Akersposten

– Gir gjenklang av tradisjon i en travel førjulstid

Lilleaker-kvinnen Ellen Bødtker er klar for julekonserter i Ris og Ullern kirke. Foto: Jaspinder Kaur

Lilleaker-kvinnen Ellen Bødtker har vært hekta på harpe siden hun var barn, hun er «big in Japan», og nå er hun klar for kirkekonserter både på Ris og Ullern.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2017 kl 15:43

LILLEAKER/RIS/ULLERN: – Tanken bak denne førjulsturnéen er å bringe noe nytt og tidløst til julekonsert-tradisjonen i Norge. Veldig mange ønsker seg vakker harpemusikk til jul, og jeg vil gi dem melodiøs, stemningsfull musikk, som gir gjenklang av tradisjon i en travel førjulstid, sier Ellen Bødtker.

Lilleaker-kvinnen er en av landets mest anerkjente harpister. Denne uken er hun på kirketurné, der hun skal besøke to kirker i vårt område: Torsdag 14. desember skal hun spille i Ris kirke, og fredag 15. desember kommer hun til Ullern kirke. På begge konserter har hun med seg jentekoret Stas.

Den kjente harpisten har akkurat sluppet to julesingler, og hun er nå på turné for å feire dobbeltslippet. Under navnet «Harpeklang i vinternatt» spiller hun egen, stemningsfull musikk og kjente og kjære julesanger i vakre arrangementer som får julefreden til å senke seg.

Fikk åpenbaring tidlig

Det har vært harpemuskk mesteparten av livet for Ellen Bødtker. Hun var bare seks år, da hun satt hjemme på Eiksmarka og fikk den store åpenbaringen.

– Det var et naturprogram på NRK, med Sverre M. Fjelstad. Elgen kom skridende ut av skogen, til Ravels harpekonsert. Det var et stort kick! Jeg skjønte at her var det noe jeg måtte utforske, sier hun. – Så begynte jeg å mase!

Harpen fikk hun, og siden ble det skolegang på Steinerskolen, kombinert med utallige timer ved harpen. Musikkhøgskolen i Oslo ble et naturlig valg videre, før ferden gikk til Wien, og senere til USA. På Bloomington Art School var hun slett ikke alene.

– Vi var 40 harpister i klassen. Da går det an å diskutere, da! sier Bødtker.

– Hva er det spesielle med harpe og harpemusikk?

– Det er helt unikt at det er 47 strenger i luften. Når man spiller, toucher man strengene direkte. Du kan skape mye, og det blir et veldig personlig uttrykk, sier hun.

Stor bredde

Ellen Bødtkers CV viser bredden til det særegne instrumentet. Hun har jobbet med Oslo filharmoniske orkester og samarbeidet med Sølvguttene. Hun har også jobbet med musikk til tekster av Lars Saabye Christensen og Jan Erik Vold, og hun har lagd en egen forestilling om Edvard Munch.

De siste årene har hun hatt en stigende stjerne – og karriere – i utlandet. Blant annet i Japan spiller hun mye, der harpemusikk er veldig populært.

Stortrives i gammelt hus

Nå bor den velkjente harpisten på Lilleaker.

– Der bor jeg i et sånn Pippi-hus, sier hun.

– Jeg har bodd der i 10 år og vel så det. Det er veldig fint, høyt under taket. Huset er fra 1870, det er veldig mye historie der. Og så er det stille. Det er fuglene, harpa og meg. Da jeg hørte fuglene første gang i trærne, tenkte jeg at her er det godt å spille harpe!

Konsertene

På konsertene denne uken vil man få høre Ellen Bødtkers egne komposisjoner med vakre harpeklanger til guttesopran, sunget av Mathis Manger Winther fra Den Norske Operas barnekor. På turneen «Harpeklang i vinternatt» byr også Ellen Bødtker på samarbeid med lokale kor. I Ris og Ullern kirke opptrer de altså sammen med jentekoret Stas.

– I tillegg til det er jeg så utrolig glad for å kunne fortelle at Johannes Bødtker og Fanny Soyer, som studerer musikk i Berlin, vil synge duetter for baryton og sopran under konsertene. Det gleder vi oss veldig til! sier hun.

LES OGSÅ:

– Skal ikke få ødelegge adventstiden

Følg Akersposten.no på Facebook

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...