ANNONSE
Annonse
Akersposten

Gedigen feil i valgresultatet

HELT FEIL: Mange stusset over at Høyre-bastionen, valgkrets Grindbakken skole, hadde en tilbakegang på hele 13,5 prosentpoeng for Høyre. Den relle tilbakegangen var på 2,4 prosentpoeng. Foto: Fredrik Eckhoff

Mediene har tatt for seg den store tilbakegangen for Høyre i de vestlige bydeler og da spesielt Bydel Vestre Aker. Her er tallene for samtlige partier grovt feilaktige, avslører Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2017 kl 15:44

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

VESTRE AKER: Bydelsleder Lars Asbjørn Hanssen i Vestre Aker måtte «stå til rette» for blant andre NRK – og måtte forsøke å forklare den massive tilbakegangen i de vestlige bydeler, hvor Bydel Vestre Aker kom dårligst ut. Han forsøkte å fortelle intervjueren at 16.480 forhåndsstemmer ikke var talt med i beregningen og at disse ville kunne påvirke resultatet for bydelen. Dette ble ikke opplyst i intervjuet.

Etter at Akersposten gikk inn i tallene fra Valgdirektoratet, ble det blant annet åpenbart at Høyres tilbakegang i Vestre Aker var feil og at tallene for de andre partiene likeså. På den offisielle siden hos Valgdirektoratet, som mediene har forholdt seg til, står det at tilbakegangen for Høyre er -8,4 prosentpoeng. Den reelle tilbakegangen er -5,3 prosentpoeng. Tallene for valgdagen viser at Høyre i Vestre Aker hadde en oppslutning på 47,7 prosent i 2013 og 42,4 prosent i 2017, altså en forskjell på -5,3 prosentpoeng. Det er omtrent det samme som i Bydel Frogner.

Les også: Stortingsresultatet for Oslos bydeler gir ingen mening

I disse tallene er det i tillegg kun stemmene på valgdagen, 13.772 stemmer, som er med i beregningen. Forhåndsstemmene, 16.480 stemmer, er ikke med i dette resultatet. Hvordan forhåndsstemmene i Oslo har foredelt seg på bydeler er ikke tilgjengelig.

Akersposten reagerte på den enorme tilbakegangen for Høyre i bydelen, hvor blant annet valgkretsen og Høyre-bastionen Grindbakken skole er oppført med en tilbakegang på hele 13,5 prosentpoeng, mens den reelle tilbakegangen, uten forhåndsstemmer, er 2,4 prosent prosentpoeng.

Les intervju med en letter bydelsleder, Lars Asbjørn Hanssen, her

Det er også oppsiktsvekkende at de rødgrønne går tilbake nesten 3 prosentpoeng i bydelen, sammenliknet med de feilaktige tallene oppgitt for valgresultatet. Ap er oppført med en fremgang på 1,4 prosentpoeng, men har i realiteten en tilbakegang på -0,6 prosentpoeng. SV har en fremgang på 1,6 prosentpoeng og ikke 2,3 prosentpoeng som oppgitt. MdG har en fremgang på 0,2 prosentpoeng i stedet for 0,6 prosentpoeng.

Akersposten tok kontakt med Valgdirektoratet, som etter å ha fått presentert problemstillingen, innrømmer over Akersposten at det foreligger feil i det offisielle valgresultatet for Vestre Aker. Systemutviklerne jobber med saken for å finne ut hva som har skjedd.

Det er viktig å understreke at valgresultatene er gjengitt riktig, det er endringene i prosentpoeng som har blitt feil i Vestre Aker.

Akersposten kommer tilbake med mer om saken.

Følg Akersposten på Facebook