ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Han revolusjonerte en hel verden uten å vite det

Wolfgang Plagge forteller om Ludwig van Beethoven på Ullern kultursenter onsdag 4. mars klokken 12. Foto: Andreas Gundersen

– Ludwig van Beethoven er en legende som revolusjonerte en hel verden uten å vite det selv, sier Wolfgang Plagge. Onsdag 4. mars kan du høre ham snakke om en av de største komponistene i musikkhistorien på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2020 kl 10:50

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Det er så lett å skape seg et bilde av et geni, men han var også et menneske, sier Plagge, som selv er komponist og musiker.

– Beethoven var kaffedrikker. Ikke bare det. Han måtte ha 60 bønner i kaffen sin.

– Det ble sterk kaffe.

– Ja, jeg har prøvd. Jeg sov ikke det neste døgnet.

Plagge, som kommer i stedet for Tor Espen Aspaas, vil gi et bilde av både komponisten og mennesket Ludwig van Beethoven.

Stridbar natur

– Beethoven var stridbar av natur, og han hadde et komplisert privatliv, sier Plagge og sier at det preget også hans musikk.

Forfattere og billedkunstnere legger mye av seg selv i kunsten.

– Slik er det selvsagt også med komponister, sier Plagge. Tonene som skapes, har individet som utgangspunkt – slik all kunst har. Det å skape kunst, springer ut fra noe selvopplevd. Det er ikke dermed sagt at det er selvbiografisk.

– Beethovens musikk ble skapt ut fra hans liv.

Ludwig van Beethoven, som ble født i 1770 i Bonn, har inspirert generasjoner av musikere og komponister verden over.

– Hans stridbare natur utløste romantikken i musikken – uten å være klar over det selv.

Skjebnesymfonien

Et av Beethovens mest kjente verker er Skjebnesymfonien.

– Vi har gjennom årene lært oss å forstå denne symfonien, men har den egentlig noe med skjebne å gjøre? Var det skjebnen Beethoven tenkte på da han skapte dette verket? sier Plagge.

Plagge trekker også fra Måneskinnsonaten.

– Det var ikke månen Beethoven hadde i tankene da han skrev dette verket, fortsetter Wolfgang Plagge, som selv er en betydelig komponist. Hans komposisjoner spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker. Det er kammermusikk og solistisk klavermusikk som utgjør hoveddelen. Wolfgang Plagge har fattet en særlig interesse for blåseinstrumenter, og har skrevet en rekke betydelige verker for tre- og messingblåsere i kammermusikalske konstellasjoner.

Kulturell ridderorden

I 2007 ble Wolfgang Plagge tildelt den ungarske ordenen «Den internasjonale kulturelle ridderorden av St. Stefan», som er Ungarns høyeste sivile utmerkelse for sitt arbeide med å fremme ungarsk musikk og kultur i Norden, samt sitt arbeid med Zoltán Kodálys undervisningsteknikk.

Flere av Plagges komposisjoner er allerede i ferd med å få status som standardverker. Således er for eksempel hans 1. hornsonate blitt satt opp som obligatorisk verk ved flere internasjonale blåser-konkurranser.

Plagge har også lenge hatt en forkjærlighet for oldtidsmusikken i Nord-Europa, og en lang rekke verker er oppstått som følge av hans forskning på tidlig norsk middelalder.

Plagges musikk oppføres av enkeltmusikere, ensembler og orkestre over hele verden. I 1996 var han «Årets komponist» i Trondheim Symfoniorkester. Han mottok den amerikanske ASCAP Award i 2001 og vant Vocal Nord’s komponistkonkurranse i 2003.

Wolfgang Plagge snakker mer om Beethoven på Ullern kultursenter onsdag 4. mars kl. 12.

Følg Akersposten på Facebook