Akersposten

Flere tusen miljøbomber i våre bydeler

MILJØBOMBE: Gamle nedgravde oljetanker utgjør en betydelig fare for forurensing. FOTO: Vann- og avløpsetaten

I 2020 skal det være slutt på oljefyring i Oslo. Men hva skjer med med de tusener av oljetanker som ligger nedgravd over hele byen, ikke minst i bydelene Ullern og Vestre Aker? Venstre-politiker Margrethe Geelmuyden kaller dem tikkende bomber.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2016 kl 09:38

OSLO VEST: I bydelene Ullern og Vestre Aker ligger det totalt cirka 2400 «tikkende» oljetanker nedgravd i grunnen. Mange er ikke i bruk, mens andre skulle for lengst vært faset ut. De eldste oljetankene er fra helt tilbake på 1930-tallet. En gammel ståltank har en beregnet levetid på cirka 15 år.

Ber om innsyn

Margrethe Geelmuyden er representant for Venstre i bydelsutvalget i Bydel Ullern. Hun er bekymret for utviklingen.

– Mer enn 700 nedgravde oljetanker i vår bydel er en tikkende miljøbombe. I 2020 skal det være forbudt å fyre med olje og gamle oljetanker skal fases ut og fjernes. Venstre i bydelen ønsker å få en oversikt over hvor de 707 nedgravde oljetankene i Bydel Ullern befinner seg, sier Geelmuyden til Akersposten.no.

– Vi har bedt Oslo kommune om informasjon om hvor tankene ligger og hvor gamle de er, for at vi skal kunne danne oss et bilde av omfanget. Da kan bydelen gjøre tiltak i samarbeid med innbyggerne. Det finnes gode støtteordninger til dem som vil fjerne nedgravde oljetanker, men ikke alle vet at de har en slik tank, eller hvor den er, sier Geelmuyden.

500 000 etter sprekk i tanken

Vann- og avløpsetaten har ikke kapasitet til å kontrollere mer enn en brøkdel av de cirka 12.000 nedgravde oljetankene i Oslo. Minst halvparten av disse bør byttes ut eller fjernes på grunn av alder. I tillegg har etaten også hatt problemer med å få grunneiere til å etterkomme pålegg om fjerning av oljetanker, der hvor tilstanden tilsier det.

I flere tilfeller har sprekk i gamle oljetanker forurenset grunn og vann. Holmenbekken ble for eksempel forurenset to ganger med to års mellomrom, med betydelig fiskedød som resultat. I et annet tilfelle måtte boligsameie ut med 500 000 kroner etter forurensing av grunn. I Skien måtte et hus rives etter forurensing.

Hvor er det størst risiko?

– Vann- og avløpsetaten har ikke kapasitet til å følge opp alle grunneiere med nedgravde oljetanker. Det kan vi gjøre noe med, så sant vi vet adressen til eierne av oljetankene. Vi vil vite hvor det er størst risiko for at noe kan skje og hvor man dermed raskt kan sette i gang tiltak. Det er også slik at mange nye boligkjøpere ikke en gang er klar over at de har en nedgravd oljetank i hagen. Disse kan bydelen eventuelt komme i kontakt med dersom vi vet hvem de er, sier Geelmuyden

– Forurensing er ingen privatsak

– Problemet er at vi har fått avslag på innsyn fra kommunen på grunn av at dette bryter inn i privatlivets fred. Det har vi respekt for. Vi ønsker ikke å henge ut noen, men hjelpe folk til å benytte seg av den hjelp de kan få. Samtidig er ikke forurensing i nærmiljøet en privatsak, sier hun.

– Erfaringen er at mange grunneiere ikke oppfyller kravet om tilsyn av oljetanker eller fjerning av utfasede tanker. Det vil vi gjøre noe med før det er for sent. Bydelsutvalget behandler blant annet store bygge- og gravesaker. Da er det på forhånd nyttig å vite om det ligger en oljetank på tomten.For alt jeg vet kan det ligge en gammel oljetank i grunnen der vi bor. Vi har klaget saken inn for sivilombudsmannen for å få innsyn, sier Geelmuyden.

Saken vil bli oppdatert med intervju Vann- og avløpsetaten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...