Akersposten

– God mat betyr at folk blir glade

Fra et kjøkken på Røa og i Torino styrer Jarle Aabø og Caroline Schøning Facebook-suksessen Norges Beste Kokker. Foto: Privat

Fra et kjøkken på Røa og i Torino styrer Jarle Aabø og Caroline Schøning Facebook-suksessen Norges Beste Kokker.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2021 kl 16:12

RØA: Caroline er født i Oslo og gått på Fagerborg skole, men på grunn av kjærligheten flyttet hun til Italia og drev restaurant i 15 år. https://carolinesgourmet.no/om/

Røa-beboer Jarle Aabø er en selverklært usnobbet matnerd som aldri slapp taket fra sin mors kjøkkenforkle på 60-tallet.

Facebook-suksess, nyttig for mange

I flere år har de to fått utløp for denne lidenskapen på Facebook-siden «Norges beste kokker». Siden ble opprettet høsten 2012. Medlemstallet har steget jevn og trutt, og nå er det flere enn 7000 som følger med, kommer med innlegg, kommenterer og diskuterer mat og drikke.

– Helt uten PR eller reklame så har gruppen vokst med 3000 medlemmer hittil i år. Mat har alltid vært godt stoff, men med all den hjemmetiden folk nå har, tror jeg hva vi putter i munnen aldri har vært så viktig for oss nordmenn å forholde oss til som nå, sier Aabø.

– Vi kommer jo opprinnelig fra de trauste, grå og enkle matretter som kolje, kål og lapskaus. Heldigvis har vi fantastiske råvarer man kan trylle med, sier han.

Usnobbete

– Norges Beste Kokker må være Norges minst snobbete matside. Her stilles kun ett krav. Bilder av mat uten oppskrift slipper ikke gjennom, og heldigvis skjer det svært sjelden. En annen observasjon er at kommentarfeltene er kjemisk fri for upassende innlegg. Siden 2012 har vi kun slettet ett innlegg som egentlig ikke var upassende, men så sørgelig dumt, smiler han.

Det var altså hjemme på kjøkkenet i oppveksten Aabø fikk interessen.

– Siden jeg hang i skjørtene til mor på hennes kjøkken på 60-tallet har mat vært viktig. Jeg husker fortsatt sommerjobbene på Hamar Sykehus Storkjøkken svært godt. Der hadde ingen representanter for oss menn jobbet før, og kanskje det var derfor kjøkkensjefen sørget for at jeg skulle lære alt. Fra partering av dyr og marsipankake til sykehussjefen, til skrubben, diettkokk og koldjomfru. Jeg lærte også å holde kjøkkenet rent, og det er fortsatt en forutsetning at kjøkkenet skal skinne før dagens matvarer legges på benken, sier han.

– Single menn som meg har de største fordeler hvis det svinger på kjøkkenet, så skjerpings gutter!

Oppskrifter til å stole på?

Aabø mener at mange kjente matsider er så gjennomkommersialisert at han ikke stoler på oppskriftene.

– Når det står «Tine meriesmør» i oppskriften, sier det seg selv at her ligger det penger bak. Dessuten ville en hver annen valgt solsikkeolje. En annen ting er at alt skal være så lettvint, så når Trines matblogg mener at bolognese trenger en times koketid, da blir jeg bare trist. Fire timer til så kan vi snakke om en utsøkt italiensk rett, sier Aabø.

– Matindustriens makt over oppskrifter og spisevaner var to grunner til at Norges Beste Kokker ble etablert, sier han. – Det som trumfer alt hos Norges Beste Kokker, er tanken om at vi spiser ikke for å leve, men vi lever for å spise. God mat betyr at folk blir glade.

Her finner du Norges Beste Kokker på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...