Akersposten

– Folk blir jo nærmest tvunget til å låne i bøtter og spann for å kunne bo. Det kaller jeg en lånefelle.

– Klimaet må ivaretas og forskjellene mellom folk må bli mindre. All må ha råd til å bo i Oslo, også i Bydel Ullen, sier Atle Wilhelmsen, Rødts 1.kandidat. Disse leilighetene som er innflytningsklare, er ikke billige. Foto: Bjørg Duve

– Boligpolitikk, boligpolitikk og atter boligpolitikk. Vi kan ikke fortsette med den usosiale boligpolitikken som Oslo har. Det går ikke. Hvor høye lønninger må folk ha for å kunne bo i Oslo? Samfunnet er inn i en vond sirkel, sier Atle Wilhelmsen, Rødts 1.kandidat i Bydel Ullern.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2019 kl 12:01

VALG 2019: Akersposten har snakket med førstekandidatene til bydelsutvalget i Bydel Ullern i forkant av valget i september 2019. Red.

Her er Rødts førstekandidat i Bydel Ullern, Atle Wilhelmsen:

– Det er her vi ser de store forskjellene, fortsetter 55-åringen, som bor i Ullernschausseen, nærmere bestemt i Ullern Park.

– Rødt kjemper for et samfunn med små forskjeller. Det er så godt som umulig for vanlige folk å komme inn på boligmarkedet. Vi kan ikke ha det slik at mennesker – i full stilling, men lavtlønnet – ikke har råd til å bo i Oslo.

Det er en engasjert Atle Wilhelmsen, som for første gang stiller til valg i Bydel Ullern.

Lånefelle

– I Norge er det om å gjøre å eie boligen og ikke leie. Prisene går oppover, og mange tror de tjener på det, men sannheten er at låneopptaket også stiger. Mangel på boliger fører til økende priser, og prisene er med på å skape en lånefelle for mange. Det er bankene som eier boligene, og leien i form av renter er gunstig akkurat nå, men sånn vil det ikke bli for all framtid.

– Hva mener du med det?

– Folk blir jo nærmest tvunget til å låne i bøtter og spann for å kunne bo. Det kaller jeg en lånefelle, og slik kan det ikke fortsette.

Wilhelmsen klarer ikke å se at en eier sin egen bolig hvis en har lån langt over pipa. Mange som «eier» bolig i dag, har lånt så mye at de vil få økonomiske hvis renten stiger.

– Da skaper vi fattigdom, sier han.

– Hva må gjøres?

– Oslo kommune må ta tak i dette.

– På hvilken måte?

– Kommunen må bygge boliger til folk flest, og kommunen må tenke langsiktig. Ikke kortsiktig profitt.

– Kommunen henter ut profitt

– Kommunen henter årlig ut et sted mellom 300 og 350 millioner kroner til kommunekassa fra utleie av kommunale boliger. Samtidig er det er stort etterslep når vi ser på vedlikehold av mange av de samme boligene.

Wilhelmsen mener at det er på tide at å tenke nytt og annerledes. Han bor selv i en kommunal bolig.

– Kommunen må slutte å være med i dette profittjaget, sier han.

Rødt vil gjøre slutt på at det at det er samme boligpolitikk uansett hvem som styrer Oslo.

– Høyre solgte ut de kommunale boligene, og nå har Oslo kommune tilnærmet markedsleie for sine kommunale boliger. Mange som får leie kommunal bolig, blir sosialhjelpsklienter fordi inntekten ikke rekker til husleie og faste utgifter. Det er å umyndiggjøre folk, og sosialhjelp skal være en midlertidig, ikke varig inntekt for folk.

– Vi må endre retning, sier Wilhelmsen.

Rødt mener at det er en menneskerett å ha en tilfredsstillende bolig.

– For å sikre at alle innbyggere uavhengig av inntekt og arv, skal ha like muligheter til et sted å bo i Oslo, trenger vi en boligpolitikk som ikke overlater styringa av boligmarked til markedet og profittjegere.

Wilhelmsen mener Oslo kommune tar skyhøy utleiepris.

– Det offentlige behøver ikke – og burde absolutt ikke - følge profittjaget i det private boligmarkedet.

Skaper fattigdom

– Vi må få en ny omfordelingspolitikk. Vi må få slutt på at de rike skal få store skatteletter.

Wilhelmsen sier at fortsetter vi på den galeien vi nå er inne i, skaper vi tapere og fattigdom.

– Når noen må få bostøtte når de jobber i 100 prosent stilling, er det noe som er riv ruskende galt. Da er det boligpolitikken som bevisst skaper forskjeller i samfunnet, og er med på at mennesker havner i fattigdomsfella. Når familier har dårlig råd over lang tid, og faller utenfor også i sosiale sammenhenger fordi det koster å være med, skaper vi oppvekstvillkår som kan bety at neste generasjon kommer inn på en kriminell løpebane.

Han sier at det finnes mange barn som kjenner på skammen.

– Den norske staten og Oslo kommune påfører barn skam. Barna føler på fattigdommen. Og mange fritidsaktiviteter er stengt for dem.

Boligpolitikken er ikke sunn, sier 55-åringen, som er født og oppvokst i Oslo - nærmere bestemt på St. Hanshaugen.

Må komme nedenfra

– Bydel Ullern kan ikke bestemme hvordan boligbyggingen skal bli i bydelen?

– Trykket inn mot de sentrale myndigheter, må komme nedenfra. Står partiene sammen, blir det et kraftig trykk, sier Rødt-politikeren.

- De må begynne å lytte. Det er ved å stå sammen, at en kan oppnå en forandring, sier han.

- Det å bygge opp gode lokalmiljøer eller nærmiljøer, er superviktig. Det er der vi lever våre liv.

Wilhelmsen understreker samtidig at Oslo er én kommune selv om den er delt opp i 15 bydeler.

Samarbeide om én by

– Derfor må vi samarbeide om å skape én by, og vi må invitere alle til å være med på å snakke om hvordan denne byen skal være.

Wilhelmsen har vært samfunnsengasjert hele sitt liv. Han ønsker at så mange som mulig vil være med på å skape et rettferdig samfunn.

– Jeg må bruke den stemmen jeg har. Jeg kan ikke sitte og vente på at samfunnet skal endre seg og bli sånn jeg mener er rettferdig.

Det er viktig for ham å være en pådriver. Rødt sier nei til økte forskjeller og privatisering.

– Vi må ta vare på det arbeiderbevegelsen har bygget opp – velferd og et sterkt fellesskap, sier Wilhelmsen, som kommer fra arbeiderklassen.

– Vi har dessverre et samfunn som sorteres etter størrelsen på lommeboka. Dermed blir makt og muligheter skjevt fordelt.

Selv har han i en årrekke arbeidet som frivillig for Familieklubben i Norge.

– Her ser en hele familien, ikke bare den eller de som har fått problemer med det å hanskes med livets utfordringer.

Ja til «Rosa busser»

Rødt er, som alle partier, opptatt av transport. I hovedstaden betyr det først og fremst kollektivtrafikken. Flere må benytte seg av det.

– Derfor sier vi ja til «Rosa busser», sier han

Her kan de over 67 år bli hentet av Ruter hjemme og kjørt dit den enkelte ønsker innen bydelen. De reiser på honnørbillett og kan reise videre med overgang. Tilbudet i de bydelene dette prøves ut, gjelder fra mandag til lørdag mellom klokken 10.00 og 18.00 og er en suksess – men foreløpig er det ikke slik tilbud i Bydel Ullern. Rosa busser er prøveprosjekt i bydelene Vestre Aker, Nordre Aker og Sagene.

– Transport er en miljøversting, sier han.

– Skoleelever streiker for et bedre klima. Hva synes du om det?

– Klima er en kjempeutfordring. De streikende ungdommene er superviktige i den videre kampen.

Rødt vil ha en rettferdig klima- og miljøpolitikk, som kan vinne oppslutning blant vanlige folk og ikke gå ut over sosiale hensyn.

Må forbruke mindre

– Jeg synes det blir stadig viktigere at hver og en av oss begynner å tenke over vårt eget forbruk. Vi må ganske enkelt forbruke mindre. Dagens livsstil er ikke bærekraftig, sier Atle Wilhelmsen, som legger til at det stadige økende kravet om mer profitt og forbruk er i ferd med å ødelegge kloden. Den globale oppvarmingen er i ferd med å skape en verden det kan bli utfordrende å vokse opp i. Derfor haster det med å bygge opp en grønn næring samtidig som samfunnet trapper ned oljenæringen.

– Norge må vise at det er mulig å ha et velferdssamfunn uten å ødelegge miljøet og klimaet. Klimaet må ivaretas og forskjellene mellom folk må bli mindre. All må ha råd til å bo i Oslo, også i Bydel Ullern.

LES OGSÅ: Frp: – Vi må få stoppet raseringen av småhusbebyggelsen

SV: – Vi har en klimakrise, ikke en bompengekrise

Venstre: – Vi trenger et byråd som forstår at det faktisk bor mennesker her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...