Akersposten

Fylkesmannen opphever dispensasjoner i Bestumkilen

GODT I GANG: Forstøtningsmur til promenaden, båtslipp, strand og enden av robanen tar form. Store mengder forurenset masse er fjernet. Foto: Vidar Bakken

Båtopplagets advokater fikk medhold i sin klage til Fylkesmannen. Oslo kommunes dispensasjoner i forbindelse med reguleringsplanen for robanen ble avslått.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2018 kl 14:46

BESTUMKILEN: Arbeidet med robanen er godt i gang, men Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil ikke gi Oslo kommune medhold i at det kan gis dispensasjoner fra gjeldende reguleringsplan for området.

Kommunen har gitt dispensasjoner fra gjeldende reguleringsplan for etablering av kyststi, strand, brygger og dommerbod i tilknytning til robanen. Dette utgjør 1155 m2 av båtopplag/parkeringsområde. Båtopplaget i Bestumkilen er totalt på rundt 60 000 m2, hvor Oslo kommune og Statsbygg er tomteeiere på hver sin side av Hoffselva.

I bystyrevedtaket for robanen ble det gjennom et kompromiss vedtatt at 1524 m2 av området rundt robanen kunne benyttes til båtopplag/parkering. Det forutsetter at båtopplagsforeningen får et leieforhold til Statsbygg, som eier tomten. I dag er det Bymiljøetaten som utbygger, som har et leieforhold til Statsbygg.

Arbeidet med robanen er kommet langt og Bymiljøetaten bekoster blant annet fjerning av sterkt forurenset masse på land og i vann etter mange år med båtopplag, til en merkostnad på 8 millioner kroner.

Les også: Bestumkilen sterkt forurenset av miljøgifter fra bunnstoff fra båter

Akersposten har bedt Bymiljøetaten om en kommentar på hvordan de vil forholde seg til Fylkesmannens vedtak i saken.

- Bymiljøetaten tar Fylkesmannens vedtak til etterretning og vil gå i dialog med Plan- og bygningsetaten og Fylkesmannen om hvordan saken kan løses. Hoveddelen av byggearbeidene som pågår i Bestumkilen (sikring av sjøkant og nytt dekke) er ikke i strid med gjeldende reguleringsplan (parkering/båtopplag). Bymiljøetaten har ambisjon om å ferdigstille anlegget etter plan, det vil si juni 2018, sier Øystein Grande, seksjonsleder Idrettsanleggsprosjekter i Bymiljøetaten.

Les også: Båter blokkerer den planlagte robanen i Bestumkilen

Kommunen og Fylkesmannens tolkning

Kommunen skriver: «Det er en samfunnsmessig fordel at området åpnes opp og blir mer tilgjengelig for allmennheten både med kyststien, og ved etablering av strand. Dette er i tråd med ønsket samfunnsutvikling der det prioriteres å åpne opp strandsonen for allmenheten. Det er etterspørsel etter en slik ro- og padlebane, og det vil være et kjærkomment tilskudd til idrettstilbudet i kommunen. Det er derimot en ulempe for ‘båtfolket’ at de mister en del av plassene sine. Denne ulempen anses derimot som overveiende subjektiv, og heller begrenset sett ut i fra et samfunnsmessig perspektiv.»

Mens Fylkesmannen mener: «Fylkesmannen bemerker at dette er hensyn som peker i retning av reguleringsendring fremfor dispensasjon. Etter Fylkesmannens syn er dette generelle areal- og ressursdisponeringshensyn, og ikke fordeler ved tiltaket som taler for en dispensasjon fra et areal som er spesifikt avsatt til et konkret formål. Dersom kommunen ønsker en omdisponering av areal, må dette skje gjennom planendring og ikke gjennom dispensasjon.»

Fylkesmannen viser også til tidligere lovbehandling: "Fylkesmannen kan i lys av dette ikke se at samfunnsmessige interesser kan tillegges den vekten som kommunen legger til grunn."

Kommunen mener fordelene ved å gi dispensasjon er klart større enn ulempene:

«Tiltaket vil åpne opp et område som fremstår som lukket for allmenheten, og samtidig legge til rette for bedret tilgjengelighet og økt bruk av et attraktivt og sentrumsnært rekreasjonsområde. Dette er samfunnsmessige fordeler, og i tråd med ønsket utvikling. Vi kan ikke se noen ulemper ved tiltaket i forhold til byggeforbudet langs sjøen.»

Fylkesmannens vedtak: "Som de tidligere dispensasjonsvurderingene, anser Fylkesmannen kommunens vurdering for å være for generell, og at dette taler for en omregulering, jf. drøftelsen over. Det er ikke tilstrekkelig at kommunen ikke kan se noen ulemper ved tiltaket, søker må kunne påvise positive grunner for dispensasjonen. En fordel må være «tilstrekkelig spesifisert og klart angitt, og den må ligge innenfor de rammene plan- og bygningsloven setter.», se SOMB-2009-1336. Vilkårene for å innvilge dispensasjon er således ikke oppfylt."

Les også:

Dagen for å se verdien av ulike mennesker

– Slike tilstander har vi ikke sett så mange av siden høsten 2016

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...