Nå må de rydde opp i kaoset

RASSIKRET?: Hva om barn synes dette er et morsomt "fjell" å betige. Ikke trygt mener fra venstre: Lars Asbjørn Hanssen, Egil Kjos og Yngvar A. Husebye. Foto: Vidar Bakken
Ikke nok med at Fylkesmannen sier nei til Bymijøetatens søknad om å bruke Himstadjordet/Bogstadleiren til lagerplass. Nå har de også fått beskjed om å rydde opp etter seg.
Publisert: 20.05.2019 kl 12:55
Sist oppdatert: 20.05.2019 kl 18:15
BOGSTAD: Oslo kommune ved Bymiljøetaten har søkt om å få bruke et 1200 kvadratmeter stort gruslagt areal mellom bygningene på eiendommen til lagring av stein og gjenstander fra Bymiljøetatens virksomhet som ikke er relatert til skogsdrift. Måten Bymiljøetaten bruker området på har skapt reaksjoner i nærområdet.
Les også: - Nå ser det ut som en søppelfylling
En skandale
Fylkesmannen i Oslo og Viken sier kontant nei til Bymiljøetatens søknad om lagring på Himstadjordet og er i tillegg svært kritisk til etatens praksis på dette området i marka. Etaten har spredd seg utover et område som er tre til fire ganger større enn det de har søkt om. Store mengder med ulike former for stein er spredd utover et stort område, blandet med annet materiale. I nordenden har matter løsnet fra et åpent lager og blåst inn i det vernede området like ved. Stablede plastsekker med brostein har revnet, mens andre deler er forsøplet.
Les også: - Det er urovekkende at Bymiljøetaten tar seg til rette
Saken fortsetter under bildene

KAOTISK: Egil Kjos, Lars Asbjørn Hanssen og Yngvar A. Husebye spør hvordan Bymiljøetaten kan ta seg til rette på denne måten, når de i utganspunktet har søkt om å lagre på et lite område mellom husene i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken
- Det er en skandale. Dette er det synlige beviset på at området brukes som lagring uten kontroll og oppsyn. De søker altså om lagring med en rekke forutsetninger bygget inn i søknaden. Mens de venter på svar fra Fylkesmannen, fortsetter de å bevise at de ikke kan levere på det de søker om. Når vi ser dette i dag, så blir alle våre mistanker om uforsvarlig drift bekreftet, sier Yngvar A. Husebye (H) i Vestre Aker byutvikling-, miljø- og samferdselskomité.
Uten oppsyn
Bydelsutvalget var da også klar i sin tale i uttalelsen de sendte Fylkesmannen. "Lagring av avfall, materialer og gamle vegoverflater ønskes ikke i et verneområde innenfor Marka grensen", konkluderte bydelsutvalget.
Egil Kjos i Røa Vel, som først gjorde oppmerksom på forholdene på Himstadjordet, mener at forholdene har forverret seg den siste tiden.
- Dette området er åpent fra alle kanter. Her er det ikke noe oppsyn og barn har fri tilgang til dette. Mange barn vil se på dette området som en spennende lekeplass, mens det burde vært avstengt og varslet med «Ingen adgang». Her kommer også anleggsmakiner inn via turveien og så blir ulike materialer bare dumpet også uten noen form for oppsyn, sier Kjos.
Ga rett på alle punkter
Leder av bydelsutvalget, Lars Asbjørn Hanssen (H), er også rystet over forholdene.
- Jeg kunne ikke tenke meg at Bymiljøetaten ville ta seg til rette på denne måten. Man må jo stille spørsmål om byrådsledelsen vet hva etaten foretar seg i Marka. Uten en våken lokalbefolkning ville denne virksomheten bare ha fortsatt, sier Hanssen.
Les også: «Hva sier miljøbyråden til dumpingplass i marka?»
- Det er et trist syn, men nå er vi glade for at Fylkesmannen har gitt oss rett på alle de punktene vi mener er brudd på gjeldende regulering. Nå må de rydde opp i kaoset. At dette ligger åpent tilgjengelig med fare for andre og i tillegg er godt synlig for turister og andre som bruker marka er ille, særlig når vi vet at området rundt blir oppgradert. Bogstad camping er et godt eksempel på det, sier Kjos.

IKKE BRA: Paller med stein i høyden kombinert med rustne og utstikkende metallbånd. Foto: Vidar Bakken
Må fjernes
Fylkesmannen i Oslo og Viken uttaler:
"Fylkesmannen er av den oppfatning at stein og gjenstander på eiendommen som ikke er i tråd med gjeldende reguleringsplan må fjernes. Konklusjon ut fra vedlagte opplysninger mener Fylkesmannen at tiltaket vil være til vesentlig ulempe for markalovens formål, og motsetter oss tiltaket slik omsøkt."
Fylkesmannnen peker på en rekke ulemper knyttet til etatens praksis. Økt trafikk og støy med anleggstrafikk ut og inn av området og muligheter for forurensing. Lagringen kan føre til ulemper for bruk av området til friluftsformål og naturopplevelse. Lagring av stein og annet er ikke forenlig med formålene i markaloven. Fylkesmannen oppfordrer kommunen å finne områder for mellomlager, behandling, massemottak og deponi ut fra områdets egnethet, og miljø- og samfunnsmessige konsekvenser. Mellomlager for masser bør reguleres.
Les også: