«Helt greit at bompenger går til kollektiv og sykkel»

«Vi ønsker å bruke mindre arealer på bil i byen, vi ønsker fremkommelighet for alle og vi ønsker trygghet for at helsen ikke blir ødelagt av forurensning og støy.» Det skriver Anders Holten Skånlund (MDG Ullern).
«Både logisk og rettferdig at bompengene i Oslo ikke går til vei. Det er nemlig noen forskjeller mellom by og land som gjør at dette er helt greit,» skriver Anders Holten Skånlund (MDG).
Publisert: 03.06.2019 kl 09:40
Sist oppdatert: 03.06.2019 kl 10:14
Vi betaler bompenger for å få økt fremkommelighet. På bruer og motorveier på landet betaler vi i bommene for de bruene og veiene som vi kjører på. Lett å forstå. Helt greit. Vi betaler og kommer raskere og tryggere frem på veier og bruer som vi ser står der. Pengene vi betaler i bomringen i Oslo, går imidlertid ikke til bruer og motorveier som vi ser og bruker, de gjorde det før, men nå går de til sykkel, gange og kollektiv. Litt vanskeligere å forstå. Det er lett å tenke at dette er urettferdig, tenke at bompengene vi betaler bør gå til vei siden det er vi bilister som betaler. Det er imidlertid både logisk og rettferdig at bompengene i Oslo ikke går til vei. Det er nemlig noen forskjeller mellom by og land som gjør at dette er helt greit – problemene i by og land er ulike, og løsningene blir derfor også ulike.
Bomringen i Oslo fungerer på samme måte som de åpenbart rettferdige bommene på landet; vi betaler og får økt fremkommelighet tilbake. I byen kan vi imidlertid ikke bygge oss ut av problemene på samme måte som på landet, så da gjør vi andre tiltak som også koster penger. I Oslo kan ikke bilen være en dominerende transportløsning for da ville vi trengt massivt med store veier og parkeringshus overalt i byen. Det er rett og slett for mange person- og transportreiser i byen til at mer bil er løsningen, og det bor for mange her til at en slik trafikkmengde er akseptabel. Skal vi få økt fremkommelighet i byen så må vi derfor finne på noe annet.
Bompengene i byen brukes derfor til å gjøre alternativene til bil bedre. De brukes til å bygge gang- og sykkelveier og til å styrke kollektivtilbudet. Når flere sykler, går og kjører kollektivt så får bilene mer plass på veien, de slipper kø og får økt fremkommelighet. I byen betaler vi altså i bommene for å dytte folk ut av veien, ut av bilen og over på andre løsninger, og for oss bilister blir effekten den samme som når vi betaler for bruer og motorveier på landet; vi får økt fremkommelighet.
Samtidig som bompengene gir bilene økt fremkommeligheten i byen, så reduseres også ulempene ved bilbruk for byens befolkning. Vi bilister får noe tilbake for pengene samtidig som vi rydder litt opp etter oss. Dette er ikke urimelig. Løsningen er minst like logisk og rettferdig som å betale for motorvei og bru på landet. Oslopakken er gjennomtenkt. De fleste ser dette. Bomringen har tatt bort kø og gjort Oslo til en bedre by å bo i. Arealer tilbakeføres fra bil til mennesker, kollektivtilbud og sykkelveier bygges ut, det blir mindre trafikk, mindre kø, mindre støy, støv og luftforurensning. Viktige prosjekter fremover inkluderer t-baneutbygging både i sentrum og mot Fornebu. Det er selvsagt ikke bare bompenger som betaler for utbyggingene. Skattebetalerne tar mye av regningen, slik det også er for veiutbygging, og så betaler de kollektivreisende også en god del selv.
De fleste ser at vi er på rett kurs. Vi ønsker å bruke mindre arealer på bil i byen, vi ønsker fremkommelighet for alle og vi ønsker trygghet for at helsen ikke blir ødelagt av forurensning og støy. Det skal også være hyggelig å gå ut av døren der vi bor, det skal være trivelig å bo i byen, besøke byen og Oslo skal være en by for barn. Bomringen fungerer godt for både mennesker og miljø.
Anders Holten Skånlund
styremedlem og førstekandidat bydelslisten, MDG Ullern