Akersposten

Førjulsrush for korona-test

Daglig leder ved Legevakt vest, Kari Lise Jacobsen Eidjar, har et team bestående av 26 personer som driver med koronatesting. Her med to av dem, Ingrid Nordstrand og Anna Bjørnflaten. I juledagene er det hektisk med rundt 300 tester hver dag. Testingen foregår i bilene – eller for gående inne i selve teltet foran Legevakt Vest i Silurveien. Foto: Reidar Martinsen

Det er ikke bare kjøpesentre og vinmonopol som opplever julerushet i disse dager. Folk er også på jakt etter å få tatt en koronatest. Noen som har fått erfare dette, er Legevakt Vest i Silurveien, hvor det er en voldsom pågang i disse dager.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.12.2020 kl 11:55

ULLERN: – Ja, her er det virkelig julerush. Vi ligger på rundt 300 tester hver dag, sier daglig leder Kari Lise Jacobsen Eidjar, som er i ferd med å bli den store aktøren for koronatest i Oslo vest.

Utenfor Legevakt Vest i Silurveien er det nå lang bilkø av folk som skal teste seg. Her behøver man ikke gå ut av bilen, men får besøk av testpersonale med testpinne som sikkes ned i halsen og inn i nesa. For andre foregår testen i teltet utenfor inngangen til legevakten.

– Vi har full trøkk her nå hele dagen frem til klokken 20. Og vi holder åpent hver dag – også gjennom julen, sier den daglige lederen.

– Vi har i løpet av denne pandemien fått veldig god kompetanse på koronatesting, og fra en forsiktig start med tre ansatte er vi nå oppe i 26. Teamet består i stor grad av lege- og sykepleierstudenter. Vi er også i gang med å ansette ytterligere fire slik at v i utpå nyåret vil vi være 30 personer som driver med dette - i midlertidige stillinger selvsagt, sier Kari Lise Jacobsen Eidjar.

Noen må betale

Koronatesting hos Legevakt Vest koster 1000 kroner for vanlig test. En hurtigtest , som gir deg resultat på 20 minutter, koster 1200. En kombinasjon av de to koster 1800. Hurtigtesten er ikke 100 % sikker, så derfor anbefales en kombinasjonstest.

– Men hvorfor betale for en test som man kan få gratis gjennom Oslo kommune?

– Her er forholdet slik at man ikke uten videre kan få en gratis test, sier Kari Lise Jacobsen Eidjar. – Skal du få test gjennom kommunen, må du ha symptomer på viruset eller ha vært i utlandet, i såkalt røde land eller regioner. Det samme gjelder om du har vært i nærkontakt med noen som har påvist korona og om du blir bedt om å teste deg av Oslo kommune.

– Vi utfører tester for kommunen. Vi har avtale med bedrifter, og vi tester enkeltpersoner. Cirka 2/3 av testene får vi for tiden via Oslo Kommune.

– Er det mange positive prøver?

– Det går ikke en dag uten én eller flere positive. I går for eksempel testet vi en person som hadde svært svake symptomer – kun litt «rusk i halsen». Det viste seg at han var positiv, og ender opp i isolasjon i gjennom julen.

– Er det mye logistikk rundt testingen?

– Ja, det er jo det. Med så mange tester gjennom hele dagen, blir det mye å håndtere. Vi må jo gjøre dette på en sikker og forsvarlig måte, og det mener jeg vi klarer veldig bra..Prøvene blir hentet hos oss to ganger om dagen og fraktet til laboratoriene på Unilabs og/eller OUS, sier hun.

Mobil enhet kommer

– Er det primært folk fra nærmiljøet som tester seg her?

– Ja, det er mange fra Ullern og Oslo vest, men hit kommer faktisk folk også fra andre steder som Bærum øst og gjerne også lenger unna.

– Over nyttår utvider vi forøvrig vårt tilbud med såkalt pop up-testing. Det vil si at vi med en mobil enhet kan foreta tester i hele byen for Oslo kommune. Vi var med i en anbudskonkurranse på dette feltet, og vant anbudet – noe vi er veldig godt fornøyd med, sier Kari Lise Jacobsen Eidjar, som sammen med sin «korona-stab» får en hektisk julehøytid.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...