Akersposten

Han takker disse tre for at han er på beina

Carl Fredrik Johansen er oppe og går, og disse tre får mye av æren for at han ikke er sengeliggende: Frisklivssentralens fysioterapeuter Tove Mette Lohne og Vegard Metzler og sykepleier Ann Kristin Gjerustad (t.h). Foto: Fredrik Eckhoff

Carl Fredrik (61) falt om – og ble liggende. Flere måneder senere tok det før han oppe og beveget seg igjen. Nå takker han Frisklivssentralen i Vestre Aker for fantastisk hjelp og støtte.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.10.2018 kl 08:55

GRINDBAKKEN/VESTRE AKER: Vi møter Carl Fredrik Johansen på Røa Senter, der Frisklivssentralen denne onsdagen har en stand hvor de ønsker å snakke med folk om røyke- og snuseslutt, og informere om tilbudet ved Frisklivssentralen. Men røyken stumpet Grindbakken-mannen for 25 år siden. Det er andre grunner til at han ønsker å snakke om Frisklivssentralen i bydelen.

Sykdommen kom snikende

Da 61-åringen var i midten av 40-årene, merket han at kroppen ikke spilte helt på lag.

– Det begynte med at jeg var nummen i tærne, og så vokste det oppover. Det var akkurat som om jeg gikk på puter under føttene, uten at jeg skjønte hva det var. Jeg var inn og ut av nevrologisk avdeling på Ullevål, og det tok tid før de kunne si hva som var galt, sier Johansen.

Det skulle vise seg at han led av nervesykdommen perifer nevropati, en sykdom som blant annet går utover bevegelse, balanse og førlighet.

Med årene forverret sykdommen seg, og i juli 2017, skjedde det dramatiske. Johansen falt om og klarte ikke å reise seg igjen.

– Da fikk jeg hjelp. Det begynte med fysioterapi hjemme, sier Johansen, som forteller om en lang periode i sengen hjemme på Grindbakken.

– Jeg var sengeliggenede i mange måneder i fjor sommer og høst, men behandlingen fikk meg opp på beina igjen. Jeg var gjennom en tøff periode, jeg hadde vært vant til å være veldig aktiv, sier han.
En periode med trening og rehabilitering på Dagrehabiliteringen fulgte, før han på våren i år var i gang på Frisklivssentralen i Vestre Aker, som holder til i FO-bygget på Huseby, Sørkedalsveien 150.

Livsviktig trening

– Nå er jeg med på det de har av treningstilbud, sier Johansen og forteller at han har to faste tidspunkter i uken på sentralen. Den ene gangen er det trening med apparater, hvor han får veiledning når det trengs. Den andre dagen er det halvannen time med sirkeltrening i gruppe. Det skjer gjerne utendørs.

– Dette er noe jeg både må og ønsker å gjøre. Ellers havner jeg tilbake i sengen igjen, sier han og understreker hvor viktig det er å møte andre som har både liknende og andre utfordringer i hverdagen.

– Man møtes, trener sammen, støtter hverandre og får profesjonell veiledning samtidig. For meg som er mye alene, er det befriende å komme sammen andre og samtidig komme meg ut av huset, sier han.

– Vi lærer av hverandre, utveksler erfaringer og har det sosialt og hyggelig sammen.

For Johansen er det gull verdt å få trene sammen med noen.

– Alene er jeg fremdeles veldig usikker, sier Johansen, som bruker rullator når han beveger seg. Han hadde neppe klart seg uten all hjelpen fra de ansatte på Frisklivssentralen.

– Jeg kan takke disse her for veldig mye, sier Carl Fredrik Johansen, som anbefaler andre til å ta kontakt med Frisklivssentralen, som fins i begge våre bydeler, Ullern og Vestre Aker.

Har plass til flere

Det er nå rundt ett år siden Frisklivssentralen i Vestre Aker startet opp, og når vi møter fysioterapeutene Tove Mette Lohne og Vegard Metzler og sykepleier Ann Kristin Gjerustad på standen på Røa Senter, er de ivrig i gang med å prate med folk om «Stoptober», Helsedirektoratets kampanje for å hjelpe folk til å stumpe røyken eller droppe snusen.

Metzler forteller at Frisklivssentralen har plass til flere, både på kurs og på de faste treningstidene. Hvis du lurer på om tilbudet er noe for deg, oppfordrer Metzler deg til å ta kontakt, og det er ikke nødvendig med henvisning fra lege.

– Da kan vi ta en helseprat, sier han, mens de tre finner frem invitasjoner til noen av kursene Frisklivssentralen arrangerer utover høsten. Her er det inspirasjonskurs for bra mat, kurs i depresjonsmestring, kurs i tobakksavvenning, for å nevne noe.

Ønsker du å komme i kontakt med gjengen som hjelper Carl Fredrik Johansen og mange andre til bedre helse i Bydel Vestre Aker, ring 96 09 75 49.

Bor du i Bydel Ullern, finner du informasjon om din frisklivssentral her

Faktaboks

Frisklivssentralen er en kommunal forebyggende helsetjeneste.

Frisklivssentralen gir tilbud om hjelp til mesting av egen helse gjennom individuell veiledning, kurs og grupper knyttet til temaer som:

  • fysisk aktivitet
  • kosthold
  • tobakk
  • psykisk helse
  • søvn

Målgruppen er personer som har behov for støtte til å endre levevaner på grunn av økt risiko for sykdom, eller som allerede har utviklet sykdom.

Fastleger, annen helsepersonell og NAV kan henvise til Frisklivssentralen. Det er også mulig å ta direkte kontakt.

Les mer om frisklivssentraler på Helsedirektoratet.no. Se hvilke kommuner som har denne tjenesten på Helsenorge.no.

Frislivssentralen i Bydel Vestre Aker kan nås på tlf 96097549.

Bor du i Bydel Ullern, finner du informasjon om din frisklivssentral her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...