Akersposten

Han bygger "nye" Lilleaker

PÅ GANG: Halvard Øye skuer utover det som skal bli lokket over Ring 3 i "dagsonen" i Granfosstunnelen. Der skal det bygges boliger og utvikles grøntareale slik man kan se på illustrasjonen. Foto: Reidar Martinsen

Fra 2.etasje i historiske Fåbro skuer Halvard Øye ut over sitt eiendomsrike. 280.000 kvadratmeter næringsarealer er bare en del av dette. Nå satses det for ytterligere utvikling av Lilleaker og Lysaker. – Vi skal bygge en by, sier han til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2016 kl 16:07

LILLAKER: Mustad Eiendom A/S, som ledes av adm. direktør Halvard Øye og styres fra 250 år gamle Fåbro Gård, har en velkjent diamant i sitt rike, nemlig CC Vest – et meget godt besøkt kjøpesenter og et slags sentrum i denne delen av Oslo vest. CC Vest omsetter årlig for over 2 milliarder og er det kjøpesenteret i Norge med høyest omsetning pr kvadratmeter.

Kaller det en ny by

I 2013 kjøpte Mustad Eiendom også Granfos Næringspark på andre siden av Lysakerelven for 900 millioner kroner. I tillegg til de 280.000 kvadratmeterne, antydes det et utbyggingspotensiale på ytterligere 100.000 kvadratmeter i henhold til gjeldende regulering.

Mustad Eiendom kaller selv sitt prosjekt for en ny by, som strekker seg fra Lysaker i sør til Lilleaker i nord.

SLIK BLIR DET: Her ser vi hvordan det blir når lokket er på plass, og området bak Møller Bil Vest blir til "nye" Lilleaker, også kalt Lilleaker Vest av Mustad Eiendom.


Næringsbygg har vært selskapets forretningsområde helt siden oppstarten i 1986. Nå har Mustad Eiendom for første gang satset på boligutvikling, og resultatet av det begynner å bli synlig på og rundt Granfoss-lokket. Dette er området hvor Granfosstunnelen i dag går ut i en såkalt dagsone rett på nordsiden av CC Vest.

Her skal det bygges et sted mellom 220 og 230 boliger. Direktøren er full av lovord om Mustad Eiendoms aller første boligprosjekt, som gjøres i et samarbeid med eiendomsselskapet Profier.

Nødvendig, men dyrt lokk

– Dette blir flott, smiler han. – Vi legger opp til boliger med høy standard. Vi regner med en kvadratmeterpris på i størrelsesorden 75000 kroner. Det er jo ikke av det billigste i byen, men vi har å gjøre med et kostbart prosjekt. For å skape et godt bomiljø, var det nødvendig å få lagt lokk over Ring 3. Det er er dyrt. Vi regner med at infrastruktur i området alene vil koste oss cirka 500 millioner kroner, sier Øye.

På lokket skal det anlegges en park, og det blir et flott areal, ifølge Øye.

– Ja, her skal vi ta litt av det opprinnelige området, tilbake. Det vil si at det blir park, lekearealer, og jeg ser for meg akebakker om vinteren. Akkurat slik det var i ”gamle dager”. Vi har i det hele tatt vært opptatt av å få til en skikkelig grønn profil på dette området. Det grenser jo blant annet til et flott friareal ned mot og langs Lysakerelven. All bilstøy i området blir også borte på denne måten. Totalt sett mener jeg vi tilfører kvalitet til området, sier Øye.

LUFTIG: Blokker opptil ni etasjers høyde vil gi flott utsikt for mange av beboerne i Lilleaker Vest.


De første boligblokkene som ferdigstilles, er lagt nord for lokket over Ring 3. Her er det planlagt syv blokker med 8-9 etasjer. Mustad søker imidlertid om tillatelse til å bygge enda en etasje, men i følge Øye er det i øyeblikket uklart om man faktisk vil benytte denne muligheten.

– Vi ser på om vi kanskje kan få tilstrekkelig volum på en annen måte enn å bygge høyere enn 8-9 etasjer, sier Øye.

– Jeg vet at noen er kritiske til slike blokker, men vi mener de blir anlagt slik at de ikke på noen som helst måte fremstår som høyblokker. Vi kaller dem da heller ikke for det.

Navnet på stedet

– Hva skal så barnet hete?

– Vi har hatt en del diskusjoner rundt akkurat det, og falt til slutt ned på ”Lilleaker Vest”. Og det er med dette navnet vi vil markedsføre boligene når salget starter i august i år.

– Og når kan de første flytte inn?

– Vi regner med at det kan skje høsten 2018. Lokket skal etter planen ferdigstilles i månedsskiftet oktober/november 2017.

– Hva med infrastrukturen i området?

– Vi skal utvide Lilleakerveien fra rundkjøringen rett nord for CC Vest og opp til Prix og Statoil på Lilleaker. Det betyr sykkelvei og fortau på begge sider. Akkurat dette arbeidet håper vi å få utført i samarbeide med Oslo kommune, selv om det er våre forpliktelser som ligger til grunn, sier Øye.

– Hva så med trafikken fra ”Lilleaker Vest”?

– Ut- og innkjøring til området vil skje fra Lilleakerveien ved trikkeovergangen. Vi ser jo at det kan bli noe økt trafikk i området, men vi har utarbeidet trafikkanalyser og mener dette kan fungere. Jeg er overbevist om at svært mange vil ta trikk eller buss til jobb fra dette området. Lilleaker er et kollektiv-knutepunkt. Det er jo også derfor vi bygger ut her, sier Øye.

Mustad på Lilleaker

O. Mustad & Søn kom til Lilleaker i 1876 da de etablerte en spikerfabrikk. Etter hvert kom en rekke type fabrikker, det ble bygd arbeiderboliger og et nytt industri-samfunn vokste frem . I 1889 startet Mustad opp med produksjon av margarin. Det var med andre ord en ganske allsidig produksjon på Lilleaker – alt fra spiker, økser og hesteskosøm til margarin !

ÆRVERDIG: Halvard Øye ved Fåbro gård, der Mustad Eiendom har sitt hovedkvarter. Foto: Reidar Martinsen


Mustads industri-eventyr tok slutt i 1996, da nettopp margarinfabrikken ble nedlagt. I 1986 etablerte konsernet en eiendomsavdeling, og det er det som er Mustad på Lilleaker i dag. Nå som Mustad Eiendom.

Akersposten vil følge utbyggingen på Lilleaker /Lysaker tett. Neste artikkel, som vil bli publisert om kort tid, vil presentere ”Lysakerbyen” og utbyggingsplanene lenger sør i området.

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

– Mobber et helt boligstrøk

Ny, lokal vei langs Ullernchausseen

Kan bli 11'er-bane på Huseby likevel

– Småhusområdene raseres

Med hjertet i halsen på skolevei på Vinderen

Gir blanke i russeknuter – ruller heller med foreldrene

Foreldrenes gave til vennskap på Bestum skole
Ullerntunet: – Hva var det vi sa?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...