, ærverdige villaen på Slemdal, sentralt plassert bare et steinkast unna t-banestasjonen. Med 3,70 under taket og en stor, solfylt hage i front, lager villaen en flott ramme rundt et tiltak som er livsviktig for mange mennesker i Bydel Vestre Aker.

– Aktivitetssenteret vårt er et lavterskeltilbud, en sosial møteplass for folk med utfordringer innen psykisk helse. De fleste her er utenfor arbeidslivet, men det er også noen som jobber som bruker stedet, sier daglig leder Stein Skedsmo. Han sitter sammen med en annen ansatt, Heidrun Stenvang, og flere av de faste brukerne av aktivitetssenteret, blant andre Trond, Erik og Morten. Det er tirsdag, og Akersposten er invitert når malegruppa er samlet.

Terapeutisk effekt

Primus motor for malegruppa er Morten. Han forteller at han er på Villa Ly hver tirsdag, og noen ganger er han med på tur på mandager.

– Jeg liker å male, og jeg ser den terapeutiske effekten det har at folk setter seg ned og samles om noe, sier Morten, som forteller at den årlige utstillingen hver vår gir deltakerne noe ekstra å jobbe mot.

– Jeg syns dette tilbudet er utrolig positivt og er blitt godt kjent med dem som er her. For meg betyr Villa Ly og malegruppa veldig mye. Her blir du ikke trykket ned, du blir løftet opp! Det er veldig positivt, sier han. – En deilig hage har vi også, med eget drivhus og grill.

Plass til flere

Aktivitetssenteret Villa Ly flyttet til Slemdal for fire år siden. Villaen er eid av Blindern og Vinderen sanitetsforening og leies av Bydel Vestre Aker. Senteret startet opp på Hovseter under navnet Treff 88 i 2005. I den gamle villaen på Slemdal trives både brukere og ansatte helt supert, men de understreker at det var én ting som var en fordel på Hovseter: Stedet var lettere tilgjengelig, og det var enklere for folk å stikke innom.

– Der var det lettere å stikke innom for en kaffe. Her må man finne frem til oss, sier Trond. Og det er nettopp det både brukere og ansatte mener at enda flere burde gjøre.

– Vi har fra 35 til mer enn 60 personer innom i løpet av uken, og det er plass til flere, sier daglig leder, Stein Skedsmo. – Det er fint hvis budskapet om Villa Ly kan spres til enda flere.

Sosialt og inkluderende

Rundt bordet snakkes det om de ulike aktivitetene i løpet av uken. Man kan være med å lage mat, det er turdager både mandager og torsdager, det er maling på tirsdager, og på fredager er det duket for quiz – med kake. Da kan det gjerne være opptil 20 deltakere og god stemning.

– Det er viktig at dette er fredagsquiz MED kake. Det er ikke så viktig å finne ut av hvem som vant. Etter at quizen er ferdig, er det kaken som er viktigst! sier Trond.

– De to siste årene har vi vært med Holmenkollstafetten, sier Erik. Selv var han med for to år siden og forteller at han hadde siste etappe inn på Bislett stadion.

– Jeg løp veldig fort på første runden inne på Bislett, men det var runde til…, smiler han. – Den gikk ikke så fort.

Både ansatte og brukere er med på laget, og stafetten er et supert mål hver vår, som gjør at motivasjonen for å røre på seg blir litt større.

– Vi samles og trener nesten hver eneste uke. Terskelen er lav for å være med på laget. Du kan gå, jogge eller krabbe – eller heie på, sier Skedsmo. – Alle får være med på samlingen etterpå.

Psykiatri, ikke rus

Daglig leder vil gjerne understreke av Villa Ly er et møtested for dem som har utfordringer innen psykisk helse, og at dette ikke er et sted for rusede.

– Man kan ikke komme hit ruset, sier han, og det nikkes rundt bordet.

– Hva betyr Villa Ly for dere i hverdagen?

– Dette er et veldig fint hus, med en stor hage vi kan bruke. Det er sosialt her, og det er mange av de samme som kommer igjen. Det gir en trygghet, sier Erik. – Før slet jeg med å komme meg opp av senga, jeg sto gjerne ikke før halv fire. Nå står jeg opp klokken 10 og gleder meg til å være litt sosial.

Plass til flere

– Og her er det plass til flere. Det er god plass, sier Trond.

– Hvordan kommer man i kontakt med Villa Ly? Er det bare å stikke innom?

– Ja, det går an å komme innom, eller man kan avtale på forhånd. Det er fint å prate sammen først, snakke litt om reglene våre og sånt, sier daglig leder Skedsmo. Han sier det bare er å ringe ham, eller sende melding, på tlf 99 48 32 54.

Her finner du mer informasjon om Villa Ly, som ligger i Tennisveien 2G på Slemdal.

Les også:

Byantikvaren om Smestad: Høy arkitektonisk verdi og viktig kulturhistorie

Stor boligutvikler kjøper opp ved Røakrysset

De var lykkelig uvitende om hva som skulle ramme dem