Akersposten

Gammel bebyggelse ved Røakrysset kan stå i veien for utbygging

STRIDENS KJERNE: Det innrammede området viser de tre byggene som det er uenighet om bevaringsverdien av. Google maps

Skanska planlegger omfattende bebyggelse ved Røakrysset, men gammel, bevaringsverdig bebyggelse kan bli et stridstema.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

RØA: Skanskas planer for området vakte oppsikt i nærområdet og førte blant annet til en spontan aksjon sist lørdag. Fortidsminneforeningen og Ullern, Røa og Bygdøy historielag hadde stand på Røa for å informere om utbyggingsplanene og om eventuell riving av den gamle bebyggelsen. Det var starten på en underskriftskampanje for å bevare bebyggelsen.

Les også: Debatt: "Redd Røa"

Liten til middels verneverdi

Av bebyggelsen som er i faresonnen nærmest krysset, er det snakk om huset som inneholder blant annet Kjærvik (Vækerøveien 203), Røalegene (Griniveien 6) og Hårfint frisør (Vækerøveien 201) og Miso Café (Vækerøveien 201).

Link Arkitektur har på vegne av Skanska bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for det 4,9 mål store planområdet. Det kan synes som det er ulik oppfatning hvor verneverdige de ulike byggene er. I forbindelse med oppstartsmøtet skriver LINK Arkitekter:

"Det er noen verneverdige enkeltbygg i området som står igjen etter tidligere tiders gårdsdrift. Innenfor planområdet ligger to bygg som har kulturminnefaglig interesse. Vækerøveien 203 er vernet gjennom gjeldende regulering. Bygningen har liten til middels verneverdi ihht til notat av NIKU 2017 (Norsk institutt for kulturminneforskning - journ.anm.). Griniveien 6A er listeført som prioritert kulturminne, men fikk ikke noe reguleringsmessig vern når område ble regulert i 2004. I gjeldende regulering er bygget tillatt revet og erstattet av ny bebyggelse forutsatt at eksisterende mur mot Griniveien rives."

Les også: Debatt: "Det er bare å rive"

Anbefalte bevaring på det sterkeste

Akersposten henvendte seg til Byantikvaren for å få en kommentar til NIKUs vurdering.

Byantikvaren svarer at etaten holder på å skrive uttalelse til bestilling av oppstartsmøte for ny detaljregulering av området. Denne uttalelsen er ikke ferdigstilt, men vil først bli offentlig tilgjengelig i plansaken.

Byantikvarens svarer likevel at uttalelsen vil bygge videre på tidligere uttalelser i reguleringsarbeidet for Røa, i forbindelse med Røa-reguleringen som ble vedtatt i bystyret i 2004.

I den sammenheng ble Byantikvarens anbefaling delvis fulgt når det gjelder Vækerøveien 203, hvor den gamle landhandelen/Randklevbutikken ble bevart etter plan- og bygningsloven. Byantikvaren ønsket også at Griniveien 6 skulle reguleres til spesialområde bevaring.

«Vi opprettholder sterkt ønsket om at Griniveien 6 reguleres til spesialområde bevaring. Våningshuset med påbygg er i seg selv og overfor omgivelsene historisk og estetisk svært verneverdig. Det danner dessuten et miljø sammen med allerede nevnte Randklev-butikk.»

I tillegg ble Vækerøveien 201 vurdert som bevaringsverdig og de tre byggene ble betegnet som et variert og sammensatt kulturmiljø med betydelige kvaliteter.

Etaten skrev i si begrunnelse blant annet: "Byantikvaren vil på det sterkeste anbefale at alle disse tre bygninger og et område omkring reguleres til spesialområde bevaring og at man dermed får bevart deler av Røas eldste bebyggelse i en sammenheng. Et sammenhengende kulturmiljø vil også i større grad tåle de endringer og nybygg som foreslås i området.»

Uttalelsene så langt viser en tydelig forskjell mellom NIKUs vurdering av byggene og Byantikvarens tidligere vurdering.

Tok ikke til følge

Plan- og bygningsetaten anbefalte i 2004 bevaring av 203, men Griniveien 6 og Vækerøveien 201 ble ikke prioritert regulert for bevaring av etaten: «Byantikvarens ønske om bevaring av Griniveien 6 foreslås ikke tatt til følge i reguleringsplanen. Bygningen har en mindre viktig plassering i Røas bybilde enn nabobygget i Vækerøveien 203 som foreslås bevart. Etaten vurderer at en bevaring av Griniveien 6 i betydelig grad vil redusere mulighetene for fortetting i det stasjonsnære området. Etaten har likevel ingen innvendinger mot at Griniveien 6 (og Vækerøveien 195) oppføres på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdig bebyggelse.»

PBEs vurdering ble lagt til grunn for bystyrets vedtak i forbindelse med Røa-reguleringen.

For ordens skyld: Akersposten.no leier et kontor i Vækerøveien 203, men har ingen økonomiske interesser i bygget. Red.

Les også:

Her kan det bli 12 etasjer

Ny eiendomsutvikler står bak "spøkelseshusene"

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...