– Har gjort elvene tilgjengelige

Ida Fossum Tønnesen blir hedret med St. Hallvard-medaljen etter sin utrettelige innsats for bekker og elver i Oslo, som her i Hovseterdalen. Arkivfoto: Fredrik Eckhoff
Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen, tildeles Sissel Rønbeck og Ida Fossum Tønnessen for deres innsats for hovedstaden. St. Hallvard-medaljen har vært delt ut siden 1956.
Publisert: 19.03.2019 kl 12:40
Sist oppdatert: 21.03.2019 kl 10:04
VOKSEN: Ida Fossum Tønnessen fra Voksen har engasjert seg i en årrekke for elvene og bekkene i byen, blant annet i kampen for å elver som tidligere er lagt i rør, opp i dagen. Hun har arbeidet for å åpne de mange elvene som på sin vei til sjøen er blitt dekket av betong, eller lagt i rør.
De siste 10 årene har over 3000 meter elver eller bekker blitt åpnet til glede for oss alle.
– Dette var en veldig hyggelig beskjed å få. Dette at arbeidet med byens vassdrag settes på kartet på denne måten i året hvor Oslo er Europeisk miljøhovedstad, er et kraftig håndslag til alle ildsjelene i Oslo Elveforum for alt det flotte arbeidet som utføres hver dag. Jeg er stolt og glad for å være på dette laget, sier Ida Fossum Tønnessen.
Hun har vært styreleder for Oslo Elveforum fra 2008 – 2016, før dette mangeårig medlem og nestleder. Fossum Tønnessen er fortsatt aktiv som rådgiver for Oslo Elveforum. Fra 1985 – 2001 var Ida Fossum Tønnessen direktør for kommunens Park- og idrettsvesen.
Ida Fossum Tønnessen har jobbet med tilsvarende og beslektede oppgaver også i andre funksjoner siden 1970-tallet. Hun har vært medlem av skogstyret, formann i frilufts- og miljøvernrådet, styremedlem i Oslo og omland friluftsråd, formann i regjeringens råd for Oslo- marka og styreformann i Det norske hageselskap.
Også tidligere Arbeiderparti-politiker og statsråd Sissel Rønbeck får St. Hallvard-medaljen. Hun mottar utmerkelsen for sitt initiativ til et omfattende handlingsprogram for området langs Akerselva. Målet var å bevare miljøets kulturhistoriske verdier med vekt på industri og arbeiderhistorie og ferdigstille en sammenhengende elvepart med en levende laksetestamme i en renset elv.
– Sissel Rønbeck og Ida Fossum Tønnessen har begge gjort elvene i Oslo tilgjengelige for Oslos befolkning. Tilgang på elvene har skapt fantastiske naturområder som gjør at vi kan oppleve harmoni mellom byen, naturen og byens historie, sier ordfører Marianne Borgen.
St. Hallvard-medaljen
St. Hallvard-medaljen
– Oslo bys høyeste utmerkelse
Bakgrunn: St. Hallvard-medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse. St. Hallvard- medaljen er hovedstadens spesielle heder til personer som har gjort en verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte gjort seg fortjent til byens påskjønnelse. Den ble innstiftet i 1950, men første gang utdelt i 1956.
Medaljen: Navnet er hentet fra byens skytshelgen, St. Hallvard (ca. 1020 – 1048). Medaljen har i midtfeltet i sølv St. Hallvard og en møllestein med 3 piler. I blå emalje rundt midtfeltet har den inskripsjonen: UNANIMITER ET CONSTANTER. Medaljen er festet i bånd i Oslo bys farger. Medaljen følges av et diplom.
Tildeling: Forretningsutvalget beslutter tildeling av St. Hallvard-medaljen. Medaljen er ikke blitt utdelt hvert år, og det har variert fra år til år om en eller flere personer har mottatt medaljen. Forretningsutvalget tar imot forslag til kandidater og kan også selv foreslå kandidater.
Utdeling: Det er tradisjon for at St. Hallvard-medaljen utdeles på en dato like før eller etter St. Hallvarddagen, 15. mai. St. Hallvard-medaljen 2019 deles ut av ordfører Marianne Borgen i Oslo rådhus tirsdag 14. mai.
Tidligere mottakere har bakgrunn fra ulike områder, som bl.a organisasjonsliv og Oslo-idretten, eller er sentrale politikere, lokale redaktører, artister eller arkitekter som har satt sitt preg på Oslo. Se oversikt over alle mottakere her.