ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Flere unge vil slite psykisk etter korona-krisen

Leder for Ung Arena Oslo Vest, Jens Christian Holm, og psykolog Beate Duus Wetteland. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det er ungdommene selv som skal få bestemme om de opplever veien som bratt, sier leder for Ung Arena Oslo Vest, Jens Christian Holm. Etter flere uker med koronastengt har de åpnet opp igjen – og ser at en del ungdommer har det tungt.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.05.2020 kl 09:49

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLERN/VESTRE AKER: – Det er lite fokus på ungdommers behov fra myndighetene. Talen til Bent Høie ga ros og anerkjennelse, men formidlet ikke lysere framtidsutsikter for ungdommene, sier Holm. Han viser til talen helseministeren holdt på regjeringens pressekonferanse 27. april, hvor han takket ungdommene for deres innsats så langt i korona-krisen. «De har ofret mye», sa Høie.

– Men talen var mest som en trøst. Jeg føler ikke at ungdom er blitt veldig mye sett ellers, sier psykolog Beate Duus Wetteland.

Ung Arena Oslo Vest tilbyr gratis samtaler og oppfølging til alle unge mellom 12-25 år i hele Oslo, med et særlig fokus på bydelene Vestre Aker, Ullern, Nordre Aker og Frogner. Dette er et lavterskeltilbud, og ungdommene trenger ingen henvisning for å ta kontakt.

– Vi tilbyr gratis samtaler og oppfølging, og vi har til enhver tid psykologisk kompetanse på senteret. Ungdommens ønsker og behov er styrende for hele tilnærmingen. Ingen problemer er for store eller for små for å komme til oss, sier Holm.

Forventer at flere sliter

Ung Arena Oslo Vest startet opp i oktober i fjor og ble raskt oppdaget av mange ungdommer i Oslo vest. Så kom korona-krisen, og senteret ble stengt for samtaler i en periode, men de fulgte opp mange via telefon og nett. De møtte også flere ungdommer utendørs og gikk turer og pratet, for eksempel i Frognerparken og rundt Sognsvann.

Nå er tilbudet gjenåpnet, og Duus Wetteland og Holm ivrer etter å være i full fart igjen.

– Hvordan opplever dere at korona-krisen påvirker ungdommene?

– Ingen vet de langsiktige konsekvensene av koronapandemien for ungdom, men vi forventer at flere vil slite med psykiske helseplager i etterkant av korona, og det er viktig å identifisere disse så tidlig som mulig for å kunne forebygge en videre negativ utvikling, sier Duus Wetteland, som imidlertid viser til en rapportert økning i psykiske helseplager blant ungdom, samtidig som det er lavere pågang til lavterskeltilbudene.

– Undersøkelser viser at ungdom føler seg mer ensomme og misfornøyde med livet nå enn før korona. Eksempelvis viser en undersøkelse Opinionen gjorde for Røde Kors en økning fra 20 til 45 prosent i opplevd ensomhet i aldersgruppen 16 til 23 år, for månedene april og mai, sier Holm.

De viktige møteplassene

– Mange ungdommer har det veldig bra, men de fleste forteller også at de savner venner, skole, strukturer, og noe «å stå opp til», sier Holm.

– For ungdom er det å bygge identitet en kjerneoppgave, og det lar seg ikke gjøre uten sosial kontakt. I en lang periode har de ikke kunnet ikke møte venner på en vanlig måte. For foreldregenerasjonen kan det være tilstrekkelig å omgås de nærmeste i husholdningen, men for ungdom er ikke det nok. Det å møte jevnaldrende venner er helt vesentlig for deres utvikling. Rent biologisk har ungdom et større sosialt behov, sier Duus Wetteland.

– De åpne sosiale møteplassene deres ble brått borte. Det gir en sårbarhetsfølelse. De savner raskt venner og strukturen de har på skole og trening. De savner også raskt responsen de får på ting de gjør, sier Holm.

– Som ung har man også større vanskeligheter med å se lenger frem i tid. Vi har sett eksempler på at en del har utviklet en passiv mestringsstrategi under korona-krisen, hvor de har trukket seg tilbake og snudd døgnrytmen, sier psykologen.

Sunt å møtes i en park

Til tross for at det har vært vår og russetid, en periode som vanligvis preges en del av sunn moro og høylytt festing, har det vært langt mindre av det i år.

– Vi ser at media leter etter at ungdommer går bananas på fest, og det er noe ungdom alltid vil gjøre. Men i år har ungdommene vært helt formidable. De har klart å omstille seg, sier Holm. – Det vil alltid skje litt festing og drikking i parker, men det har vært lite problemer.

– Det ville vært usunt om ingen ungdommer hadde møttes i en park en gang i blant, skyter Duus Wetteland inn.

De to er opptatt av – korona-krise eller ikke – at det alltid vil være ungdommer som opplever ting som gjør hverdagen vanskeligere.

– De kan oppleve samlivsbrudd hjemme, press på skolen og utfordringer på den sosiale arenaen. «Å være ungdom er en risiko i seg selv». Det blir litt som å kjøre en Ferrari uten bremser. Drivkraften er der, men konsekvenstenkningen er ikke helt på plass ennå, sier Holm.

Usikker høst i møte

Hva som skjer til høsten, er det ingen som kan si sikkert. Er ungdomsskoler, videregående og studier i gang igjen på vanlig måte? Vil ungdommer få hverdagen sin tilbake tilnærmet slik de kjente den før krisen satte inn i mars?

De to på Ung Arena Oslo Vest ser mulige utfordringer for noen unge etter at de da har vært i en helt annen situasjon lenge.

– Noen har da vært mer passive enn ellers i fire-fem måneder. Det kan bli en stor overgang å komme i gang igjen med skole. Det blir spesielt viktig for skolene å gjenoppbygge de sosiale møteplassene. Det gjelder også for universiteter og høyskoler, sier Duus Wetteland. Hun har møtt en del studenter som har kjent på utfordringene de siste månedene.

– Dette er ikke lett for studentene. Det kan være koselig å være mye hjemme sammen med familien en stund, men det er ikke naturlig å flytte hjem igjen når man først har flyttet ut. Savnet etter den selvstendige og sosiale studiehverdagen blir stor.

Lavterskeltilbud

– Hvorfor er Ung Arena Oslo Vest et viktig tilbud?

– Ungdommer kan oppleve mye stress og belastning på forskjellige områder samtidig. Ungdom forteller ikke alt hjemme, og da er det greit å snakke med noen som ikke står så nært, sier Duus Wetteland.

Holm minner om at dette er et lavterskeltilbud, hvor det eneste man trenger å gjøre, er å sende en e-post, ringe eller møte opp i drop-in-tiden.

– Selv de minste ting kan romme veldig mye i deg. Når man står midt i episenteret av egen ulykke, kan opplevelsen være veldig sterk. Det er ungdommene selv som skal få bestemme om de opplever veien som bratt, sier han.

De to oppfordrer ungdommer mellom 12 og 25 år i bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker og Frogner til å ta kontakt.

Følg Akersposten på Facebook

Fakta

Ung Arena Oslo Vest

Ung Arena Oslo Vest er et tilbud til ungdommer mellom 12 og 25 år i Oslo.

De har et særlig fokus på bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker og Frogner. De startet opp i oktober i fjor og holder til i tredje etasje ved Colosseum Senter.

Her trenger man ingen henvisning for å ta kontakt.

Åpningstider:

Mandag og fredag: 9-15 (dropin 12-14)

Tirsdag og torsdag: 9-18 (dropin 12-18)

Telefon: 909 87 842

E-post: ungarenav@bfr.oslo.kommune.no

Adr.: Sørkedalsveien 10B

LES MER om Ung Arena Oslo Vest: – Skulle gjerne hatt et slikt tilbud da jeg vokste opp