Akersposten

– Han sa jeg reddet livet hans

HEDRET: Jan Søderstrøm (t.v) mottok onsdag heltemedaljen, av Carnegie Heltedåds Fond Norges styreleder Liv Arnesen, Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland, USA ambassadør i Norge, Samuel D. Heins. Foto: Privat

– I rettssalen reiste han seg og sa at jeg reddet livet hans, sier Jan Søderstrøm. Ullern-mannen mottar onsdag Carnegies heltemedalje i den amerikanske ambassadeboligen, med blant andre Fylkesmannen på plass.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2016 kl 14:50

ULLERN/NOREFJELL: Det var i påsken 2014, på langfredag kveld. Ullern-mannen Jan Søderstrøm var sammen med familien gjest på en hytte på Norefjell. Noen barn satt ved en av hyttene ved et bål, idet Søderstrøms sønn kom styrtende inn i hytta.

– Han kommer inn og roper at naboen blir slått og sparket, sier Søderstrøm.

I forkant har to menn oppholdt seg i nærheten av barna ved bålet, og et av barna har hentet en voksen fra nabohytta fordi barna mente det var utrivelig med de to voksne, som opptrådte beruset.

– Naboen kom så ut, og han skal ha bedt de to mennene om å fortsette videre, ettersom dette var et familiested, sier Søderstrøm.

– Blå i ansiktet

Så smalt det. De to mennene skal ha gått løs på Søderstrøms nabo, og da ble han altså varslet av sønnen.

– Jeg løp ut, og da så jeg at naboens kone kom løpende til. Hun ble slått rett ned. Selv fløy jeg ikke på dem, men ropte at de skulle stoppe. Det var ingen reaksjon, og de to fortsatte å sparke og slå løs på ham, sier Søderstrøm.

– Så tok de kvelertak på ham. Jeg så at han ble blå i ansiktet, og jeg skjønte at det bare sto om sekunder. Da gikk jeg imellom for å skille dem. Da slapp de to mennene Søderstrøms nabo.

– De holdt ham opp langs veggen med kvelertak, og han falt i bakken.

– Det var da de gikk løs på meg, forteller Søderstrøm. Han sier han ikke husker veldig mye av det som skjedde, men er blitt fortalt at det ble en slåsskamp som varte i hele 20 minutter.

HEDRET. Jan Søderstrøm kan ha reddet livet til hyttenaboen i påsken 2014. Selv ble han skadet i slåsskampen som fulgte. Onsdag blir han hedret med Carnegies heltemedalje. Foto: Privat


– Jeg husker at de gikk løs på meg med det samme sinne som mot naboen. Det var fryktelige slag og spark, sier han.

Flere små og store ble vitner til slåsskampen, der de to mennene tok i bruk både slalåmski og staver i kampen mot Søderstrøm.

– Flere fikk vel med seg slåsskampen? Var det noen som kom til og forsøkte å hjelpe deg?

– Det kom to karer til etter hvert, midt under kampen. Begge ble slått, og begge trakk seg tilbake, sier Søderstrøm.

Flere av vitnene ringte raskt til politiet, og nærmeste patrulje befant seg i nærheten av Vikersund.

– De hadde visst aldri kjørt så fort. De kom med en politibil, med hundepatrulje og ambulanse.

Politiet kom

– Hvordan tok slåsskampen slutt?

– De to mennene skal ha hørt at politiet nærmet seg, eller sett dem. Dette husker ikke jeg noe av selv, sier Søderstrøm.

Både han og naboen hadde kutt- og skader etter slag og spark over hele kroppen. De ble begge sjekket av ambulanseteamet, men ikke tatt med til legevakt eller sykehus.

– Vi var full av adrenalin og sto oppreist. Vi skjønte nok ikke helt hvor skadet vi var, sier Søderstrøm.

For begge fikk ganske raskt merke at det ikke hadde vært lurt å bli igjen på hyttene på Norefjell.

– I løpet av natten reiste naboen til sykehuset, og det samme gjorde jeg neste morgen. Han ble lagt inn til observasjon, det samme ville de med meg. Jeg hadde blant annet merker etter ti slag og spark bare i hoderegionen, sier han.

Søderstrøm ble på sykehuset ut dagen, som blant annet gikk med til politiavhør.

– Knirker som kram snø

I de to årene som er gått etter hendelsen, har Ullern-mannen slitt en hel del med skadene han ble påført.

– Det har vært inn og ut på røntgen og diverse legebesøk. Jeg måtte også operere et kne. Også har jeg fått nakkeskader, der knirker det som kram snø. Det er et direkte resultat av det som skjedde, forteller Søderstrøm, som påpeker at det ikke bare er fysisk man blir merket av en slik opplevelse

I tingretten ble de to gjerningsmennen først frikjent, men etter at saken ble anket til lagmannsretten, fikk de dom på syv måneder ubetinget fengsel, og to måneder betinget.

– Det er jo egentlig altfor lite, sier han og tenker på hvor ille det kunne gått.

– Reddet livet

Ullern-mannen reddet kanskje naboens liv den kvelden på Norefjell, og naboen selv i hvert fall ikke i tvil.

– I rettssalen reiste han seg og sa at jeg reddet livet hans, sier Jan Søderstrøm.

– Har du tenkt i ettertid på hva som fikk deg til å gå imellom for å stoppe slåsskampen?

– Jeg reagerte på instinkt. Jeg nølte ikke da jeg så at han var blå i ansiktet.

Helt uvitende fikk Søderstrøm beskjed fra styreleder Liv Arnesen at han skulle tildeles Carnegies heltemedalje for sin innsats for å redde hyttenaboen.

– Hva tenker du om det?

Jeg tenker at jeg er veldig ydmyk til det. Også litt flau. Det var jo ikke derfor jeg gjorde dette, sier Søderstrøm, som kanskje reddet livet til både naboen – og seg selv – og kanskje reddet to menn fra 21 års fengsel for drap.

Dette er Carnegies heltefond for Norge:

Carnegies Heltefond i Norge ble opprettet i 1911 som en norsk del av det internasjonale Carnegie Hero Fund. Fondets grunnlegger var Andrew Carnegie (1835-1919), som utvandret fra Skottland til USA i 1848. Der etablerte han fra 1865 en rekke jernverk og kontrollerte etter hvert det meste av amerikansk stålindustri. Han solgte virksomheten i 1901 for 500 millioner dollar.

Fondets formål er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre. I særlig grad er det viktig å fremheve de lokale og uselviske helter som gode eksempler for andre.

FLERE SAKER PÅ AKERSPOSTEN.NO:

Flyktningefest begraver Montebello-myten

Røatunnel-start i 2020

Her kommer nye Huseby

Høyblokker langs Mærradalen

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...