ANNONSE
Annonse
Akersposten

Fikk 200 000 kroner i bot i 2017:

Fortsetter å forurense i samme område

IGJEN: På nytt oppdaget Bjørn Alstad Wangen forurensing av Holmenbekken. Så startet jakten på synderen. Foto: Bjørn Alstad Wangen

Da Bjørn Alstad Wangen igjen så misfargingen i Holmenbekken bega han seg oppover for å finne synderen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.06.2019 kl 12:36

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HOLMEN: Leder av Holmendammens Venner, Bjørn Alstad Wangen har gang på gang avslørt ulovlige utslipp i Homenbekken og Holmendammen. Da han igjen så¨misfargingen i Holmenbekken før helgen, bega han seg oppover for å finne opphavet til utslippet.

Ikke overraskende

Litt lenger opp så han at kilden måtte være et eller annet sted langs Skådalsbekken. Akersposten fulgte Wangen direkte på telefon, helt til han fant stedet i Frognersterveien hvor forurensingen startet og der fant han også hvem som sto for utslippet.

- Det var ikke så veldig overraskende. Jeg ser at det står Rototec på bilen som står her og det er fjerde gangen jeg tar dem på dette. Nå skal jeg snakke med de som er her, sier Wangen, før han legger på.

LITEN TVIL: Navnet på bilen etterlot ingen tvil om hvem som sto for utslippet. Foto: Bjørn Alstad Wangen

Rototec har fra før fått en bot på 200 000 kroner for blant annet tidligere utslipp i Holmenbekken og ut i Holmendammen. Dette skjedde etter at Holmendammens Venner, Hoffselvens Venner og Oslo Elveforum anmeldte selskapet for forurensing av vassdraget. I tillegg ble Rototec innkalt til Fylkesmannen, hvor selskapet fikk klar beskjed om hvordan sikkerheten skulle ivaretas i fremtiden.

Les saken: Dette kostet synderen 200 000 kroner

Anmeldt til økokrim

- Det burde ikke være vår oppgave å følge opp dette, men nå har vi uansett blitt enige om å anmelde firmaet Rototec for utslipp i likhet med forrige gang. De vil bli anmeldt til økokrim for miljøkriminalitet, sier Wangen etter å ha fått bekreftet sine mistanker.

Vann- og avløpsetaten (VAV) som også har sett på forholdene kan lite gjøre.

- De sier at så lenge det ikke var utslipp på deres nett kan de ikke gjøre noe. De behandler vann og avløp, så utslipp til bekk er dermed ikke deres sak. VAV mener selv at dette er regler som ikke er akseptable, og etter hva jeg forstår arbeides det med å forandre dette, sier Wangen.

- Denne gangen håper vi at boten kan øremerkes for utbedringer i Holmendammen, som blir rammet gang på gang og ikke som sist da kr. 200.000 gikk inn i statskassen. Etter min mening må boten bli adskillig høyere samt at Rototec bør utestenges for boring etter energibrønner i vårt område. Nå har Fylkesmannen i Oslo og Viken har bedt om å få en rapport fra Rototec. Egentlig er det jo Fylkesmannen som bør anmelde dette. Dette er jo tross alt 4. gangen de blir "tatt på fersken".

Rototec svarer

Daglig leder i Rototec, Kim Ojanne, svarer på hendelsen per mail før helgen:
"Vi har fått melding om utslipp i Skådalsbekken i går. Saken utredes internt og vi har også engasjert et eksternt konsulentselskap for å utarbeide en uavhengig miljørapport av hendelsen. Utredningen vil avdekke eventuelle avvik, skadeomfang samt nødvendige miljømessige tiltak. Vi arbeider tett med saken og er i dialog med Fylkesmannen."

Les også:

Kan gå glipp av viktig redningsaksjon for Holmendammen