ANNONSE
Annonse

Fokus på lokkemenn kan få andre konsekvenser

FOTO: Bilde er arrangert

Politiet tar hendelser med såkalte lokkemenn alvorlig, men det er et fåtall hendelser av alvorlig karakter. Fokus på disse hendelsene kan skape unødig frykt og reaksjoner som medfører andre konsekvenser.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2016 kl 12:50

ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: - Vi ser naturligvis alvorlig på denne type hendelser, men vi er ikke veldig bekymret over omfanget. Det var riktignok en enkelt hendelse på Bogstad, hvor en mann fysisk forsøkte å dra en gutt inn i en bil. Det er en konkret sak som politiet har fulgt opp og som etterforskes grundig, sier Anne Merete Ansok ved Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon.

Les også: Se opp for lokkemenn

En avveining

– Av og til får vi henvendelser om hendelser knyttet til lokkemenn, men det er få som dreier seg om konkrete saker. I de tilfeller hvor det kan være snakk om at det har vært en hendelse, lar vi eventuelt den berørte skolen gå ut med informasjon til lærere og foreldre. Men det er en avveining om det reduserer risikoen, eller om det bare bidrar til økt usikkerhet og utrygghet. Spørsmålet er om det har noen forebyggende effekt, sier Ansok.

Skaper annen utrygghet

Hun understreker at politiet følger opp konkrete saker, hvor det er opplysninger om forsøk på å lokke til seg barn.

– Vi opplever at ukjente biler i nærområdet eller en sjåfør i varebil som stopper og spør etter veien, kan sette i gang en rykteflom. Små barn kan for eksempel tolke slike ting ulikt. Det kan være nok i seg selv til å skape utrygghet. Vi må veie det opp mot konsekvensene av at det skapes utrygghet. For eksempel vil flere begynne å kjøre barna til skolen, i stedet for at de går til skolen. Det er mye større utrygghet knyttet til økende trafikk tett opp til skolen i så måte. Alt i alt så er det trygt for barn å gå til og fra skolen, med tanke på ha vi vet om omfanget av såkalte lokkesaker, sier Ansok.

Reagerer umiddelbart

Hun understreker igjen at hendelser med lokkemenn som blir rapportert blir tatt på alvor.

– Vi bruker likevel mye tid på rykter, snakk og av og til løse påstander. Som sagt reagerer vi umiddelbart på konkrete hendelser med å rykke ut, foreta søk og avhør. Vi tar da imot anmeldelse og etterforsker saken, sier Ansok.

Hun oppfordrer foreldrene til å lære barna hvordan de skal forholde seg til fremmede som tar kontakt, og at de må si fra med en gang om de blir utsatt for lokking.

– Et lite tips til slutt. Lær barna å lese bilskilter. Det er en fin øvelse som er morsom og som kan komme til nytte i slike saker.

Les også:

Går for det største alternativet i Aslakveien

ANNONSE
Annonse