Akersposten

«Heia Aurora!»

Bjørg Duve, journalist.

«Streik er et akseptert våpen vi voksne bruker. Vi har ingen rett til å frata skoleelever den samme retten. Streik er en del av demokratiets spilleregler – og de bruker denne retten. Vi burde være stolte av den oppvoksende slekt.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2019 kl 12:14

Det aller viktigste spørsmålet verden står overfor, er klimaet. Det har ungdom over hele verden forstått – heldigvis. De streiker for en bærekraftig framtid – en framtid de mener vi voksne er i ferd med å frarøve dem.

I et debattinnlegg i Akersposten 17. mars skriver 12 år gamle Aurora M. Saanum ved Huseby skole, at de som vokser opp i dag må få lov til å vise meningene sine.

Ja, så absolutt! Og det er ikke en hvilken som helst sak de kjemper for. Det gjelder klimaet. Det gjelder deres og Jordens framtid. De kjemper for det aller viktigste, og de sier nei til global oppvarming.

Foreldre, vær stolte!

Streik er et akseptert våpen vi voksne bruker. Vi har ingen rett til å frata skoleelever den samme retten. Streik er en del av demokratiets spilleregler – og de bruker denne retten. Vi burde være stolte av den oppvoksende slekt. De kjemper for noe vi ikke har klart å få til – en bærekraftig klode.

Elever på alle kontinenter skulket skolen i en global klimaprotest. Skoleelever i over 100 land verden over holdt seg borte fra skolen for å protestere mot manglende innsats mot global oppvarming.

Vi må heie på dem!

15. mars 2019 en merkedag

«Hva skal du gjøre 15. mars 2019? », skrev den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) på Twitter. Hun er hjernen bak den globale protestbølgen. I fjor høst begynte Thunberg å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset mot klimaproblemene. Hun demonstrerte utenfor Riksdagen, og siden da har snøballen rullet.

Det er liten tvil om at både foreldre- og besteforeldregenerasjonen har feilet. Vi har ikke klart å overbringe kloden i bedre stand enn den vi overtok. Vi har levd i en tid med store nyvinninger og teknologiske framskritt – uten å se på alle konsekvensene av det vi satte i gang. De som satt med makten, dysset protestene ned ved blant annet å hevde at menneskeheten også finner løsningene på disse utfordringene.

Klima det aller viktigste

Her i landet skal vi ha kommunevalg 9. september. Politikere – i alle farger – skal ut og kjempe for det de tror på. Helse, skole, transport, utbygging og eldreomsorg, står høyt oppe på dagsorden.

Egentlig burde det bare stå en eneste sak på dagsordenen – klima. Det er det aller viktigste spørsmålet alle mennesker på denne kloden står overfor. Klarer vi ikke å løse utfordringene med global oppvarming, spiller det ingen rolle om vi er best i verden på for eksempel skolepolitikk. Elever bør være stolte over at de fikk ført fravær fordi en ville redde verden. Det ville jeg vært.

Hvilke partier våger å gå inn i valgkampen med radikale løsninger for å redde klimaet?

Det er kravet fra den oppvoksende slekt! De krever av oss at vi skal gi dem en framtid!

Vi feilet

Vi har ikke funnet løsningene – tvert om. Problemene er akselererende. Da min generasjon styrte utviklingen, glemte vi blant annet å ta alle faktorene med i regnestykkene. Faktorer som forurensing og global oppvarming, var ikke med.

Vi har fått erfare at nå må vi rydde opp – og det haster. Vi gjør noe, men det er ikke nok. Spørsmålet som må stilles er også om foreldre- og besteforeldregenerasjonen er villig til å være med på de radikale endringene som elevene nå kjemper for? Egentlig har vi ikke noe valg.

Jeg var 20 år 1968 – en opprørstid. Jeg var en del av den. Trodde vi kunne flytte fjell - endre verden, skape en bedre verden. Vi klarte ikke det i forhold til spørsmålet om global oppvarming.

Jeg heier på Aurora! Må de unge lykkes!

Bjørg Duve (71 år)
journalist

LES OGSÅ: "Dere ødelegger ikke bare for dere selv"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...