ANNONSE
Annonse

Forfallet skal fortsette

LUKKET FORFALL: Ingenting er endret siden byantikvar Janne Wilberg besøkte stedet i februar i år. Foto: Vidar Bakken

Boligbygg har ikke til hensikt å gjøre noe med forfallet på gamle Vækerø politistasjon.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2017 kl 14:29

ANNONSE
Annonse

VÆKERØ: Selv om mange krefter er samlet om å rehabilitere og har planer om å bruke det kommunalt eide bygget, så har ikke det kommunale foretaket Boligbygg KF til hensikt å gjøre noe med politistasjonen som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Byantikvaren fortviler og det samme gjør Bestum vel og bydelens politikere.

Les også: Byantikvaren: - Det er utrolig trist

Vanskelig å prioritere bygningen

Byantikvaren opplyser at anlegget er regulert til bevaring, men også er fredningsverdig og inngår i Byantikvarens fredningsstrategi. Byantikvaren har skrevet til Boligbygg KF som forvalter eiendommen og informert om at Vækerø politistasjon bør behandles som om den er fredet. Det innebærer at forvalter har et særskilt ansvar for å holde bygningsmassen ved like.

Det har ikke fått Boligbygg til å endre mening. I dag er den gamle politistasjonen avstengt med lemmer foran vinduene. Akersposten spurte om Boligbygg har til hensikt å gjøre noe med det bevaringsverdige bygget.

- Vækerø politistasjon står høyt på listen over tomme bygg som trenger rehabilitering, men det vil være svært kostbart å sette i stand bygningen. Da den ikke er egnet for Boligbyggs formål, er det vanskelig for oss å prioritere bygningen. Vi håper at bygget enten kan brukes til andre kommunale behov, eller eventuelt selges i framtiden. Fordi Vækerø politistasjon samtidig ligger i en mulig trasé for Fornebubanen, og det er uavklart hvilken innvirkning traseen vil ha for eiendommen, avventer vi nå med å foreta oss noe utover sikring og tilsyn i eiendommen, svarer kommunikasjonsdirektør I Boligbygg Oslo KF, Kristin Øyen.

Les også: - Spekulerer kommunen i forfall?

Kommunens ansvar

Leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H), stiller seg undrende til Boligbyggs svar.

- Dette er ikke noe å vente med. Kommunen har ansvaret for at dette flotte historiske bygget blir bevart. Jeg er skuffet over holdningen til Boligbygg i denne saken. Når bygget blir stående tomt og ubrukt, vet vi at forfallet akselerer. Lokalt har bydelen flere lag og foreninger som er interessert i å ta i bruk bygget og det samme har Bestum vel. Forutsetningen for at bygget kan leies ut er at det blir rehabilitert og det er som sagt kommunens ansvar, sier Pedersen, som også er bystyrerepresentant og medlem av byutviklingskomiteen.

Les også: – En skam hvordan Vækerø politistasjon fremstår

Spørsmål til Lippestad

- Jeg har stilt et skriftlig spørsmål til byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, som Boligbygg hører innunder. Jeg vil vite om det forefinnes noen planer for restaurering av Vækerø politistasjon og eventuelt om det er gjort noen tanker om fremtidig bruk. Nå håper jeg byrådet vil ta ansvar. Vi kan ikke sitte å se på at dette historiske bygget faller sammen, sier Pedersen.

Vækerø politistasjon ble bygget i perioden 1890-92, og er i laftet nasjonalromantisk stil. Tilhørende hovedbygningen er det bl a uthus med to fengselsceller hvorav den ene er mer eller mindre i original stand. Vækerø politistasjon er vernet etter Plan- og bygningslovens og er på Byantikvarens Gul Liste.

Les også:

Skolestartere flyttes fra Bjørnsletta til Huseby skole

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse