ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Heia Aurora!»

Bjørg Duve, journalist.

«Streik er et akseptert våpen vi voksne bruker. Vi har ingen rett til å frata skoleelever den samme retten. Streik er en del av demokratiets spilleregler – og de bruker denne retten. Vi burde være stolte av den oppvoksende slekt.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2019 kl 12:14

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Det aller viktigste spørsmålet verden står overfor, er klimaet. Det har ungdom over hele verden forstått – heldigvis. De streiker for en bærekraftig framtid – en framtid de mener vi voksne er i ferd med å frarøve dem.

I et debattinnlegg i Akersposten 17. mars skriver 12 år gamle Aurora M. Saanum ved Huseby skole, at de som vokser opp i dag må få lov til å vise meningene sine.

Ja, så absolutt! Og det er ikke en hvilken som helst sak de kjemper for. Det gjelder klimaet. Det gjelder deres og Jordens framtid. De kjemper for det aller viktigste, og de sier nei til global oppvarming.

Foreldre, vær stolte!

Streik er et akseptert våpen vi voksne bruker. Vi har ingen rett til å frata skoleelever den samme retten. Streik er en del av demokratiets spilleregler – og de bruker denne retten. Vi burde være stolte av den oppvoksende slekt. De kjemper for noe vi ikke har klart å få til – en bærekraftig klode.

Elever på alle kontinenter skulket skolen i en global klimaprotest. Skoleelever i over 100 land verden over holdt seg borte fra skolen for å protestere mot manglende innsats mot global oppvarming.

Vi må heie på dem!

15. mars 2019 en merkedag

«Hva skal du gjøre 15. mars 2019? », skrev den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) på Twitter. Hun er hjernen bak den globale protestbølgen. I fjor høst begynte Thunberg å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset mot klimaproblemene. Hun demonstrerte utenfor Riksdagen, og siden da har snøballen rullet.

Det er liten tvil om at både foreldre- og besteforeldregenerasjonen har feilet. Vi har ikke klart å overbringe kloden i bedre stand enn den vi overtok. Vi har levd i en tid med store nyvinninger og teknologiske framskritt – uten å se på alle konsekvensene av det vi satte i gang. De som satt med makten, dysset protestene ned ved blant annet å hevde at menneskeheten også finner løsningene på disse utfordringene.

Klima det aller viktigste

Her i landet skal vi ha kommunevalg 9. september. Politikere – i alle farger – skal ut og kjempe for det de tror på. Helse, skole, transport, utbygging og eldreomsorg, står høyt oppe på dagsorden.

Egentlig burde det bare stå en eneste sak på dagsordenen – klima. Det er det aller viktigste spørsmålet alle mennesker på denne kloden står overfor. Klarer vi ikke å løse utfordringene med global oppvarming, spiller det ingen rolle om vi er best i verden på for eksempel skolepolitikk. Elever bør være stolte over at de fikk ført fravær fordi en ville redde verden. Det ville jeg vært.

Hvilke partier våger å gå inn i valgkampen med radikale løsninger for å redde klimaet?

Det er kravet fra den oppvoksende slekt! De krever av oss at vi skal gi dem en framtid!

Vi feilet

Vi har ikke funnet løsningene – tvert om. Problemene er akselererende. Da min generasjon styrte utviklingen, glemte vi blant annet å ta alle faktorene med i regnestykkene. Faktorer som forurensing og global oppvarming, var ikke med.

Vi har fått erfare at nå må vi rydde opp – og det haster. Vi gjør noe, men det er ikke nok. Spørsmålet som må stilles er også om foreldre- og besteforeldregenerasjonen er villig til å være med på de radikale endringene som elevene nå kjemper for? Egentlig har vi ikke noe valg.

Jeg var 20 år 1968 – en opprørstid. Jeg var en del av den. Trodde vi kunne flytte fjell - endre verden, skape en bedre verden. Vi klarte ikke det i forhold til spørsmålet om global oppvarming.

Jeg heier på Aurora! Må de unge lykkes!

Bjørg Duve (71 år)
journalist

LES OGSÅ: "Dere ødelegger ikke bare for dere selv"