ANNONSE
Annonse

Haha, nå vet jeg hvor Leif Juster bodde. Vet du?

På jakt etter stolper ble det en liten pust i bakken halvveis opp den gamle hoppbakken i Hovseterdalen. Utsikten var enda bedre fra toppen! Foto: Fredrik Eckhoff

Visste du at kvinnene vasket klær ved Øra i Lysakerelven, eller at Tomm Murstad drev skiskole på 40- og 50-tallet i det som har vært både hoppbakke og slalåmbakke i Hovseterdalen?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2016 kl 10:33

ANNONSE
Annonse

VESTRE AKER: Vel, det siste visste jeg, men hvor kvinnene vasket klær og hentet rent vann i Lysakerelven, visste jeg ikke – og heller ikke at de tre gårdene Synsterud, Medelrud og Nysterud lå i området ved Søndre Røa på Røa – før sønnen min og jeg la ut på sykkeltur for å jakte på stolper!

Vi skal ikke skryte på oss å være blant de mest aktivte stolpejegerne. Foreløpig har vi bare 11 stolper under beltet. Men vi har allerede fastslått at det er ganske artig å lete etter stolper, scanne qr-koden, få det rosa knappenålshodet på kartet i appen, og se seg ut neste mål. At man får med seg litt lokalhistorie på kjøpet, er ekstra krydder – like artig for sønn som far. Så kan man rusle og prate litt om hvordan det kan ha vært å være her for 1000 år siden, for 200 år siden, eller da Leif Juster bodde i huset sitt i Fådveien nedenfor Røabanen.

For hvem søren var Leif Juster, og hvorfor var det et teater som het Edderkoppen? Ja, se det er slike ting man kan bli spurt om av dem som ikke har hatt «moooot norrmalt» og Fjols til fjells som en naturlig del av barndommen.

Les mer om Stolpejakten her!

Da vi kom til stolpen ved den gamle hoppbakken i Hovseterdalen, valgte vi også noe så vilt som å trille syklene opp skråningen for å finne korteste vei til neste stolpe. Og da, utenom å bli kvitt sofapulsen, kunne vi på toppen av bakken konstatere at akkurat der var det en helt super utsikt mot Røa kirke i ettermiddagssolen.

Et syn vi aldri før hadde opplevd, hadde det ikke vært for at Bydel Vestre Aker og Heming Orientering hadde gått sammen om den listige ideen å sette ut over 60 trestolper i bydelen, lage en kart, både fysisk og i en app og samle artige lokalhistoriske gullkorn som både opplyser og underholder.

Min sønn og jeg takker pent for denne servicen, som vi ikke har betalt en krone for, og oppfordrer alle andre, gamle som unge, til å skaffe seg kartet helt manuelt eller på Stolpejakten-appen, og legge ut på tur. Du har garantert ikke mange hundre meterne til nærmeste stolpe!

Så nå vet du hva du skal gjøre når du eller dere er hjemom fra hytta, eller Spania, eller tar en pause fra bading i Bogstadvannet, eller har en pause mellom sykkelturene i marka! Eller om du rett og slett trenger noe å finne på i periodene før klokken 15, mellom 17 og 18 eller 20 og 21. Dere som følger fotball-EM fra sofaen, skjønner hva jeg mener.

PS! Fra Heming Orientering meldes det om at det allerede er registrert mer enn 500 aktive stolpejegere i Bydel Vestre Aker. Så kanskje treffer du til og med andre «jegere» på din tur!

Fredrik Eckhoff
redaktør, Akersposten.no

Les mer om Stolpejakten her!

Les også:

Røa Bok og Lekers skjebne er bestemt

Går for det største alternativet i Aslakveien

Orkla får bygge 16 etasjer på Skøyen

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse