Akersposten

– Han revolusjonerte en hel verden uten å vite det

Wolfgang Plagge forteller om Ludwig van Beethoven på Ullern kultursenter onsdag 4. mars klokken 12. Foto: Andreas Gundersen

– Ludwig van Beethoven er en legende som revolusjonerte en hel verden uten å vite det selv, sier Wolfgang Plagge. Onsdag 4. mars kan du høre ham snakke om en av de største komponistene i musikkhistorien på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2020 kl 10:50

LILLEAKER: – Det er så lett å skape seg et bilde av et geni, men han var også et menneske, sier Plagge, som selv er komponist og musiker.

– Beethoven var kaffedrikker. Ikke bare det. Han måtte ha 60 bønner i kaffen sin.

– Det ble sterk kaffe.

– Ja, jeg har prøvd. Jeg sov ikke det neste døgnet.

Plagge, som kommer i stedet for Tor Espen Aspaas, vil gi et bilde av både komponisten og mennesket Ludwig van Beethoven.

Stridbar natur

– Beethoven var stridbar av natur, og han hadde et komplisert privatliv, sier Plagge og sier at det preget også hans musikk.

Forfattere og billedkunstnere legger mye av seg selv i kunsten.

– Slik er det selvsagt også med komponister, sier Plagge. Tonene som skapes, har individet som utgangspunkt – slik all kunst har. Det å skape kunst, springer ut fra noe selvopplevd. Det er ikke dermed sagt at det er selvbiografisk.

– Beethovens musikk ble skapt ut fra hans liv.

Ludwig van Beethoven, som ble født i 1770 i Bonn, har inspirert generasjoner av musikere og komponister verden over.

– Hans stridbare natur utløste romantikken i musikken – uten å være klar over det selv.

Skjebnesymfonien

Et av Beethovens mest kjente verker er Skjebnesymfonien.

– Vi har gjennom årene lært oss å forstå denne symfonien, men har den egentlig noe med skjebne å gjøre? Var det skjebnen Beethoven tenkte på da han skapte dette verket? sier Plagge.

Plagge trekker også fra Måneskinnsonaten.

– Det var ikke månen Beethoven hadde i tankene da han skrev dette verket, fortsetter Wolfgang Plagge, som selv er en betydelig komponist. Hans komposisjoner spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker. Det er kammermusikk og solistisk klavermusikk som utgjør hoveddelen. Wolfgang Plagge har fattet en særlig interesse for blåseinstrumenter, og har skrevet en rekke betydelige verker for tre- og messingblåsere i kammermusikalske konstellasjoner.

Kulturell ridderorden

I 2007 ble Wolfgang Plagge tildelt den ungarske ordenen «Den internasjonale kulturelle ridderorden av St. Stefan», som er Ungarns høyeste sivile utmerkelse for sitt arbeide med å fremme ungarsk musikk og kultur i Norden, samt sitt arbeid med Zoltán Kodálys undervisningsteknikk.

Flere av Plagges komposisjoner er allerede i ferd med å få status som standardverker. Således er for eksempel hans 1. hornsonate blitt satt opp som obligatorisk verk ved flere internasjonale blåser-konkurranser.

Plagge har også lenge hatt en forkjærlighet for oldtidsmusikken i Nord-Europa, og en lang rekke verker er oppstått som følge av hans forskning på tidlig norsk middelalder.

Plagges musikk oppføres av enkeltmusikere, ensembler og orkestre over hele verden. I 1996 var han «Årets komponist» i Trondheim Symfoniorkester. Han mottok den amerikanske ASCAP Award i 2001 og vant Vocal Nord’s komponistkonkurranse i 2003.

Wolfgang Plagge snakker mer om Beethoven på Ullern kultursenter onsdag 4. mars kl. 12.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...