Akersposten

Fra flatfyll til eksemplarisk oppførsel i Kollen

PLANSJEF: Politioverbetjent Lars Njøsen har det overordnede ansvaret for arrangementene i Holmenkollen. Foto: Vidar Bakken

Politiet skryter av arrangører og publikum under VM i skiskyting. Det var langt i fra slike scener som under afterski-festen etter femmila i Kollen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2016 kl 17:09

HOLMENKOLLEN/MAJORSTUEN: Majorstuen politistasjon har i år hatt politiansvar for tre store vinterarrangementer i Kollen-området. På løpende bånd kom Holmenkollen Skifestival, X-Games og VM i skiskyting.

– X-Games i Tryvann var på en måte en ny opplevelse, med et ungt, nytt publikum. Det var to arrangementer, hvor vi så på fredagens arrangement med 5000 tilskuere som skulle inn til Wyllerløypa, som den største utfordringen, sier ansvarlig plansjef, politioverbetjent Lars Fredrik Njøsen.

Bare hyggelige smil

Han kan fortelle om et eksemplarisk publikum og et godt gjennomført arrangement.

– Vi hadde ingen ordensmessige utfordringer på disse to arrangementene. Her var det kun det som skjedde i bakken, skiinteressen, som engasjerte publikum. Folk oppførte seg, så nyktre og fine ut og det var bare hyggelige smil å se. Arrangøren og selskapet som hadde ansvaret for arenalogistikken hadde vi et godt samarbeid med. Beredskapen var god og trafikkavviklingen til Wyllerløypa gikk greit. Her hadde vi ikke mye å gjøre, sier Njøsen.

Julebordspreg

Litt annerledes var det for eksempel under femmila i Kollen.

– For det første er det snakk om mer enn ti ganger så mange mennesker, cirka 60 000 som befinner seg i Kollen og rundt i løypene. Det største problemet er de som befinner seg i skogen. Der kan vi ikke ha full kontroll. Det er mye rart som kommer ut av skogen etter femmila. Det er ofte folk som ikke fester ellers. Det blir litt julebordspreg over det, sier Njøsen.

Det er noen som er til de grader beruset at de må tas vare på, men det er sjelden noen blir brakt til en celle for avrusing.

- Vi setter dem vi finner nødvendig i små grupper og holder øye med dem. Det går stort sett greit. Når de har kommet seg, så sender vi dem videre. Det er spesielt rundt femmila det er mest flatfyll, og det er vi oppmerksom på hvert år, sier Njøsen.

Kollapset

Nytt av året var afterski-festen etter lørdagens femmil, hvor det var solgt forhåndskjøpte billetter.

– Det ble en del bråk og skriverier rundt dette. Det var et avstengt stort uteområde og et telt som som utgjorde akterski-området. I og med at det var såpass kjølig, så ville de fleste inn i teltet som var fylt opp. Dermed kollapset systemet. Der ble det stor trengsel og jeg forstår godt at de som ble klemt foran i køen ikke var særlig fornøyde. Det ble litt kaotisk og vi måtte trå til for å få orden på situasjonen, sier Njøsen, som forventer en annen praksis fra arrangørens side en annen gang.

– Det var til tider noe fyll og uroligheter inne på stadionområdet, men ingen store utfordringer for politiet. Selv om et fåtall blir overstadig beruset, så kan det skape uroligheter i så store menneskemengder.

Bare småtterier

Njøsen mener at Skiskytter-VM skiller seg klart positivt ut.

– Det var ikke mye fyll, heller ikke på lørdag. Tradisjonelt er det også lite fyll knyttet til World Cup i skiskyting. Logistikken rundt å flytte store menneskemasser fungerte veldig bra. Arrangementene i sentrum fungerte også veldig godt. Det er det samme selskapet som har arenalogistikken for arrangøren her som under X-games, sier Njøsen.

Han kan fortelle om et stort apparat som er i sving foran og under arrangementene. Sanitet, arrangører, sikkerhet, publikumsservice, frivillige og politi ser for seg og er forberedt på ulike scenarier og danner en operasjonssentral under arrangementsdagene.

– Nå skal det sies at jeg vant til store fotballarrangementer på blant annet Ullevål stadion. Sammenliknet med hendelser rundt disse, blir Kollen-arrangementene bare småtterier, sier Njøsen med et smil.

Flere nyheter på Akersposten.no:

Rusinstitusjon blir flyktningebolig

Lanserer idé om pil til venstre i Smestadkrysset

Ser du hvor dette er? 13.000 historiske bilder tilgjengelige

Restaurantsjef raser mot VM i skiskyting

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...