– Hasjrøyking forstyrrer utviklingen av brainpower
– Cannabis er på fremmarsj, og hasjrøyking er spesielt skadelig i puberteten. I denne utviklingsfasen skal man normalt utvikle brainpower, men gjentatt bruk av cannabis i denne fasen forstyrrer hjernens modning, sier overlege ved OUS, Merete Vevelstad.
Publisert: 27.02.2019 kl 12:30
Sist oppdatert: 27.02.2019 kl 12:37
OSLO VEST: Akersposten intervjuet nylig politioverbetjent i Oslo-politiet, Bård Dyrdal, som tar til orde for legalisering av narkotika. Samtidig hører vi rystende beskrivelser av rusmisbrukeres kamp mot rusen, fra Dyrdals politikolleger og helsepersonell som jobber tett med ungdommer og voksne med rusproblemer.
Hjernen bygges om
Merete Vevelstad er overlege ved Oslo Universitetssykehus, ved Avdeling for rettsmedisinske fag. Hun har 21 års ekspertise på rusmidler og forgiftninger i rettslig sammenheng, og en doktorgrad på såkalt motedop, altså nye, psykoaktive stoffer.
Hjernen til en tenåring er under full ombygning, både i struktur, kjemi og funksjon. Det foregår altså en durabel opprydding, rekobling og byggevirksomhet der inne. Nyere forskning tyder på at hjernens cannabinoid-system er avgjørende for at denne hjerneutviklingen fra barn til voksen går som normalt. Ved gjentatt bruk av cannabis hos tenåringer overstimuleres hjernens cannabinoid-system, og dette forstyrrer og endrer hjernens modning, ifølge Vevelstad.
Akersposten inviterer torsdag 28. februar kl. 18 til åpent folkemøte om oppvekst, rus og kriminalitet. Les mer her.
– Det sniker seg for tiden inn en normalisering og ufarliggjøring av narkotika og da spesielt cannabis, og dette fører til mer liberale holdninger til rusbruk blant ungdom. Cannabis har allerede blitt en del av ungdomsmiljøet mange steder i landet. Normalisering av cannabisbruk har imidlertid svært liten støtte blant fagfolk og helsemyndigheter, understreker Vevelstad.
Mange foresatte har begrenset kunnskap, og ofte ut ifra egne erfaringer. Ungdom søker ofte kunnskap på nett, og i det offentlige rom er debatten rundt cannabis oftest polarisert. Her blir unge foret med tydelige holdninger mot eller for legalisering av cannabis. Betydningen av alder og brukshyppighet er sjelden debattert, og i stedet tegner man et lite nyansert bilde av hva cannabis er og hvordan det påvirker oss.
– Forstyrrer hjernens normale vekst
– Jeg ønsker fokus bort fra «farlighets»-tematikk og over til hvor dumt det er med gjentatt bruk av cannabis i tenårene, sier Vevelstad, før hun fortsetter:
– Gjennom tenårene pågår det en uttalt modningsprosess i hjernens viktigste sentra, særlig i den tenkende delen og i hjernens mestrings-, motivasjons- og følelsessenter. Da er hjernen ennå plastisk, og nevroner og nervebaner som brukes lite, blir fjernet, mens nye og raskere koblinger bygges for ferdigheter vi lærer og erfaringer vi gjør. Ved røyking av cannabis overstimuleres hjernens cannabinoid-system, og det oppstår en intens, men passivt oppnådd rus og mestringsfølelse, sier hun.
– Nyere forskning tyder på at gjentatt bruk av cannabis i pubertetsperioden forstyrrer hjernens normale vekst. Dette kan altså få betydning for individets senere helse, motivasjon, læringsevne og adferd, informerer hun.
– Gjentatt bruk av cannabis i puberteten er altså eksperiment som kan svekke evnen til livsmestring og egenmotivasjon senere i livet. Hvordan takler man motgang på skolen eller i arbeidslivet, når motivasjons- og mestringssenteret i hjernen foretrekker passive løsninger? spør Vevelstad. – Jevnlig cannabisbruk i ungdomstiden er forbundet med fordoblet risiko for at man dropper ut fra skolen.
Akersposten inviterer torsdag 28. februar kl. 18 til åpent folkemøte om oppvekst, rus og kriminalitet. Les mer her.