ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Gir gjenklang av tradisjon i en travel førjulstid

Lilleaker-kvinnen Ellen Bødtker er klar for julekonserter i Ris og Ullern kirke. Foto: Jaspinder Kaur

Lilleaker-kvinnen Ellen Bødtker har vært hekta på harpe siden hun var barn, hun er «big in Japan», og nå er hun klar for kirkekonserter både på Ris og Ullern.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2017 kl 15:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER/RIS/ULLERN: – Tanken bak denne førjulsturnéen er å bringe noe nytt og tidløst til julekonsert-tradisjonen i Norge. Veldig mange ønsker seg vakker harpemusikk til jul, og jeg vil gi dem melodiøs, stemningsfull musikk, som gir gjenklang av tradisjon i en travel førjulstid, sier Ellen Bødtker.

Lilleaker-kvinnen er en av landets mest anerkjente harpister. Denne uken er hun på kirketurné, der hun skal besøke to kirker i vårt område: Torsdag 14. desember skal hun spille i Ris kirke, og fredag 15. desember kommer hun til Ullern kirke. På begge konserter har hun med seg jentekoret Stas.

Den kjente harpisten har akkurat sluppet to julesingler, og hun er nå på turné for å feire dobbeltslippet. Under navnet «Harpeklang i vinternatt» spiller hun egen, stemningsfull musikk og kjente og kjære julesanger i vakre arrangementer som får julefreden til å senke seg.

Fikk åpenbaring tidlig

Det har vært harpemuskk mesteparten av livet for Ellen Bødtker. Hun var bare seks år, da hun satt hjemme på Eiksmarka og fikk den store åpenbaringen.

– Det var et naturprogram på NRK, med Sverre M. Fjelstad. Elgen kom skridende ut av skogen, til Ravels harpekonsert. Det var et stort kick! Jeg skjønte at her var det noe jeg måtte utforske, sier hun. – Så begynte jeg å mase!

Harpen fikk hun, og siden ble det skolegang på Steinerskolen, kombinert med utallige timer ved harpen. Musikkhøgskolen i Oslo ble et naturlig valg videre, før ferden gikk til Wien, og senere til USA. På Bloomington Art School var hun slett ikke alene.

– Vi var 40 harpister i klassen. Da går det an å diskutere, da! sier Bødtker.

– Hva er det spesielle med harpe og harpemusikk?

– Det er helt unikt at det er 47 strenger i luften. Når man spiller, toucher man strengene direkte. Du kan skape mye, og det blir et veldig personlig uttrykk, sier hun.

Stor bredde

Ellen Bødtkers CV viser bredden til det særegne instrumentet. Hun har jobbet med Oslo filharmoniske orkester og samarbeidet med Sølvguttene. Hun har også jobbet med musikk til tekster av Lars Saabye Christensen og Jan Erik Vold, og hun har lagd en egen forestilling om Edvard Munch.

De siste årene har hun hatt en stigende stjerne – og karriere – i utlandet. Blant annet i Japan spiller hun mye, der harpemusikk er veldig populært.

Stortrives i gammelt hus

Nå bor den velkjente harpisten på Lilleaker.

– Der bor jeg i et sånn Pippi-hus, sier hun.

– Jeg har bodd der i 10 år og vel så det. Det er veldig fint, høyt under taket. Huset er fra 1870, det er veldig mye historie der. Og så er det stille. Det er fuglene, harpa og meg. Da jeg hørte fuglene første gang i trærne, tenkte jeg at her er det godt å spille harpe!

Konsertene

På konsertene denne uken vil man få høre Ellen Bødtkers egne komposisjoner med vakre harpeklanger til guttesopran, sunget av Mathis Manger Winther fra Den Norske Operas barnekor. På turneen «Harpeklang i vinternatt» byr også Ellen Bødtker på samarbeid med lokale kor. I Ris og Ullern kirke opptrer de altså sammen med jentekoret Stas.

– I tillegg til det er jeg så utrolig glad for å kunne fortelle at Johannes Bødtker og Fanny Soyer, som studerer musikk i Berlin, vil synge duetter for baryton og sopran under konsertene. Det gleder vi oss veldig til! sier hun.

LES OGSÅ:

– Skal ikke få ødelegge adventstiden

Følg Akersposten.no på Facebook

Nøkkelord