Akersposten

Han bryter med partiet etter 33 års tjeneste

UAVHENGIG: Terje Bjøro trenger ikke lenger ta partipolitiske hensyn. Nå står kampen blant annet om den gamle trehusbebyggelsen på Røa, som man ser i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken

Den profilerte Venstre-politikeren Terje Bjøro (67) har brutt med Venstre og uttrykker stor skuffelse over sitt gamle parti. Det betyr ikke at veteranen legger inn årene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2018 kl 09:46

RØA: Terje Bjøro sitter fremdeles i bydelsutvalget (BU) i Bydel Vestre Aker og fortsetter sitt virke som uavhengig representant. Allerede i 1989 ble han valgt inn i det som den gang var Røa bydelsutvalg. At Bjøro har vært en svært aktiv politiker i BU, kan Akersposten konstatere, etter å ha fulgt Bjøro og BU i alle disse årene.

- Det er en veloverveid beslutning og bunner først og fremst i at Venstre er blitt et parti jeg ikke kjenner meg igjen i, sier nestlederen i bydelsutvalget.

Inspirasjon

Bjøro ble aktivt medlem i Venstre i 1985, og med en far som stemte Høyre og en mor som stemte Venstre, falt valget på mors parti.

- Det var opplevelsen av Eva Kolstad, den første miljøpolitikeren, som inspirerte meg og gjorde at jeg valgte Venstre. Hennes sosiale engasjement betydde også mye. Siden ble Halfdan Hegtun og tidligere statsråd Olaf Kortner, forøvrig medlem av Røa Venstre, viktige inspirasjonskilder og ikke minst Lars Sponheim, som var en fantastisk leder.

Årsaker

Men hva har skjedd som gjør at du nå bryter med partiet etter alle disse årene?

- Det ene er at Venstre har brutt løftet til velgerne. Venstre gjorde det klart før forrige stortingsvalg at partiet kunne delta i en borgerlig regjering med Høyre og Krf og at en regjering sammen med Frp var helt usannsynlig. Jeg er skuffet over at Skei Grande snudde i denne saken og det uten at Venstre ble kalt inn til ekstraordinært landsmøte, hvor delegatene kunne ta stilling til saken, slik Krf gjorde i sin sak. Regjeringsiveren ble rett og slett for stor.

- Fra mitt ståsted er det umulig å tenke seg å samarbeide med Frp i regjering, hvor Frp står så langt fra Venstres når det gjelder for eksempel kultur, innvandring og miljøspørsmål. Det betyr ikke at jeg ikke respekterer folkevalgte fra Frp. Camilla Wilhelmsen i bystyret og kolleger i bydelsutvalget er engasjerte og flotte politikere.

Høyredreining

Han peker også på at Venstre har fått en klar høyredreining, både sentralt og lokalt.

- Noen tunger kaller Venstre for mini-Høyre. Jeg liker dårlig partiets utfall mot fagforeninger og arbeidsmiljøloven. På den annen side må jeg si at Skei Grandes kulturmelding er et hederlig unntak. I Oslo er Venstre nå preget av unge, liberale politikere, som også ser mer mot Høyre enn sentrum. En ting som plager meg fremdeles, er vedtaket om salg av barnehager, som jeg fremdeles mener fører til et dårligere tilbud og mer utrygge forhold for ansatte.

- Jeg ga klart uttrykk for dette og jeg legger ikke skjul på at den gang byråd Hallstein Bjercke, var meget ubehagelig å ha med å gjøre forut for avstemningen i bystyret. Jeg må innrømme at jeg stemte sammen med gruppen, selv om jeg ville annerledes. Det ble for viktig å få budsjettforliket i havn.

-Sjelen må beholdes

- En annen ting som jeg fremdeles synes er trist, er at kampen om folkebibliotekene ble tapt. At Venstre støttet nedleggelse av de små bibliotekene, som hadde stor betydning og var til støtte for blant andre mange unge med innvandrerbakgrunn, er ikke bra. Dette er to saker som gjorde at jeg mistet mye av interessen for å jobbe med politikk sentralt, med et Venstre som stadig beveget seg mot Høyre, med svekket sosial profil og ikke minst svekket grønn profil. Andre partier har tatt over dette. Jeg forstår naturligvis at det er nødvendig å inngå kompromisser, men sjelen må beholdes, sier Bjøro.

Bjøro, som frem til nå har sittet i nettverket for seniorer i Venstre, er også kritisk til hvor liten vekt det blir lagt på seniorpolitikk i partiet.

- Det er ikke interesse for dette i dagens Venstre, sier Bjøro.

Strømsdammen og asylantsak

- Du har hatt en lang karriere i Venstre i ulike posisjoner, også som tidligere leder av Oslo Venstre. Er det ting du er glad for å ha vært med på å påvirke i bydelsutvalget eller bystyret.

- Lokalt så må vel det være Strømsdammen, som jeg var veldig opptatt av og tok et initiativ til. Jeg er glad for at vi fikk gjennomslag for å utbedre Strømsdammen med ny demning og med den flotte stien rundt som ble bygget i samarbeid med Handicapforbundet. Det var en viktig seier.

- Enda sterkere står kirkeasylantsaken, hvor forfatteren Maryam Azimi med sine to små sønner fra Afghanistan var i kirkeasyl i Voksen kirke. Der satt de mer enn et år før de ble innvilget opphold i 1997 på humanitært grunnlag under daværende justisminister, Anne Holt. Det var mange gode hjelpere i den tiden, før den fant sin løsning. Begge guttene gikk så på skole i vår bydel og er nå godt etablert i samfunnet og Maryam Azimi bor fremdeles i bydelen. Gjennom årene har vi hatt fin kontakt, blant annet gjennom å feire Afghansk nyttår sammen.

Ambassadesaken

- Skuffelser?

- Det vil det alltid være gjennom et langt politisk liv. Jeg må jo si at striden rundt lokaliseringen av den amerikanske ambassaden i Husebyskogen, som veldig mange var engasjert i, gjorde inntrykk. I denne saken hadde Venstre et klart standpunkt i forhold til å bygge ned et stort natur- og friområde. At en av våre egne i bystyret, som ved en tilfeldighet kom inn som vararepresentant, ble avgjørende for utfallet i bystyret. Det var sjokkerende. Mange har spurt seg selv i etterkant hvordan dette kunne skje. Her hadde Ola Elvestuen som gruppeleder et stort ansvar for det som skjedde.

Sviktet Inga Marte Thorkildsen

- Ellers noe i det politiske liver som engasjerer deg?

- Veldig mye, men som skolemann har jeg den siste tiden vært opptatt av striden mellom Inga Marte Thorkildsen og Astrid Søgnen. Jeg ble utrolig skuffet over Venstre i den saken, hvor de i likhet med Høyre sviktet en skolebyråd i en vanskelig situasjon. Hun trengte støtte for å få den handlekraften en byråd skal ha. Dette var jo et typisk eksempel på en folkevalgts kamp mot embetsmannsstaten, hvor Venstre tradisjonen tro skal stå på den folkevalgtes side.

Bevare Røas sjel

- Du sitter fremdeles i en rekke komiteer, utvalg og organisasjoner og i full jobb som avdelingsleder ved Oslo Katedralskole . Er utmeldelsen av Venstre et først skritt mot en roligere tilværelse.

- På ingen måte. Mitt samfunnsengasjement er for stort til det. En av de viktigste oppgavene nå er å sørge for å bevare noe av Røas sjel. Jeg vil sammen med de andre i «Redd gamle Røa», kjempe for at den gamle bebyggelsen som Skanska ønsker å rive, blir bevart. Jeg gleder meg til fortsatt arbeid i Naturvernforbundet.

Les også: Teje Bjøro: – Det går an å bevare. Det har med Røas identitet og sjel å gjøre

- Fremdeles er det ett år til i bydelsutvalget med komité og utvalgsarbeid sammen med gode kolleger. Jeg vil gjerne berømme det gode samarbeidet i et bydelsutvalg som er veldig løsningsorientert. Ikke minst gleder jeg meg til videre samarbeid med leder av BU, Lars Asbjørn Hanssen. Det blir nok å stå i med, sier den nylig uavhengige representanten.

Les også:

«I dag er det høyrisiko å ferdes her»

Høyre, Frp, MDG og Venstre "dropper" Kommuneplanen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...