ANNONSE
Annonse
Akersposten

Han ga Bente og Kjetil drømmehuset

– Det er et fint hus rett og slett. Jeg er veldig fornøyd med det, sier arkitekt Pål Havig-Gjelseth. Denne helgen kan du spasere inn i folks hjem over hele byen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.09.2019 kl 15:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BJØRNSLETTA: Lørdag 21. og søndag 22. september er det Open House Oslo. Over 100 privat bygg og hager i Oslo åpnes for publikum. Open House Oslo ønsker velkommen til et innblikk bak dører og gjerder som vanligvis er lukket og byr på en unik mulighet til å se byen fra innsiden.

I Kvernveien 7 på Bjørnsletta møter vi arkitekt Pål Havig-Gjelseth i JTG Arkitekter. I fjor viste han frem et modernisert, eldre enebolig i Kristian Auberts vei på Røa. I år deltar han med eneboligen han har tegnet i Kvernveien. Huset sto ferdig for fem år siden, og eierne, Bente og Kjetil Boye og barna har stortrivdes helt siden de flyttet inn.

– Vi er superfornøyde og elsker egentlig alle løsningene. Vi liker hvordan huset er plassert i terrenget og hvordan det ligger i forhold til naboene. Huset er veldig funksjonelt og stilrent, sier Bente Boye.

– Og det er lett å holde ryddig, det er viktig for meg! smiler hun og forteller at de satte opp en ønskeliste da arkitekt Havig-Gjelseth gikk løs på oppgaven i 2011.

– Vi har fått drømmehuset vårt, sier hun.

Utfordringer og muligheter

– På ønskelisten skrev de ned tingene de var opptatt av, og så prøvde jeg å krysse av på alle punktene. Så blir det aldri helt som man ser for seg, sier Havig-Gjelseth. – Kanskje blir det bedre!

Han forteller at på denne tomten som er skilt ut fra et eldre hus, der Kjetil for øvrig vokste opp, var det flere ting å ta hensyn til.

– Noe av utfordringen var at det var ganske tett på nye hus bak og hovedhuset foran. Her bor man mange familier tett, men man vil gjerne ha litt privatliv likevel. Sånn er det å bo i byen, sier arkitekten. Dermed måtte plassering av vinduer velges med omhu. Når man sitter i det store kjøkkenet, er det for eksempel kun et vanlig vindu mot hovedhuset, mens det er vindu nærmest i full høyde og bredde ut mot hagen, der det er et godt stykke til nærmeste nabohus.

– Vi har klart å få inn store vindusflater uten å føle at man blir beglodd, sier Havig-Gjelseth og peker også på området utenfor kjøkkenet, som når været tillater det, går i ett med kjøkkenet, med en utekjøkkenvegg inn mot tujahekken til naboene.

– Det blir som et stort kjøkkenområdet, med fri flyt, sier han.

Se selv!

Arkitekten viser oss rundt i husets tre etasjer, akkurat som han vil gjøre for nysgjerrige på Oslo Open House lørdag. Han tegner og forklaringer hvordan han tenkte da huset ble bygd for drøye fem år siden. Utsikt, innsikt, lys, linjer, skap, materialbruk og praktiske løsninger.

Han viser frem ståltrappen som har en 6,5 meter høy stålplate i midten, og han viser oss hvordan plassering av hovedsoverommet er plassert slik at utsikten mellom nabohusene blir så god som mulig – og mye, mye mer! Havig-Gjelseth forteller også om hvordan han samarbeidet med møbelsnekker Jan Jorde for å få til de gode interiørløsningene.

– Det er et fint hus rett og slett. Jeg er veldig fornøyd med det, sier arkitekten om huset han tegnet.

Lørdag 21. september mellom kl. 12 og 15 kan du stikke innom og se huset selv. Arkitekt Pål Havig-Gjelseth vil være til stede. Adressen er Kvernveien 7c, og huset ligger bak 7a.

Les mer om Oslo Open House her

Faktaboks

Her er husene i bydelene Ullern og Vestre Aker som er med i Oslo Open House 2019:

Hus i Kvernveien – Enebolig Boye
Eneboligen er bygget i hagen til hovedhuset fra 1950-tallet, og er et typisk fortettingsprosjekt for tre generasjoner. Tomten er omgitt av boliger som ligger tett på. Huset er formet med hovedvekt på kontakt med hagerommene. lyset og for å redusere innsyn fra nabobebygelsen. JTG Arkitekter

Kvernveien 7C, 0383 Oslo

Lørdag 21. september 2019 kl 12-15

Lillesteile Hus
Lillesteile ligger innfelt i åsryggen mellom to store eneboliger i hagen til Villa Steile (oppført i 1920). Hovedformålet var å la det nye bygget underordne seg de to eksisterende nabobyggene uten å ruve i terrenget eller ta utsikt. Det langstrakte smale bygget er delt opp i to volumer som er forskjøvet horisontalt og vertikal for maksimal terrengtilpasning, og for å sikre lysinnslipp og utsyn fra øst og vest. Arkitekt: Kim Skaara.

Hartmanns vei 21, 0284 Oslo

Søndag 22. sept. kl 13-16

Bjørnveien 88

Den tredje av fire konstruksjonsoppgaver:

Oppgave 1 var Haughuset som var nominert til betongprisen i 2018.

Opppgave 2 er stolpekonstruksjon og tre låser med vakumsiolasjon i Maridalsveien 63 som var med i Open house i fjor.

Oppgave 3 er Bjørnveien 88: Spikret massivtre med vakumisolasjon.

Metoden betyr at man kan flytte hovedkonstruskjonen inn i bygget og ta tilbake snittet. Huset har også et co2 regnskap og avbøtende energitiltak.

Tandberg arkitekter AS

Bjørnveien 88 , 0773 Oslo
Lørdag 21. sept kl 12-15

Emanuel Vigelands museum

Emanuel Vigeland oppførte selv museumsbygningen i 1926, med tanke på et fremtidig museum for sine skulpturer og malerier. Senere bestemte han seg for at museet også skulle tjene som gravkammer. Vinduene ble murt igjen og hans aske skulle hvile i en urne over døren. I tråd med italienske forbilder kalte han sitt bygg
Tomba Emmanuelle. Hovedattraksjonen er et tønnehvelvet rom dekket av fresker. Det 800 m2 store maleriet Vita beskriver i dramatiske scener menneskets liv fra unnfangelse til død.

Grimelundsveien 8, 0775 Oslo

Lørdag 21. september 2019 Kl 12-16

Midtstubakken

Det var i den gamle Midstubakken Bjørn Wirkola gjorde det: Hoppet så langt i normalbakkerennet at han ble verdensmester i 1966. 55 år senere sto den nye Midstubakken ferdig. Bakken erstattet den da for lengst revne, høye, vindutsatte konstruksjonen i tømmer. Kontrasten er stor. Hopp og kul er lagt i forsenkningen langs et tørrlagt bekkefar. Det lavtliggende anlegget reduserer utfordringene med vind, i tillegg er det plantet trær på begge sider for ytterligere skjerming. Også anleggets tribuner har en lavmælt, terrengtilpasset profil. Fabel arkitekter.

Midtstubakken, 0791 Oslo

Ekelyveien 22
Familebolig av Knut Hjeltnes.

Et lite trehus i hagen til eksisterende hus. Et ellers enkelt volum er beriket med et sirkulært trappeløp, søylegang og takterrasse. Små dobbel- og trippelhøye rom skaper interiør og overraskende dagslyskvaliteter.
Arkitekt: Knut Hjeltnes

Ekelyveien 22, 0374 Oslo
Lørdag 21. september 2019 klokken 11-13

Villa Stenersen

Villa Stenersen fra 1939 er tegnet av arkitekt Arne Korsmo for finansmannen og kunstsamleren Rolf Stenersen som bolig og ramme for hans store kunstsamling. Huset regnes som et av hovedverkene i norsk funksjonalisme. Villaen ble testamentert til staten som bolig for statsministeren, men er kun brukt av statsminister Oddvar Nordli. Villaen er fredet, eies av Statsbygg og Nasjonalmuseet driver omvisning.

Tuengen Allé 10C, 0374 Oslo

Søndag 22. september kl 12-16

OMVISNING kl 13 og 15

Trosterudveien

Prosjektet består av en ny enebolig med garasje og drivhus på en ubebygd tomt i et småhusområde. Boligen ligger tilbaketrukket fra Trosterudveien og følger rytmen av hus langs Trosterudveien. Det nye huset ligger med tilsvarende avstand til vei og med tilsvarende lengde på fotavtrykket. Huset oppleves dermed ikke som noe brudd i rytmen. Det er lagt vekt på å tilpasse huset best mulig omkringliggende bebyggelse, typologi, materialbruk og har en tydelig og presis form.

Trosterudveien 9F, OSLO

Lørdag 21. september kl 12-14